Яжте патладжани за отслабване и подобряване на храносмилането

Помагат за храносмилането, предпазват сърцето и пречат на натрупването на лошия холестерол
Яжте патладжани за отслабване и подобряване на храносмилането

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Знаете ли, че патладжаните са една от най-лечебните храни, които може да добавите към ежедневната диета? Те са невероятно богати на фитонутриенти, които предпазват клетките от действието на свободните радикали. В нашия сайт Здраве и красота обичаме патладжани .

Съществуват безброй различни начини, по които може да ги приготвите. Дори можете да ги използвате за отслабване, консумирайки вода от патладжани, като диуретична добавка. Тя също подобрява храносмилането.

Може да се каже, че патладжаните са един от най-здравословните зеленчуци. Ако не сте ги открили още, направите ги основен елемент в ежедневната диета.

Какво ще кажете? Ядете ли вече патладжани? Ако – не, ето някои причини, за да започнете. Не пропускайте!

1. Патладжани: леки и полезни за храносмилането

Експертите по храненето съобщават, че патладжаните са един от най-леките зеленчуци, които съществуват. Те не съдържат мазнини, а голямо количество фибри и вода. Това означава, че са идеални за хора, опитващи се да намалят теглото.

Друго страхотно предимство на редовната консумация на патладжани при отслабването е, че предотвратяват задържането на течности. Те са с високи нива на калий-минерал, който спомага за поддържането на рН баланса на организма (включително нивата на течностите).

2. Те предпазват сърцето

патладжани за сърцето

Те са с много високи нива на антиоксиданти. Затова се препоръчват за пациенти, които страдат от сърдечно-съдови заболявания или са със сърдечно-съдови проблеми. Този зеленчук е “анти-ангиогенен!”

Какво точно означава това? Ангиогенезата е процес, който подпомага растежа на нови кръвоносни съдове. Т.е. патладжаните предпазват от развитието на тумори или сърдечно-съдови заболявания.

Голямото количество мед, фолиева киселина, магнезий и флавоноиди предпазват клетките на организма от вредните бактерии. Патладжаните  помагат и за намаляване нивата на лошия  холестерол  или LDL.

Не забравяйте, че комбинацията от калций, магнезий и калий укрепва сърдечния мускул, като насърчава по-силните удари на сърцето.

3. Патладжаните са полезни за храносмилането

патладжани за храносмилането
 • Те са с високо съдържание на вода и с ниско съдържание на въглехидрати, мазнини и протеини. Лесни за усвояване, помагат на червата да абсорбират лесно всички хранителни вещества.
 • Патладжаните нямат захари, и макар че не са богати на много витамини, основните им предимства са: съдържанието на минерали и способността да балансират рН.
 • Сините домати се състоят от до 55 % основни минерали. Те спомагат  прочистването на тялото от токсини и насърчават оптималната функция на органите.
 • Укрепват черния дроб, стимулират производството на жлъчка и намаляват нивата на пикочна киселина, ако са твърде високи.

Не можете да  кажете „не“ на тези невероятни ползи, нали?

Рецепта: лимон и патладжан за отслабване

патладжани и лимон

Сега, след като знаете повече за полезните свойства на патладжаните, ще разкрием как да приготвите този здравословен зеленчук, за да насърчите премахването на задържаните течности.

Внимание: тази рецепта трябва да се приема, като добавка към здравословна и бедна на мазнини диета. Водата от патладжан и лимон ще помогне за подобряване на храносмилането. Заслужава си да я консумирате редовно!

Съставки

 • 1 средно голям патладжан, за предпочитане – органичен
 • сокът от 1 лимон
 • 1 литър вода
 • 1 голям стъклен буркан

Приготвяне

 • Измийте патладжана. Ако искате да сте сигурни, че сте отстранили всички токсични вещества, може да го изплакнете с ябълков оцет или с вода и сода за хляб. Това е чудесен начин да се отървете от пестицидите, използвани по време на процеса на отглеждане.
 • Нарежете патладжана. Нека резенчетата да са дебели около 1 см. (заедно с обелката).
 • Сварете го в 1 л. вода. Когато придобие мека текстура, отстранете тенджерата от огъня и изсипете водата в буркан.
 • Добавете още ½ л. вода и лимоновия сок. Разклатете сместа добре и съхранявайте в хладилник.
 • Вместо да сготвят патладжана, някои хора предпочитат да оставят парчетата да престоят във вода за 1 нощ, за да извлекат всички ползи. Може да изберете всеки един от методите, който харесвате най-много.

Как да я използвате?

 • Консумирайте сместа от патладжан през целия ден, преди хранене. Това насърчава чувството на ситост, спомага смилането на храната и премахва мазнините.
 • Може да консумирате сместа 2 до 3 пъти седмично. Ако се комбинира с диета (с ниско съдържание на мазнини и включваща пресни зеленчуци и плодове), скоро ще забележите резултатите.

Както винаги, когато сте на диета, изберете здравословни храни. Напълнете чинията с най-полезните зеленчуци, които природата предоставя. Що се отнася до патладжаните – те са един от най-добрите варианти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lau BHS., Suppression of LDL oxidation by garlic compounds is a possible mechanism of cardiovascular health benefit. J Nutr, 2006. 136: 765-768.
 • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.