Зъбна агенезия: видове и лечение

Зъбната агенезия е проблем, от който страдат много хора. В тази статия ще откриете какво представлява тя и как да я лекувате.
Зъбна агенезия: видове и лечение

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Зъбната агенезия е една от най-честите малформации, която се характеризира с отсъствие на един или повече зъби. Тя не възниква вследствие на лоша дентална хигиена.

Това е вроден проблем, който се проявява обикновено при няколко члена на едно и също семейство. Противно на това, което вероятно си мислите, този проблем не засяга всички зъби, а само резците и предкътниците.

Бързата диагноза е от съществено значение, тъй като колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-бързо може да се излекува. Лечението се състои в подмяна на липсващите зъби или коригирането им. Това ще предотврати влошаването на проблема и следователно може да повиши самочувствието на пациента.

В тази статия ще представим причините, видовете и лечението на зъбната агенезия.

Какви са причините за зъбна агенезия?

Въпреки че зъбната агенезия обикновено е наследствено състояние, има много други причини, поради които човек може да развие това заболяване.

Най-честата е физическа обструкция или прекъсване, които не позволяват на зъба да се формира правилно. Така рано или късно той може да падне или да остане незавършен.

Зъбната агенезия може да се прояви и заради недостатъчно разстояние. Много пациенти имат застъпващи се зъби вследствие на липсата на пространство.

Въпреки това хората, които страдат от зъбна агенезия, могат да имат и от проблеми с одонтогенезата, което означава, че зъбите им не се формират правилно. По тази причина има случаи, в които някои зъби никога не успяват да изникнат.

Видове зъбна агенезия

Зъбната агенезия представлява липса или малформация на няколко зъба. Отговорът на въпроса дали засяга всички или само някои от тях зависи от определени фактори. Състоянието зависи от типа на наследствената агенезия, от това колко бързо е диагностициран проблема и кога е започнато лечението.

Ето и видовете агенезия:

  • Хиподонтия: характеризира се с липсата на между 1 и 6 зъба.
  • Олигодонтия: липса на повече от 6 зъба.
  • Анодонтия: това е най-тежката форма и се характеризира с пълната липса на всички зъби.

Пациентите с хиподонтия или олигодонтия могат да имат липсващи зъби от едната или и от двете страни на устата. Ако отсъстват зъби само от едната страна, значи състоянието е едностранна агенезия. Ако обаче липсват зъби и от двете страни, значи заболяването е двустранна агенезия.

Налични лечения

Ако подозирате, че имате зъбна агенезия, трябва да посетите зъболекар или лекар за потвърждение на диагнозата. Само тогава може да започнете лечение.

Ето някои от възможните медицински решения:

Зъбни импланти

Импланти при зъбна агенезия

Това е най-честото лечение в случаи на зъбна агенезия.

В зависимост от възрастта ви, състоянието на зъбите или броя на липсващите зъби, вашият стоматолог може да установи, че най-подходящото лечение за вас са зъбните импланти.

Това е процедура, която се извършва обикновено при повредени или паднали зъби. Имплантът е изкуствен зъб, който се прикрепя към венеца. Зъболекарите извършват тази интервенция с винт, който се имплантира в челюстната кост.

Стоматологът трябва да проучи внимателно състоянието на венците, за да прецени дали това лечение ще даде задоволителни резултати. Затова ви препоръчваме да посетите доказан специалист.

Препоръчваме да прочетете и: Да премахнем зъбната плака по естествен път

Ортодонтско лечение

Ортодонтско лечение

Може да пристъпите към това лечение, ако страдате от хиподонтия.

Ако имате хиподонтия, вероятно може да изберете ортодонтско лечение вместо зъбни импланти. Това лечение ще помогне да се запълнят оставащите празнини между зъбите, за да не се налага да ви слагат импланти.

Има и опция за поставяне на частична протеза. Това обаче би трябвало да се направи като крайна мярка, в случай че нито едно от горепосочените лечения не е осъществимо.

За да постигнете желаните резултати, е много важно да изберете стоматолог, който вече се е сблъсквал със зъбна агенезия.

Познавате ли някой, който има този проблем? Или пък самите вие страдате от това състояние? Както видяхте, съществуват лечения, които могат да ви помогнат да разрешите този проблем възможно най-бързо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.