Вярно ли е, че циклите на жените се синхронизират?

Мнозина вярват, че циклите на жените се синхронизират, когато живеят заедно. 50 годишно проучване твърди този факт, но все още няма категорични доказателства. Научете повече.
Вярно ли е, че циклите на жените се синхронизират?
Karina Valeria Atchian

Написано и проверено от лекар Karina Valeria Atchian.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Идеята, че циклите на жените се синхронизират е популярен мит, разпространяван сред хората през последните петдесет години. Психологът Марта Макклинтък първа въвежда тази идея след проучване, което провежда сред жени живеещи заедно в студентски общежития. Проучването й дори бива одобрено от научното списание Nature.

Според теорията й за синхронизация на менструацията, когато няколко жени живеят заедно или прекарват дълго време заедно, менструалните им цикли започват да съвпадат.  Според Макклинктък теорията й потвърждава това. По-късно беше заявено, че феромоните са отговорни за въпросната синхронизация.

Какво представляват феромоните?

Феромоните са вид ектохормон, изучаван от учените върху мишки и други животни. Играят важна роля в общуването и поведението на членовете на един и същи вид.

При хората проучванията не са показали категорично връзка между общуването и феромоните. Затова не можем да си правим изводи, че този хормонален механизъм обяснява теорията за синхронизирането на женските цикли. Ясно е, че трябват още изследвания за потвърждаването или отхвърлянето на теорията за менструалната синхронизация.

Как се регулира женският менструален цикъл?

Цикличността на менструацията при жените се дължи на действието на хормоните.

Към момента науката знае достатъчно за женската физиология. Въпреки това учените продължават да я изучават.

Още от раждането си жените имат яйцеклетки в яйчниците си. Те си остават там непроменени до началото на пубертета. Тогава заради настъпващите промени в този етап, жените навлизат в така наречения репродуктивен стадий от живота си. Тогава се слага и началото на месечния им цикъл.

Регулирането на тези цикли се осъществява чрез действието на стимулатори и инхибитори – хормони в мозъка и яйчниците. Една определена част от мозъка наречена хипоталамус периодично освобождава хипоталамусни хормони (LH и FSH). Тези хормони оказват директно влияние върху яйчниците.

В резултат на тази хормонална секреция, яйчниците отделят зряла яйцеклетка. Същевременно се освобождават и стероидни хормони, които са различни от тези отделяни от хипоталамуса. Зрялата яйцеклетка е готова за оплождане. Ако яйцеклетката бъде оплодена, тя се превръща в зигота.

По време на този етап се появява и удебеляване на ендометриума – вътрешния слой на матката. Ако яйцеклетката бъде оплодена, тя се прикрепя към удебеления еднометриум няколко дена по-късно. Но, ако не настъпи оплождане, в ендометриума настъпват определени промени, водещи до изхвърлянето му.

Целият този процес се повтаря на всеки 28-35 дни. Първият ден от цикъла на жената се счита за ден 1. Оттук нататък жените могат да броят дните, за да определят например кога шансът им за забременяване е най-висок.

Какво знаем за променливостта на циклите на жените?

Като цяло менструалният цикъл леко варира във възрастта между двадесет до четиридесет години. С други думи този период от живота на жената се характеризира с най-редовния месечен цикъл по отношение на датите и месечното повтаряне на признаците на менструация.

Преди навършването на двадесет години и след четиридесет жените изпитват промени в цикличността на менструацията. Това означава, че по-често се наблюдават нередовни месечни цикли. Различни ситуации могат да доведат до тази променливост в женския цикъл, освен самата възраст на жената.

По време на пубертета нередовният месечен цикъл се дължи на все още недоразвитата хормонална система. Същото се наблюдава и при жените над четиридесет години до достигането на менопаузата. В този случай причината е изчерпването на яйчниковия им резерв.

Промените в цикъла могат да се дължат и на стрес, напълняване, отслабване, проблеми с щитовидната жлеза, прием на лекарства и някои заболявания като диабет. Промените могат да бъдат временни и да се наблюдават само в продължение на един месечен цикъл. Но могат да продължат и с месеци.

Няма доказателства за синхронизирането на циклите на жените.

Редовността и нередовността в циклите на жените зависят от редица фактори.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как менопаузата се отразява на сърцето

Синхронизират ли се циклите на жените? Доказателствата не са достатъчни

През 2006 година Ана Зимкевич, професор в Jagiellonian University, стига до извода, че не наблюдава синхронизиране между жените участвали в проучване подобно на това на Макклинтък. Затова можем да кажем, че все още липсват достатъчно доказателства за синхронизиране на менструалните цикли или на феромоните при хората.

Мнозина защитават вярването, че циклите на жените се синхронизират. Но, ако разгледаме подробно наличните факти, можем да кажем, че това е само мит. Възможно е в бъдеще проучванията да ни осигурят повече информация и доказателства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Corrine K Welt, MD., retrieved on 14 May 2020, Physiology of the normal menstrual cycle, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-the-normal-menstrual-cycle?search=menstruaci%C3%B3n%20sincronixaci%C3%B3n&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3.
  • B. David Vantman and col., Reproductive physiology and evolutive changes with women age, Tema central: Infertilidad, Vol. 21. Núm. 3, páginas 348-362 (Mayo 2010).
  • Precone V and cols, Pheromone receptors and their putative ligands: possible role in humans, Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Feb;24(4):2140-2150. doi: 10.26355/eurrev_202002_20394.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.