Задавянето при децата: какво да правите и как да го предотвратите

Задавянето при децата е често срещан инцидент, който може да доведе до смърт. Затова е най-добре да бъде предотвратен, основно с наблюдение на децата докато се хранят и играят, както и да не оставяме малки твърди предмети в близост до тях.
Задавянето при децата: какво да правите и как да го предотвратите

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Според наличната информация, задавянето при децата се счита за един от най-често срещаните инциденти. Освен това е третата водеща причина за смърт при децата и възрастните. Затова е необходимо да знаем как да го предотвратим и как да реагираме в случай на задавяне.

Предпазването от задавяне при децата е най-добрата алтернатива. Тъй като може да доведе до смърт, най-добре е да избягвате рисковете, които могат да доведат до настъпването му – най-вече във възрастта след четири месеца, от който момент се превръща в постоянна опасност.

Ако не можете да избегнете този инцидент, трябва да знаете какво да правите, за да сте сигурни, че последиците няма да бъдат сериозни. Мерките за спешна помощ могат да спасят живота на детето ви, затова трябва да бъдете добре запознати с тях.

Задавянето при децата

Задавянето при децата представлява запушване, обструкция на дихателните пътища от чуждо тяло. В най-лошите случаи дихателните пътища се запушват напълно, което не позволява достигането на въздух до белите дробове, а това съответно води до летален изход.

Много случаи на обструкция настъпват при деца на възраст под три години. Най-много инциденти от този тип се наблюдават при деца на възраст между 6-12 месеца. В повечето случаи децата се задавят с храна – обикновено ядки или твърди бисквити.

Други опасни храни са месото и колбасите, както и костите и костите от риба. Заради текстурата и формата си, колбасите също са опасни. В действителност всеки едни твърд предмет попаднал в устата на детето крие опасност.

Инцидентите с деца не са рядкост.

Задавянето при децата е опасна ситуация засягаща дихателните пътища, като понякога може да доведе до хоспитализация.

Прочетете и: Кои храни не трябва да давате на 9-месечното си бебе?

Превантивни мерки

Задавянето при децата е с непредсказуем изход. Затова е най-добре да бъде предотвратено. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е, че повечето такива инциденти настъпват по време на хранене или игра. Затова е важно внимателно да наблюдавате децата по време на тези дейности.

Ето и други превантивни мерки:

 • Обезопасете мястото за хранене и избягвайте определени храни. Ядките и плодовете като череши и сливи не трябва да бъдат давани на деца на възраст под пет години или докато не сте сигурни, че знаят как да се ядат.
 • Малки предмети и играчки. Не трябва да оставяте малки твърди предмети като батерии и малки топчета в близост до детето. Бъдете особено внимателни с балоните и подобни играчки, тъй като са направени от материали, които лесно залепват и могат да запушат дихателните пътища.
 • Правила за хранене. Децата трябва да се хранят на маса, а не да лежат. Не трябва да се хранят докато бягат или играят. Трябва да ги научите да дъвчат правилно.
 • Избягвайте колиетата. Децата не трябва да носят колиета, особено пък такива с малки топчета и предмети.

Препоръчваме ви да прочетете и: Обструктивната сънна апнея при децата

Какво да правите в случай на задавяне на дете

Методът на Хаймлих може да помогне при задавяне.

Методът на Хаймлих е подходящ за използване метод за спешна намеса при задавянето на деца. Ако въпреки всички предприети мерки детето се задави, първото нещо, което трябва да направите е да запазите спокойствие. Това ще ви позволи бързо да прецените ситуацията, за да знаете как да реагирате. Когато детето се задави, първото нещо, което прави е да се закашля, да вика или да плаче

Ако детето кашля, най-добре го оставете и насърчете да прави това. Понякога неправилната намеса може да доведе до преместване на чуждото тяло, което може да затрудни изваждането му. Избягвайте да тупате детето по гърба, да натискате корема му или да му давате нещо за пиене. Когато кашлицата не помага за изхвърлянето на погълнатия предмет, трябва да повикате спешна помощ и да спазвате следните стъпки до идването им:

 • Първо накарайте детето да стои изправено и да наведе главата си
 • Поставете ръката си под подмишницата и хванете гърдите му с ръката си
 • С другата си ръка ударете горната част на гърба на детето между раменете. Използвайте долната част на дланта си и не удряйте детето повече от пет пъти.

Методът на Хаймлих

Ако детето не изхвърли предмета, който е погълнало, трябва да приложите метода на Хаймлих пет пъти. Трябва да спазвате следните стъпки:

 • Застанете зад детето и сложете ръцете си около кръста му.
 • Свийте едната си ръка в юмрук и поставете палеца си над пъпа.
 • С другата си ръка покрийте свитата в юмрук ръка и натискайте навътре и нагоре.
 • Ако детето не е в съзнание, трябва да притиснете гръдния му кош 30 пъти. След това вдишайте два пъти в устата на детето, като запушите носа му. Правете това докато пристигне медицинската помощ.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.