Лечение и предпазване от инфекции на пикочните пътища

Кокосовото масло има антибактериален ефект, който доказано елиминира Ешерихия коли
Лечение и предпазване от инфекции на пикочните пътища

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Инфекции на пикочните пътища могат да се случат на всеки, на всеки етап от живота и да засегнат някой от пикочните органи, включително пикочния мехур, матката, бъбреците или пикочния канал.

Обикновено инфекции на пикочните пътища са причинени от бактерии, които влизат в тялото през пикочния канал и стигат до пикочния мехур; жените страдат от такива инфекции по-често от мъжете, защото женският пикочен канал е по-тесен и много по-близо до ануса.

В тази статия ще ви посочим няколко стъпки за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и начини за лечение на неприятните и опасни симптоми, които ги придружават.

Ранни предупредителни признаци за инфекция

Инфекциите на пикочните пътища невинаги се проявяват в пикочните органи. Преди да се разпространят до бъбреците и други органи, често започват в една област, по-често в пикочния мехур. По-долу са изброени някои от ранните предупредителни симптоми:

 • Мътна или кървава урина.
 • Силна миризма на урината.
 • Леко повишена температура (макар и не всички хора да имат този симптом).
 • Болки при уриниране.
 • Напрежение в долната част на корема или в лумбалната област на гръбнака.
 • Честа нужда от уриниране.

Симптоми, показващи разпространението на инфекцията, особено в бъбреците

 • Тръпки или неконтролируеми треперения.
 • Нощно изпотяване.
 • Умора.
 • Температура над 38°С.
 • Болки в гърба или в областта на слабините.
 • Червеникава кожа.
 • Промени в настроението или объркване (обикновено сред възрастните хора).
 • Гадене или повръщане.
 • Силна болка в корема (невинаги я има).

Рискови фактори за инфекции на пикочните пътища

 • Диабет.
 • Болестта на Алцхаймер или делириум (обикновено сред възрастните хора).
 • Проблеми с изпразване на пикочния мехур.
 • Инконтиненция.
 • Увеличена простата, разтегнат пикочен канал или други състояния, които засягат способността за уриниране.
 • Дълги периоди без физическа активност.
 • Бременност.

Как да се предпазите инфекции на пикочните пътища

Непрекъснато чувате за нова болест или заболяване, което може да ви засегне, макар и с минимален риск, и постоянно търсите начини да се предпазите. Инфекциите на пикочните пътища не са изключение. Препоръчваме ви следните методи за превенция, за да сте сигурни, че не страдате от болка и дискомфорт, дължащи се на инфекция на пикочните пътища.

Практикуване на здравословна хигиена

Всеки път, когато се почиствате интимните си генитални зони, е много важно да се избърсвате отпред назад, за да избегнете преминаването на бактериите от ректалната област към уретрата.

Пийте много течности

Пийте много течности

Поддържайте тялото си хидратирано, особено като консумирате вода, която помага за насърчаване на производството на урина, като така ограничава разпространението на бактерии.

Изпразване на пикочния мехур

Уверете се, че изпразвате пикочния си мехур, когато усетите желание за уриниране; ако урината остане в пикочния мехур, често осигурява идеални условия за микробите, намиращи се в даден орган, да растат и се разпространят из вашата система.

Уриниране преди и след полов акт

Няколко вредни микроби са доказали, че се пренасят в уретрата по-лесно сред тези, които са сексуално активни. Препоръчва се да уринирате след секс, така че тялото ви да може лесно да изхвърли определени замърсители.

Избягвайте спермициди

Спермицидите имат отрицателно влияние върху баланса на PH на вашите генитални области и действително могат да помогнат на нови патогени, които причиняват инфекции на пикочните пътища, да се развиват чрез създаване на благоприятна среда във вашите интимни части.

Домашни лечебни средства за инфекции на пикочните пътища

Също като много други болки, инфекциите на пикочните пътища могат да се лекуват у дома. Но бъдете внимателни! Домашните лечебни средства помагат само в случаите, когато една инфекция на пикочните пътища бързо се диагностицира и е в началния си етап.

Ако инфекцията на пикочните пътища вече се е разпространила и домашните средства не са помогнали, се препоръчва да посетите личния лекар. По-долу ще намерите някои от нашите препоръчвани домашни лечебни средства.

Натриев бикарбонат

инфекции на пикочните пътища със сода за хляб

Когато симптомите най-напред се появят, трябва незабавно да използвате следното лечебно средство – разтворете 1/4 супена лъжица натриев бикарбонат в 200 мл. вода.

Изпийте 2 пълни чаши само вода, а след това сместа с натриев бикарбонат.

Пийте вода

Водата е отлично прочистващо средство и се консумира ежедневно. В случая на инфекции на пикочните пътища тя играе важна роля в елиминирането на микроби, които се натрупват в пикочния мехур, и помага за прочистване на пикочните пътища.

Сок от червени боровинки

Проучванията показват, че сок от червени боровинки може да помогне за предотвратяване и премахване на бактериите, които се прикрепват към пикочните пътища и допринасят за разпространението на инфекцията в зоната.

Кокосова вода

Кокосовата вода помага да запазите бъбреците чисти от токсините; кокосовото масло също има антибактериален ефект, който доказано елиминира Ешерихия коли, дори антибактериални резистентни щамове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.