Заболяването хипотиреоидизъм: 10 признака, по които се разпознава

Ако забележите някои от тези симптоми е добре да отидете на лекар и да се проведат необходимите изследвания за да получите ранно диагнотициране на хипотиреоидизъм.
Заболяването хипотиреоидизъм: 10 признака, по които се разпознава

Последна актуализация: 29 юни, 2019

Заболяването хипотиреоидизъм засяга щитовидната жлеза. Причинява се от ниското производство на  хормони, което предизвиква проблеми в различни части от тялото.

Това е често срещан здравословен проблем при жените, които са над 60 години. Може да се появи и при по-младите, поради наличието на фактори, които пречат на функцията на щитовидната  жлеза.

В началните етапи е незабележимо. Но, с напредването, заболяването хипотиреоидизъм причинява различни проблеми, които пречат на качеството ви на живот.

Много е важно да се знае как да го разпознаете. По този начин можете да намерите лечение, което ще намали негативните ефекти върху тялото ви.

Именно поради тази причина ще прегледаме някои от причините за хипотиреоидизъм и ще споделим 10 ключови симптома с вас, така че да можете да ги разпознаете, ако се развият.

Научете повече!

Кои са причините за заболяването хипотиреоидизъм?

Заболяването хипотиреоидизъм: доктор преглежда щитовидната жлеза на една млада жена

Щитовидната жлеза прилича на малка пеперуда, разположена в долната част на шията, близо до лицето.

Основната й функция е да отделя хормони като трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4), които са свързани с много функции на тялото.

Те регулират предимно метаболитното здраве, поддържайки ритъм, позволяващ на тялото да обработва мазнините и въглехидратите. Тези хормони контролират и телесната ви температура, сърдечния ритъм и производството на протеини.

Заболяването хипотиреоидизъм се появява когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони или губи способността да ги произвежда изцяло. Това може да се предизвика от следните неща:

  • Автоимунни болести като например тиреоидит на Хашимото
  • Операция на щитовидната жлеза
  • Лечение на хипертиреоидизъм
  • Лъчева терапия за рак на главата или шията
  • Употребата на определени психотропни вещества
  • Дефицит на йод
  • Болест на хипофизната жлеза
  • Бременност или периода след раждането
  • Фамилна обремененост към заболявания на щитовидната жлеза

Симптоми на заболяването хипотиреоидизъм

За много пациенти, хипотиреоидизмът е труден за разпознаване, защото симптомите се развиват бавно през ранните етапи. Въпреки всичко, има няколко признаци, които са полезни за разпознаването му, въпреки, че те могат да сигнализират за други проблеми.

1. Внезапното качване на килограми е симптом на заболяването хипотиреоидизъм

Заболяването хипотиреоидизъм: жена с метър на кръста

Промяната във вашия метаболизъм поради ниското ниво на хормоните на щитовидната жлеза, може да предизвика внезапно качване на килограми, дори и да имате здравословни навици на хранене.

2. Умората е симптом на заболяването хипотиреоидизъм

Хипотиреодизмът влияе върху кръвообращението и намалява способността на организма да пренася кислород към клетките и тъканите.

Като резултат е нормално да сте уморени.

3. Високите нива на холестерола са симптом на заболяването хипотиреоидизъм

Има много фактори, които оказват влияние върху нивата на холестерола. Не пренебрегвайте факта, че този проблем може да е признак за проблем с щитовидната жлеза.

4. Раздразнителност или лошо настроение

Заболяването хипотиреоидизъм: една млада жена се е облегнала на бюро в офиса

Хормоналите промени, предизвикани от проблемите във функцията на щитовидната жлеза могат да предизвикат внезапни промени в настроението, водещи до стрес, депресия и раздразнителност.

5. Трудности с концентрацията

Заболяването хипотиреоидизъм оказва влияние върху мозъка и дейността на нервната система. Ето защо, е обичайно за пациентите с този проблем да имат трудности с концентрацията.

6. Суха кожа, коса и нокти

Този проблем пречи на външния ви вид. Промените, които се случват в тялото ви, намират отражение в сухата коса, кожа и нокти.

7. Бавно храносмилане

Бавното храносмилане или запекът могат да се появят когато щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това е така, защото те регулират дейността на храносмилателния тракт, която е ключова за премахването на ненужните вещества.

8. Мускулни болки

Може да е трудно да се разпознае мускулната болка като признак за проблем с щитовидната жлеза.

Въпреки това, е важно да помните, че това понякога е резултат от отслабнали мускули поради ниски нива на хормони на щитовидната жлеза.

9. Нередовен цикъл

Промяната в производството на хормони от щитовидната ви жлеза може да има влияние върху цикъла ви. Можете да имате много дълъг или много кратък цикъл.

10. Чувствителност към студ

Пациентите с хипотиреоидизъм имат проблеми с кръвообращението, което повишава тяхната чувствителност към студ. Крайниците им могат да са студени и схванати.

Разпознавате ли някои от симптомите, споменати тук? Ако мислите, че страдате от това заболяване, консултирайте се с вашия лекар и помолете за съответните изследвания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.