Забравете за газовете с тези лесни и ефикасни упражнения

Натрупването на газове след хранене може да се дължи на липсата на движение и упражнения. А тези упражнения ще ви помогнат много.
Забравете за газовете с тези лесни и ефикасни упражнения

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако често се оплаквате от газове може би никога не сте се замисляли, че съществуват ефикасни упражнения, които ще ви помогнат да се справите с проблема вместо да пиете лекарства. Въпреки че се предлагат различни медикаменти винаги е най-добре да заложим на нещо по-естествено в борбата срещу газовете.

Днес ще ви опишем няколко упражнения, които са много ефикасни срещу газовете. Въпреки че не ви обещаваме, че всички ще подействат при вас, все пак ви подканваме да ги опитате и да видите кои са най-подходящите за вас. Всеки човек е различен!

Бързо забравете за газовете с тези ефикасни упражнения

Следващите упражнения са идеални за случаите, когато чувствате дискомфорт заради натрупани газове и се нуждаете от бързо облекчение.

1.Детска поза
ефикасни упражнения за справяне с газовете - детска поза

Може би познавате тази поза известна и като Баласана.

 • При тази поза трябва да коленичите и да седнете върху краката си.
 • След това опънете ръцете си пред вас.

Препоръчваме ви да стоите в тази поза около 2 минути. По този начин тялото ви ще се отпусне и освободи от газовете. Тази поза може да бъде изпълнявана и по друг начин.

 • Легнете по гръб, свийте единия си крак и го притиснете към гърдите си. Започнете да се люлеете напред – назад.
 • Ако можете да достигнете ходилото си – още по-добре.

2.Облекчаваща газовете поза
ефикасни упражнения за справяне с газовете - поза за облекчаване

Името на позата казва всичко. Това е една от най-добрите пози за справяне с газовете от този комплекс ефикасни упражнения.

 • Легнете по гръб и опънете краката си. Свийте единия си крак и го притиснете към гърдите си.
 • Тази част от позата прилича на предходната. Колкото по-високо повдигнете коляното си толкова по-добре.
 • Задръжте в тази поза поне 30 секунди.
 • Едно допълнение: докато държите крака си се опитайте да докоснете носа си с колянотоПо този начин ще направите упражнението по-ефикасно.

3.Поза плуг
ефикасни упражнения за справяне с газовете - поза плуг

Позата плуг се използва много в йогата и е страхотно упражнение за справяне с газовете.

 • Легнете по гръб и опънете краката си.
 • Ако можете повдигнете тялото си, така че да се опирате само на горната част на гърба си.

В началото можете да си помагате като се опирате на ръцете си, за да поддържате долната част на гърба сиСлед това постепенно повдигайте краката си и ги опънете над главата си.

Ако ви е по-удобно дръжте ръцете си встрани от тялото. Бъдете много внимателни с тази поза. Ако имате проблеми с врата си не трябва да я изпълнявате. А ако всичко е наред тя ще ви помогне много.

4.Поза камила
ефикасни упражнения за справяне с газовете - поза камила

Последното упражнение също е много ефикасно.

 • Клекнете, без да сядате на краката си, оставате ръцете си отпуснати до тялото и го извийте назад.
 • Идеята е тялото ви да образува дъга и да докоснете ходилата си с ръцете.

За да се чувствате по-удобно главата ви трябва да бъде спокойна и отпусната. Можете да докосвате с върховете на ходилата си пода или да се опирате на пръстите на краката си.

Информация за газовете

Въпреки че причините за появата на газовете са много, начинът на хранене е много важен. Ако консумирате голямо количество готови храни, храните се бързо или често ядете храни образуващи газове (бобови култури или броколи) това може да бъде причината за неприятните газове.

Понякога газовете се дължат на непоносимост към храна, запек или синдром на раздразнените черва. Въпреки че газовете могат да бъдат контролирани тези наистина ефикасни упражнения много ще ви помогнат.

Важно е да споменем, че уседналият начин на живот също може да доведе до появата на газове. Тези упражнения не само ще ви помогнат да се справите с газовете, но и ще раздвижат тялото ви. Знаем, че понякога газовете могат да бъдат болезнени. Кои от тези упражнения ще използвате в борбата срещу тях?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.