Билки за лечение на пикочната киселина

Какво се случва, когато има високо ниво на пикочна киселина в тялото ви? Получавате подагра, болки в ставите и възпаление.
Билки за лечение на пикочната киселина
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Високите нива на пикочната киселина в кръвта могат да предизвикат подагра и са свързани и с други заболявания, като захарен диабет и нефролитиаза. Лоши навици на живот и бедната на хранителни вещества диета безспорно са основните фактори, които причиняват появата на метаболитни отпадъци в кръвта.

Ние ще ви разкажем какво може да направи природата за вас:

Лечебни растения за намаляване на пикочната киселина

Болките от повишеното количество пикочна киселина са много силни

Всички ние поддържаме определено ниво на пикочна киселина в тялото ни. Докато тя остава в равновесие, няма да имате никакви проблеми. Но когато имате лош хранителен режим, тя се натрупва под формата на пурини. Това са отпадъците, които се получават от разграждането на протеини от животинско месо, кафе и особено от алкохолните напитки.

Какво се случва, когато има излишък на пикочна киселина в тялото ви? Получавате подагра, болки в ставите и възпаление . Най-опасният риск, от който може да  пострадате, е възникването на бъбречна или чернодробна недостатъчност. Така че, трябва да внимавате.

Друг факт, които трябва да имате предвид е, че пикочната киселина също води до повишено ниво  на рН в кръвта. Това може да увреди различни органи, да отслаби защитните ви сили, да причини умора, крехки кости, възникване на различни заболявания и т.н.

Какво можете да направите, за да се намали пикочна киселина и да се избегнат тези сериозни проблеми? Спрете яденето на червено месо, животински протеини, мазнини, месни консерви, алкохол, рафинирани брашна, сол, захар, газирани напитки

От друга страна, трябва да подобрите хранителния си режим чрез увеличаване консумацията на зеленчуци, плодове и зърнени храни. Най-добре е, ако наблегнете на овесени храни, ягоди, и цитрусови плодове, лимон, грейпфрут и портокали, например.

Също трябва да знаете, че съществуват лечебни растения, които могат да ви помогнат. Те очевидно няма как да заменят всички лекарства, но ще ви служат като отлично допълнение. Тази отвара трябва да се пие всеки ден, за да се изчисти кръвта.

Вижте кои са тези лечебни растения:

1.Диуретични растения, които премахват пурините

Чай от глухарче за контролиране на пикочна киселина

Отварите от хвощ, глухарче и  артишок ще ви позволят да премахнете излишните течности, да се изчистите от токсините, да почистите кръвта и лимфната система. Те осигуряват отличен диуретичен ефект.

Увеличеното отделяне на урина ще ви помогне да премахнете всички пурини и да пречистите организма си. Те наистина могат да са от полза.

Най-добре е да ги пиете след първото хранене, например. Можете да изберете тази, която искате. Те са страхотни за лечение на пикочна киселина.

2.Защитния ефект на млечният бодил (бял трън)

Бял трън за лечение на болките от повишената пикочна киселина

Може би вече сте чували за големите достойнства на белия трън. Той е най-големият защитник на черния дроб и всички негови функции, поради прочистващия си ефект, образуването на протеини и превръщането на амоняка в карбамид. Белият трън осигурява антиоксиданти и помага най-вече за изчистването на кръвта ви от пурини.

Какво ще кажете да започнете деня си с отвара от  бял трън? Можете да го намерите в магазините за природни продукти  , както и под формата на таблетки. Това е фантастично!

3.Harpagophytum, позната още като дяволски нокът, за намаляване на възпалението

Лечебни отвари за лечение пикочната киселина

Тя не е толкова известна, но тази терапевтична и лечебна кореновата  билка си струва да бъде разгледана в детайли.Чудесна е за лечение на този вид заболяване. Действа директно върху мускулите и ставите ви, и намалява ефекта на възпаление от пикочна киселина.

Ако вече имате подагра, ще ви помогне много за облекчаване на болката и подобряване на подвижността на ставите. Можете също така да го намерите в магазините за природни продукти. Подходящ е за случаите, в които почувствате болка и действа като естествено болкоуспокояващо.

Не забравяйте: това е корен от дяволски нокът.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.