Запичащите плодове: списък, ползи и употреби

Ще ви покажем защо трябва често да включвате запичащи плодове в диетата си. Те са с високо съдържание на разтворими фибри и антиоксиданти.
Запичащите плодове: списък, ползи и употреби
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 19 декември, 2022

Запичащите плодове са тези, които помагат в борбата с диарията, като по този начин подобряват състоянието на червата. Те съдържат танини, в допълнение към разтворимите фибри, които могат да задържат вода и да увеличат плътността на фекалния болус. Най-добре е да ги ядете сурови, за да се възползвате от всичките им свойства и да избегнете промени в подвижността, които могат да повлияят на движението на червата.

Преди да започнем, трябва да заявим, че диарията може да бъде причинена от много различни причини. Инфекциите са едни от тях. Някои видове бактерии причиняват промени във вътрешния ни воден баланс, причинявайки потенциална реабсорбция на течност в дебелото черво. Хранителната непоносимост обаче също може да причини такива симптоми.

Запичащи плодове

Ето списък със запичащи плодове, които можем да включим в нашата диета за облекчаване на диарията. Те не само са полезни за това медицинско състояние, но също така съдържат редица хранителни вещества и фитохимикали, които ги правят ценни в почти всяка ситуация.

Запичащи плодове.
Включете запичащи плодове в диетата си, когато страдате от диария, за да облекчите дискомфорта.

Нар – един от запичащите плодове

Нарът е един от най-запичащите плодове. Съдържа значително количество витамин С. Този елемент е от съществено значение за засилване на имунната функция, според проучване, публикувано в Nutrients. Следователно, когато диарията има инфекциозен произход, ще бъде от решаващо значение да се гарантира, че нивата на този елемент са нормални, за да се реши този проблем възможно най-скоро.

Освен това нарът осигурява голямо количество антиоксиданти, съединения, които неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този механизъм намалява риска от развитие на хронични и сложни патологии, както се вижда от изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Ябълки

Ябълките съдържат вид разтворими фибри, които са много полезни за тялото – пектини. Това вещество им придава определени стягащи свойства. Разтворимите фибри са от съществено значение микробиотата да остане функционална. Служат като енергиен субстрат за бактериите, които живеят в храносмилателната тръба, като по този начин стимулира растежа им. Преглед, публикуван в списание Current Allergy and Asthma Reports, потвърждава това.

Малко ябълки.
Ябълките осигуряват на организма витамини и антиоксиданти.

Освен това са източник на витамини и антиоксиданти. Поради това не трябва да липсват в нашата диета. Имат засищащ ефект, който ще улесни спазването на хипокалорична диета с цел загуба на тегло. Най-добре е да се консумират сурови, но може да се използват и за приготвяне на компоти или пюрета.

Райска ябълка – още един от запичащите плодове

Райската ябълка е друг запичащ плод, който се характеризира със съдържанието на клей, съединение, което смазва стените на храносмилателната тръба и помага регулирането на преминаването на храната. Също така се отличава със съдържанието си на витамин С, така че е особено полезна за засилване на имунната функция.

Дюля

Не можем да забравим и дюлята, когато говорим за плодове, които помагат за контролиране на диарията. Обикновено се консумира под формата на сладко или бонбони, но има и възможност да я включите в диетата си в прясна форма.

Има вкус, който ще зарадва всеки любител на сладкото и е отличен източник на фибри. Дори може да осигури значително количество антиоксидантни съединения, които ще помогнат за подобряване на цялостното здраве.

Круши

За да завършим този списък, трябва да споменем специално крушите. Както при ябълките, те се открояват със съдържанието си на разтворими фибри, както и с пектини. Поради тази причина може да се консумират за намаляване на диарията, подобряване на функцията на микробиотата и за защита на вътрешното функциониране на тялото.

Включете запичащите плодове в диетата си, за да контролирате диарията

Както видяхте, запичащите плодове са от съществено значение за контролиране на диарията и стомашно-чревните разстройства. Те намаляват подвижността и подобряват лигавицата в червата, като предотвратяват и допринасят за заздравяването на евентуални наранявания.

В допълнение, съдържат значителен брой антиоксидантни съединения и витамини, ключови елементи за поддържане на доброто здраве през годините.

И накрая, не забравяйте, че диарията често може да бъде предотвратена чрез оптимизиране на процесите на съхранение и обработка на храната. Повечето от тях са причинени от инфекциозни процеси, обикновено бактериално замърсяване.

За да се предотвратят тези инциденти, животинските продукти трябва да се приготвят правилно. Няма нищо по-добро от топлината за унищожаване на всички патогени, които може да се крият в храната.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Blanco-Pérez F, Steigerwald H, Schülke S, Vieths S, Toda M, Scheurer S. The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Curr Allergy Asthma Rep. 2021;21(10):43. Published 2021 Sep 10. doi:10.1007/s11882-021-01020-z

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.