Какво представлява първичната яйчникова недостатъчност?

Първичната яйчникова недостатъчност засяга способността на жените да имат деца, въпреки че това не се наблюдава във всички случаи. Жените, страдащи от това заболяване, трябва да водят здравословен начин на живот, но освен това се нуждаят от допълнителна подкрепа. Прочетете следващите редове.
Какво представлява първичната яйчникова недостатъчност?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли какво представлява първичната яйчникова недостатъчност?

Понякога яйчниците спират да работят нормално преди навършването на 40 години. Тази аномалия е вид ранна менопауза, позната като първична яйчникова недостатъчност или преждевременна яйчникова недостатъчност. В най-тежките случаи, проблемът може да започне още в пубертета или малко след това. Ето какво трябва да знаете за ранната менопауза.

Първичната яйчникова недостатъчност или ранната менопауза

Обикновено жените започват да губят плодовитостта си около 40-та си година. На тази възраст могат да се появят и първите признаци на менопауза като нередовен месечен цикъл, горещи вълни и подобни симптоми. Не се счита за нормално, ако тези признаци се наблюдават преди спомената възраст от 40 години.

Понякога първичната яйчникова недостатъчност се бърка с преждевременна менопауза. Но това са две различни неща. При жените с ранна менопауза се наблюдава спиране на менструацията пред 40 години и така те губят шанса си да забременеят.

При жените с първична яйчникова недостатъчност, месечният цикъл не спира напълно. Може да се наблюдава нередовна менструация, което дава възможност на тези жени да забременеят, дори с този проблем. Науката все още не може да обясни причината за това състояние в повечето случаи.

Всичко за първичната яйчникова недостатъчност

Причини за първичната яйчникова недостатъчност

Ранната менопауза е свързана с редица причини.

Счита се, че в 90% от случаите е невъзможно да се определят точните причини за първична яйчникова недостатъчност. Медицинските специалисти знаят, че това състояние е свързано с проблеми във фоликулите, малки сакчета намиращи се в яйчниците. Вътре в яйчниците се образуват и развиват яйцеклетките.

Понякога фоликулите спират напълно да функционират преди 40-та година, а в други случаи – работата им е нарушена. Това води до появата на първичната яйчникова недостатъчност. Само в някои случаи проблемът е свързан с някоя от следните причини:

 • Малък брой фоликули
 • Автоимунни заболявания
 • Генетични заболявания
 • Метаболитни нарушения
 • Лъчетерапия или химиотерапия
 • Наличие на токсини поради пушене на цигари или излагане на пестициди или химически вещества.

Известно е и, че жените са предразположени към първична яйчникова недостатъчност поради следните фактори:

 • Фамилна предразположеност: Жени, които имат членове на семейството с този проблем са по-склонни към първична яйчникова недостатъчност.
 • Генетични заболявания: Първичната яйчникова недостатъчност се наблюдава по-често при жени с генетични заболявания като синдром на Търнър или синдром на чупливата Х хромозома.
 • Други заболявания: Автоимунни заболявания или вирусни инфекции могат да окажат също влияние.
 • Лечение на рак.
 • Възрастта: Това заболяване се наблюдава по-често при жени на възраст между 35-40 години, въпреки че може да възникне на всяка една възраст.

Симптоми и диагностициране

Симптомите на първичната яйчникова недостатъчност приличат на тези на менопаузата. А именно:

 • Нередовен месечен цикъл: може да се появи след бременност, спиране на противозачатъчни средства или просто да се наблюдава спонтанно в продължение на години.
 • Горещи вълни.
 • Нощно изпотяване.
 • Трудно забременяване.
 • Вагинална сухота.
 • Намалено сексуално желание.
 • Промяна в настроението, затруднена концентрация и раздразнителност.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 ползи на корена от мака за жените

В някои случаи това заболяване може да доведе до други усложнения като стерилност, остеопороза, сърдечни заболявания, депресия и тревожност. В най-сериозните случаи може да се наблюдава дори деменция. За поставяне на диагнозата лекарят ви ще ви разпита и след това ще ви прегледа.

Ще ви бъдат назначени и други изследвания като тест за бременност, изследване на фоликулостимулиращия хормон (FSH), изследване на естроген, пролактин, кариотип и анализ на гена FMR1.

Лечение

Лечението на първичната яйчникова недостатъчност е фокисирано върху коригиране ефекта от недостига на естроген. Затова обичайно се прилага лечение с естроген. Освен естроген се изписва и прием на прогестерон за защита на матката.

С това лечение месечното кървене отново може да се появи. Но възстановяването на функционирането на яйчниците не е възможно. При младите жени резултатите обикновено са много добри. При по-възрастните лечението може да доведе до сърдечни проблеми. Лекарят ще прецени предимствата и недостатъците на този тип лечение във всеки едни случай.

Друго чест начин на лечение е предписването на добавки с калций и витамин D, главно за предпазване от остеопороза. При това заболяване една от най-големите трудности за жените е да се изправят пред ранната стерилност. В зависимост от случая може да се прибегне до ин витро процедури при жените страдащи от първична яйчникова недостатъчност.

Жените с този проблем се нуждаят от подкрепа и разбиране. Изключително важно е да имат партньор, на когото да могат да разчитат, за да бъдат емоционално стабилни. Психотерапията също помага на болните да приемат диагнозата и последиците от нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Juárez, K., Lara, R., & García, J. (2012). Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 77(2), 148-153.
 • Scucces, M. (2008). Insuficiencia ovárica prematura. Revista de Obstetricia y Ginecologia de Venezuela.
 • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). Insuficiencia Ovárica Primaria (Iop). Guía de Práctica Clínica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.