6 причини за зъбобол

Запознайте се с малките промени в ежедневните навици, които са напълно достатъчни, за да отстраните проблема.
6 причини за зъбобол

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Сигурни сме, че знаете, че едно от най-неприятните неща, което можете да усетите, е зъбобол. А като посетите зъболекар, за да елиминирате причината за болезнените усещания, лечението може въобще да не ви допадне.

За щастие не във всички случаи се изисква вадене на зъб. Понякога е необходимо само да коригираме своите навици. Именно поради това днес ще ви посочим няколко основни причини, поради които е възможно да се оплаквате от зъбобол.

Открийте ги в следващите редове. Запознайте се с малките промени в ежедневните навици, които са напълно достатъчни, за да отстраните проблема. Разбира се, не съветваме да отлагате прегледа при лекар. Има случаи, при които той е неизбежен.

Чистите зъбите си прекалено агресивно

зъбобол при агресивно чистене на зъбите

Една от причините, поради която имате зъбобол, може да се дължи на начина, по който миете зъбите. В случая – твърде агресивно.

Вече знаем, че със сигурност искате да се радвате на добра устна хигиена. Трябва обаче да проявите внимание – не прилагайте твърде голяма сила, когато миете зъбите. Това може да предизвика проблеми.

Твърде агресивното миене може да увреди външната обвивка на зъба. Като резултат целите или част от корените са изложени на външни въздействия. С напредването на времето ще започнете да забелязвате, че зъбите стават по-чувствителни, когато консумирате течности или храни, които са твърде студени или твърде топли.  

Лошата новина е, че не можете да върнете процеса назад. Затова е важно да го избегнете. Ако вече е твърде късно, препоръчваме да си запишете час при зъболекар. Той ще предложи решения на проблема.

Например, понякога зъболекарят може да изгради заместител на онази част от венеца, която покрива зъба.

Добро решение е да инвестирате средства в електрическа четка за зъби – тя почиства ефикасно. Трети вариант – купете си ръчно направена четка за зъби, тя е с нежен косъм.

Наранили сте зъб

Възможно е да смятате, че нараняването на зъб не може да бъде причина за зъбобол. Така де, ако има някакъв проблем със зъбите ви, не е възможно да не сте го забелязали, нали? Всъщност нещата не стоят така.

Понякога травмата на зъба може да започне да ви създава проблеми години след като се е случила.

Например всеки инцидент, който засяга устата или зъбите, крие потенциален проблем в бъдеще. Ако си спомняте за такъв, препоръчително е да посетите зъболекар, дори да направите рентгенова снимка. Така ще избегнете нежелани последствия в дългосрочен план.

Страдате от пародонтоза

зъбобол при парадонтоза

Кожата, която покрива горната част на зъбите, може да се инфектира. Това е втората най-популярна причина, поради която може да се оплаквате от зъбобол. В реалността това е проблем, който е често срещан сред хората на средна възраст. Особено, ако са на 30-40 години.

Това заболяване възниква, когато бактерии или микроби проникнат в устата или в зоната на венците. Впоследствие те се размножават до степен, в която имунната система не може да се справи с тях.

Пародонтозата провокира:

Ако страдате от това заболяване, препоръчително е да миете внимателно своите зъби. Възможно е да почувствате болка и това да ви накара да преустановите чистенето на зъбите.

Ако направите това, се повишава рискът от развитието на абцеси, които могат да влошат здравословното състояние.

В най-тежките случаи е важно да посетите зъболекар, за да може той да почисти добре засегната зона и зъба. Освен това ще предпише антибиотици и специален вид вода за уста, за да се преборите с инфекцията.

Оказвате силен натиск върху зъбите, докато спите

Споменавал ли е партньорът ви, че по време на сън скърцате със зъби? Това се случва, тъй като прилагате прекалено много натиск върху зъбите – оттам може да изпитвате болка.

Защо се получава така? Силното притискане на зъбите може да доведе до счупването им и дори до загубата на зъб. Важно е да посетите зъболекар. Той ще прегледа всичките зъби, ще ги измери и ще провери за други увреждания.

Не чакайте до момента, в който болката ще е прекалено силна. Ако сега усещате зъбобол или пък партньорът ви е споменал, че скърцате със зъби нощно време, не отлагайте часа при зъболекаря. Ако проблемът все още не е сериозен, възможно е да го разрешите с фиксатор.

Ако състоянието ви се е усложнило, зъболекарят ще препоръча да отстраните увредения зъб и да го замените със зъбна протеза. Разбира се, възможни са и други решения.

Имате счупен зъб

зъбобол при счупен зъб

Друга причина да усещате зъбобол може да се дължи на наличието на счупен зъб. Факторите, допринасящи за това, са много.

Например гризането на нещо доста твърдо, силен удар по устата, инцидент, естествено протриване на зъбите, а също така счупване или напукване на зъб…

В тази ситуация е обичайно да чувствате болка, когато консумирате твърде горещи или твърде студени храни и напитки. В някои случаи можете да забележите увреждането на зъба с един поглед. В този случай то е по повърхността му. В други случаи само зъболекар може да забележи проблема – чрез рентгенова снимка например.

Важно е да посетите зъболекар, когато забележите, че имате счупен зъб. Направете го, дори и да имате леки съмнения. В противен случай фрактурата ще продължи да руши зъба.

Освен това се повишава рискът от развитие на кариеси, тъй като счупването не е адекватно коригирано.

Ако усещате зъбобол, действайте сега

Има различни случаи и решение при зъбобол. За щастие, не е необходимо да търпите дълго този дискомфорт. Запишете си час при зъболекар възможно най-скоро. Позволете му да поеме контрола над ситуацията.

Освен това помислете как нелекуването на незначителна болка или дискомфорт в наши дни може да доведе до сериозни инфекции и остра болка в бъдеще.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.