Растението сциндапсус за пречистване на въздуха у дома

То също помага за лечението и предотвратяването на очна хипертензия, катаракта и глаукома
Растението сциндапсус за пречистване на въздуха у дома

Последна актуализация: 25 декември, 2018

Растението сциндапсус (или Epipremnum aureum) е висящо увивно растение, което се намира в много домове днес, но две от най-големите му ползи за здравето са сравнително непознати. Сциндапсус пречиства въздуха в помещението, където расте, и това помага да отпуснете очите си, когато се чувствате претоварени. То също помага за лечението и предотвратяването на очна хипертензия, катаракта и глаукома.

В тази статия ще ви обясним за тези ползи подробно, а също и ще ви научим как най-добре да се грижите за вашето растение сциндапсус, за да максимизирате неговите здравословни ефекти.

 

Характеристики и грижи

Растението сциндапсус има широки зелени листа, които развиват ярки ивици или знаци, когато е на открито. То изисква определени условия, за да вирее, и обича да живее в закрити помещения. Температурата трябва да е между 15 и 23 градуса. Нуждае се от малко светлина, но не трябва да получава пряка слънчева светлина.

Не поливайте растението сциндапсус твърде често, за да избегнете гниене. Ако искате да захванете още едно растение, можете да изрежете едно от стеблата, да го поставите в чаша с вода, докато развие собствени корени, и след това да го засадите в друга саксия.

2-rastenie

Внимание!

Растението сциндапсус никога не трябва да се яде, защото е токсично. Сега обаче ще изброим някои от ползите, които получавате, ако поставите това растение в една от стаите на дома си, както и как можете да използвате листата, ако някога ви се наложи или искате да го окастрите.

Как сциндапсус пречиства въздуха?

Това растение е в състояние да пречисти въздуха в помещението, където сте го поставили, от токсични газове като формалдехид, който често се открива в помещения, които са били наскоро боядисани или обзаведени.

Формалдехидът е химикал, който можете да откриете на много места, например в дървените мебели. Изследванията показват, че изпаренията от него са токсични и дори в дълготраен план могат да имат канцерогенен ефект. Ние обикновено ги вдишваме, без дори да го осъзнаваме.

Сциндапсус също премахва бензен и въглероден оксид от въздуха, поради което е необходимо да се постави едно от тези растения в спалнята, за да се уверите, че имате достатъчно кислород, докато спите.

В допълнение, някои проучвания са установили, че сциндапсус помага за премахване на миризми.

Поради всички тези причини, можете да поставите растението сциндапсус във вашата кухня, баня, дневна или да разнесете неговите предимства в целия си дом.

Няма да отнеме много време, преди да забележите, че въздухът у дома ви е много по-добър.

3-lista

Как това растение успокоява раздразнени очи?

Много хора са забелязали една изненадваща полза на растението сциндапсус, когато очите им са раздразнени или се чувстват уморени. Това е особено забележимо след часове на продължително излагане на компютър или други видове напрежение на очите. Смята се, че сциндапсус помага, за да предотвратят случаи на глаукома или катаракта.

Следвайте тези прости стъпки, за да максимизирате ползите от това растение за очите си:

  • Използвайте влажна кърпа и почистите праха от листата на растението сциндапсус, но не ги откъсвайте. Те дават на растението енергия.
  • Вземете едно от увивните клончета на растението, затворете очите си и поставете листата върху клепачите си. Уверете се, че сте седнали в удобна позиция, без да изпитвате напрежение или стрес.
  • Останете в седнало положение в продължение на 3 до 5 минути със затворени очи, като им позволите да се отпуснат напълно.
  • Отворете очите си бавно и ще ги почувствате по-ясни и по-спокойни.
  • Опитайте да правите това винаги, когато очите ви са уморени или раздразнени. А ако искате да предотвратите глаукома или катаракта, можете да правите това всеки ден, за да намалите риска.
4-ochi

Важно за катаракта

Един от най-ранните признаци на катаракта, който може да помогне за предотвратяването на заболяването, е зелено или сребристо образувание близо до зеницата (черния кръг вътре в ириса). Това е ясен знак, че трябва да отидете при вашия офталмолог, за да може да започне лечението веднага. Ако това се случи, можете да допълните традиционното медицинско лечение с прилагане на листата от растението 2 или 3 пъти на ден, както ви показахме по-горе.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.