30 дни, за да се справим с излишните течности

Откажете се от консумацията на сол, преработени, консервирани и пържени храни, кафе и сода
30 дни, за да се справим с излишните течности

Последна актуализация: 04 януари, 2019

Понякога си мислите, че сте надебелели, а всъщност не е така. Задържали сте течности. Възможно е напоследък да прекалявате с консумацията на сол, да сте претоварили работата на бъбреците, да преживявате хормонален дисбаланс или просто организмът да изпитва затруднения с извеждането на излишните течности от тялото

В днешната статия ще ви покажем прост и естествен план, с чиято помощ да се справите със задържаните течности, които ви карат да се чувствате подути и тромави. Научете как да елиминирате излишните течности в тялото само за 30 дни, като следвате няколко прости съвета по отношение на начина си на хранене и включите като съюзник натурални хранителни добавки.

Лучен бульон

Една от храните, които ще ви донесе най-големи ползи през тези 30 дни, е лукът. Той представлява лечебна храна, която се използва от древни времена заради диуретичните си и противовъзпалителни свойства. Лукът стимулира процеса на възстановяване на функцията и здравето на бъбреците и оказва “нежно” въздействие върху организма, поради което не води до странични ефекти.

Съветваме ви в продължение на месец да консумирате лучен бульон. Още в началото пригответе по-голямо количество, за да не се налага да готвите всеки ден.

Друга основна полза от супата с лук е, че можете да я подправите с малко морска сол, която ще й придаде по-добър вкус. Снабдете се с морска сол от здравословен магазин или супермаркета. Тази сол не само не съдържа натрий, но и подпомага процеса на извеждане на излишните течности от тялото. Консумацията й се препоръчва като алтернатива на стандартната трапезна сол, която присъства в рецептите.

Необходими продукти:

 • 1 л. вода
 • 3 големи глави лук
 • 1 чаша морска вода

Нарежете лука и го кипнете във вода в продължение на поне 1/2 час. Прецедете като запазите течността. Можете да овкусите бульона с помощта на малко лимонов сок.

Как да консумирате лучения бульон?

Препоръчително е този бульон да се консумира в продължение на целия ден; за оптимален резултат – 1/2 час преди хранене.

Свареният лук можете да използвате за приготвянето на зеленчукови кремове и сосове.

супа от лук за справяне с излишните течности

По грейпфрут на ден за отделяне на излишните течности

Грейпфрутът представлява цитрусов плод с мощно прочистващо организма действие. Той е полезен за бъбреците и черния дроб. Препоръчваме ви да консумирате по 1 грейпфрут на ден в продължение на 30 дни.

Най-доброто време за прием на грейпфрут е сутрин на гладно или пък вечер, след последното хранене за деня и преди лягане.

Ако грейпфрутът не ви допада заради характерния си горчив вкус, подправете го с малко канела и мед.

грейпфрутите сдпомагат отделянето на излишните течности

Натурални хранителни добавки

Човекът познава 2 билки, които ефикасно подпомагат процеса на извеждане на излишните течности от организма: зелен чай и хвощ.

Зелен чай: спомага отделянето на излишните мазнини в тялото. Зеленият чай оказва лек стимулиращ ефект и доказано се бори с рака.

Хвощ: Освен че притежава диуретични свойства, хвощът намалява възпалението на бъбреците и подобрява здравето на косата, кожата и ноктите благодарение на съдържащия се в него силициев диоксид.

И двете билки могат да бъдат консумирани под формата на чай. В случай че не ви се приемат повече течности, паралелно с лучения бульон можете да заложите на хранителни добавки. Ще намерите такива под формата на капсули или хапчета.

Сами решето коя билка ще използвате. Приемайте я в продължение на 30 дни. Тя ще окаже диуретичен ефект върху организма ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лучена супа за бъбреците

Храни, които влошават задържането на течности

Докато следвате този план за извеждане на излишните течности от тялото, препоръчително е да избягвате консумацията на храни, които увреждат бъбреците. Сред най-вредните са:

 • Сол: можете да използвате малко морска сол при готвене, но избягвайте трапезната на всяка цена
 • Преработени и пържени храни
 • Консервирани храни
 • Кафе
 • Сода
солта е една от причините за излишните течности в организма

Топлина за бъбреците

Както вече споменахме по-горе, най-важният орган в тялото, който се бори с излишните течности в тялото, са бъбреците. Тъй като здравето на бъбреците е пряко свързано с енергийните нива, те често боледуват при много студено време. Симптомите са познати – болка в долната част на гърба.

Независимо дали чувствате характерната болка, или не, препоръчително е да усвоите един полезен навик – да затопляте зоната на бъбреците всяка вечер. Можете да използвате бутилка, пълна с гореща вода или електрическа възглавница. Загрявайте в продължение на 15 до 30 минути преди лягане.

Използвайте лекарства с диуретичен ефект

Препоръчваме ви да приложите това натурално лечение, преди да посегнете към лекарствата с диуретичен ефект, които нерядко водят до появата на странични ефекти – нервност и повишена чувствителност. Ако ги приемате по предписание на лекар, добра идея е да консумирате изобилие от храни, богати на калий. Защо? Тъй като така ще се преборите със страничните ефекти. Такъв тип храни са:

 • Домати
 • Зеленчукови бульони
 • Банани

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Walker, A. F., De Souza, M. C., Vickers, M. F., Abeyasekera, S., Collins, M. L., & Trinca, L. A. (1998). Magnesium supplementation alleviates premenstrual symptoms of fluid retention. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.1998.7.1157
 • Ebrahimi, E., Khayati Motlagh, S., Nemati, S., & Tavakoli, Z. (2012). Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms. Journal of Caring Sciences. https://doi.org/10.5681/jcs.2012.026
 • Horita, S., Seki, G., Yamada, H., Suzuki, M., Koike, K., & Fujita, T. (2011). Insulin resistance, obesity, hypertension, and renal sodium transport. In International Journal of Hypertension. https://doi.org/10.4061/2011/391762

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.