Да премахнем зъбната плака по естествен път

29 Декември, 2018
Сред най-препоръчителните храни са суровите плодове и зеленчуци, като ви съветваме да отделите особено внимание на ябълки, спанак, къдраво зеле и маруля

Зъбната плака представлява онова жълто нещо, състоящо се от бактерии, което покрива част от зъбите ви. Със сигурност сте забелязали, че с времето плаката става все по-упорита и се втвърдява. Освен че вреди на здравето ви, тя създава неприятно впечатление у околните хора. В следващите редове ще разгледаме причините за появата на зъбната плака и как да я елиминирате, използвайки доказани във времето натурални средства.

Причини за появата на зъбната плака

 • Основната причина за натрупването на зъбната плака се дължи на хранително меню, богато на кисели храни, захари, рафинирано брашно и вредни мазнини. Всеобща заблуда е, че зад плаката стои отсъствието на добра хигиена на зъбите. Реалността е, че тя може да бъде избегната чрез консумацията на задоволително количество плодове и зеленчуци.
 • Лошата хигиена на устата все пак допринася за натрупването на плака.
 • Кафето, черният чай и цигарите – също.
консумацията на захар ускорява появата на зъбна плака

Защо трябва да избягваме натрупването на зъбната плака?

Струва си да се предпазите и да елиминирате зъбната плака не само заради естетически причини. Ако не се справите с този проблем, след време, в дългосрочен план, бактериите ще предизвикат възпаление на венците, а оттам и развитие на гингивит.

Храни и полезни добавки

 • Сред най-препоръчителните храни за предпазване от зъбната плака са суровите плодове и зеленчуци. Особено внимание отделете на ябълките и на зеленолистните зеленчуци, сред които спанак, къдраво зеле, маруля, рукола.
 • Сусамово семе, тъй като е богато на калций.
 • Стевията е растение, което се използва в кулинарията като заместител на захарта. Представлява здравословен подсладител и е полезен за зъбите.
 • Водата със сол реминерализира и почиства зъбите, освен това ги укрепва.
 • CoQ10 се препоръчва, когато плаката започва да предизвиква гингивит.
 • Бялата глина, предназначена за вътрешна употреба, нормализира pH баланса в устата.
хранете се здравословно, за да избегнете появата на зъбна плака

Изплаквания с масла

Плакненето на устата със слънчогледово олио е традиционна практика в Индия, благодарение на която се премахва плаката. Освен това то води до почистване на зъбите, третиране на други локални проблеми и извеждане на токсините от устата. Тази практика се препоръчва силно в случаи на инфекция на устата, проблеми с венците, дентална плака, гингивит, падане на зъби или оцветени зъби.

Прочетете и: 5 домашни ефикасни средства против гингивит

Какво трябва да направите? Нуждаете се от студенопресовано слънчогледово или сусамово масло. Горещо ви препоръчваме плакненето с него – освен антибактериално, то притежава противогъбично и противовъзпалително въздействие.

Активен въглен

Активният въглен представлява отлично средство за избелване и почистване на зъбите и предпазва от инфекции на устата. Можете да го откриете в билковите и био магазините. Използвайте активния въглен подобно на паста за зъби. Търкайте зъбите си в продължение на 2 минути. Не се подвеждайте от черния му цвят – след като изплакнете устата си, ще забележите колко добър ефект има.

Важен момент при избора на активен въглен е той да бъде направен на основата на зеленчуци, а не на нефт. Подобно на содата за хляб, активният въглен е абразивен, а това означава, че трябва да го използвате умерено. Не прекалявайте с натиска. Прекалената му употреба може да нанесе непоправими щети върху емайла на зъбите. Използвайте го с внимание.

Дестилирана вода и сода за хляб

Дестилираната вода действа като естествена белина. Поради това ви препоръчваме да я използвате веднъж седмично. Достатъчно е да добавите 3 капки на четката си за зъби.

Содата за хляб е друго оръжие в борбата с плаката и оцветяването по зъбите. Това средство е доста старо, но доказано ефективно. Можете да използвате содата, като я нанасяте върху четката за зъби. Търкайте внимателно, така че да не навредите на емайла. Използвайте содата за хляб максимум 2 пъти седмично.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 натурални лека със сода за хляб

Финални думи

Най-важното заключение от статията е препоръката да полагате ежедневни грижи за здравето на зъбите си. Поддържайте висока хигиена.

 • Мийте зъбите си след хранене. Процедурата следва да продължава поне 2 минути.
 • Препоръчително е да използвате натурални и екологични пасти за зъби, тъй като конвенционалните съдържат агресивни химикали, които могат да се отразят негативно върху алкално-киселинния баланс.
 • Преди лягане използвайте конци за зъби. По този начин ще се отървете от остатъците от храна между зъбите.
 • Използвайте течности за плакнене на устата. Ако искате да си направите домашна отвара за плакнене, използвайте мащерка или мента. Подсолената вода също върши работа.
 • Ако се оплаквате от упорита плака, посетете зъболекаря си. Той ще почисти добре плаката и ще ви предпази от развитието на сериозни заболявания на зъбите и венците.
 • Rosan, B., & Lamont, R. J. (2000). Dental plaque formation. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(00)01316-2
 • Mariotti, A. (1999). Dental Plaque-Induced Gingival Diseases. Annals of Periodontology. https://doi.org/10.1902/annals.1999.4.1.7
 • Putt, M. S., Milleman, K. R., Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Soparkar, P. M., … Proskin, H. M. (2008). Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: Results of five clinical studies. Journal of Clinical Dentistry.