Ябълковият оцет контролира диабета

Купувайте винаги органичен или го пригответе сами у дома.
Ябълковият оцет контролира диабета

Последна актуализация: 28 декември, 2018

Ябълковият оцет е натурален продукт, който е бил използван за много терапевтични цели в продължение на векове.

Въпреки, че  най-известна е употребата му в кухнята, в много култури този продукт се цени поради високото си съдържание на основни хранителни вещества и активни съединения.

Ползите му за здравето са още една причина, поради която е толкова популярен. Много от тях са били доказани с научни изследвания.

Повечето от тези ползи се дължат на високото съдържание на микроелементи и киселини. Те регулират естественото рН на организма и подобряват храносмилателното здраве.

Един от най-изследваните аспекти на ябълковия оцет е свързан с неговата способност да регулира нивата на кръвната захар при пациенти с диабет.

Налице са някои съществени констатации по този въпрос до момента. Експертите съобщават, че той може да бъде от ключово значение за контролиране на това заболяване.

Ябълковият оцет може да бъде толкова ефикасен, колкото и лекарствата за диабет

Ябълковият оцет може да бъде толкова ефикасен, колкото и лекарствата за диабет

Диабет тип 2 е най-честият, от който хората страдат. Инсулинът и нивата на кръвната захар са отговорни за това състояние.

Диабетът се развива, когато тялото губи способността да регулира кръвната захар. Тя става резистентна към инсулин или инсулиновото производство се забавя.

Поради това е установено, че хранителните вещества, съдържащи се в ябълковия оцет в действителност намаляват и лекуват диабета чрез оптимизиране на функцията на инсулина и контролиране нивата на кръвната захар.

 Контролирайте диабета с ябълковт оцет.

Медицинската общност е разработила лекарства, които блокират разграждането на захари и нишестета. Това намалява риска от шпайкове на кръвната захар, като по този начин се контролира диабета.

Наскоро обаче учените са открили, че ябълковият оцет съдържа вещества, които генерират същия този тип блокаж. Това означава, че има подобен ефект на лекарствата.

Това се дължи на високото съдържание на оцетна киселина. Това е биоактивно вещество, съдържащо се в почти всички разновидности на оцета.

Оцетната киселина предотвратява пълното разлагане на сложни въглехидрати, което се осъществява чрез ускоряване на процеса, по който храната излиза от стомаха или чрез увеличаване на абсорбцията на глюкоза чрез тъканите в организма.

Една теория предполага, че този продукт има способността да инхибира активността на някои храносмилателни ензими, които разграждат въглехидратите в захари, което забавя процеса на превръщането на глюкоза в кръвта.

Това дава на тялото повече време да метаболизира захарта в кръвния поток, като пречи на шпайковете да достигнат опасни нива.

Как да консумираме ябълковия оцет за контролиране на диабета?

При използване на ябълков оцет е важно, че  не трябва да го консумираме в излишък.

За да се възползваме от предимствата на ябълковия оцет е важно да помним, че никога не трябва да го консумираме в излишък. Също така трябва да изберете продукт, който е 100% органичен.

В днешно време може да открием много различни марки. Някои от тях могат да бъдат доста евтини, но са подлагани на процесите на рафиниране, които го лишат от повечето от полезните им свойства.

Поради тази причина е важно да знаете откъде идва. Може и да приготвите ябълков оцет в домашни условия с ферментирал ябълков сок.

Ябълковият оцет ще регулира нивата на кръвната захар ако го консумирате всеки ден, но никога не приемайте повече от 2 супени лъжици. Разреждайте ги с вода или друга течност, за да предотвратите възпаление на устата и гърлото.

В идеалния случай го консумирайте на празен стомах или преди да заспите. Въпреки това, в последния случай може да ви накара да ставате често през нощта да пишкате.

Друг начин да го консумирате, е чрез салатни сосове или в сокове и шейкове. И двете форми ще помогнат за избягването на шпайкове на кръвната захар след храненията.

Важно е да запомните, че киселините в оцета може да разрушат зъбния емайл и дори да причинят изгаряния на чувствителните тъкани. Никога не превишавайте препоръчителната доза.

Продължителната консумация може да понижи нивата на плътност и калий в костите. За да предотвратите това, препоръчваме да следвате това лечение в продължение на 2 последователни седмици всеки месец. След това направете почивка 2 седмици.

Ако имате ниски нива на калий или страдате от остеопороза, консултирайте се с вашия лекар преди да започнете този вид лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Author, C., Adel Moallem, S., Iman, M., & Barahoyee, A. (2015). Effect of Apple Cider Vinegar on Blood Glucose Level in Diabetic Mice. Pharmaceutical Sciences, 20(March), 163–168. https://doi.org/10.5681/PS.2015.006

  • Morgan, J., & Mosawy, S. (2016). The Potential of Apple Cider Vinegar in the Management of Type 2 Diabetes. International Journal of Diabetes Research, 5(6), 129–134. https://doi.org/10.5923/j.diabetes.20160506.02

  • Nosrati, H. R., Mousavi, S. E., Sajjadi, P., Firoozjahi, A. R., & Moazezi, Z. (2013). Effect of apple cider vinegar on postprandial blood glucose in type 2 diabetic patients treated with hypoglycemic agents. Journal of Babol University of Medical Sciences, 15(6), 7–11.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.