Всичко, което трябва да знаете за кървящите венци

За да предотвратите появата на кървящи венци е важно да се грижите за устната си хигиена и редовно да посещавате зъболекар. Прочетете следващите редове и научете повече!
Всичко, което трябва да знаете за кървящите венци

Последна актуализация: 14 февруари, 2020

Почти всеки от нас се е сблъсквал с кървящите венци поне веднъж по време на миенето на зъбите. Обикновено всеки вярва, че причината за това е самото миене на зъбите и че е нещо временно. Но това съвсем не е нормално. Кървящите венци са симптом, който трябва да следите внимателно, тъй като може да бъде ранен признак на заболяване на венците.

Затова дори да се появяват случайно, не трябва да ги пренебрегвате. В тази статия ще ви обясним какво представляват кървящите венци, кои са причините за тях и симптомите им.

Кървящите венци

Кървящите венци са признак за възпаление на венците. Често са съпроводени със зачервяване и дори кървенето да се наблюдава само при миене на зъбите, то може да бъде симптом на заболяване на венците. Например гингивитът и пародонтитът са сред вероятните причини за кървящите венци.

Гингивит

Той е често срещано заболяване на венците. Въпреки че не е сериозно, може да се превърне в пародонтит. Заболяването дразни и възпалява венците, които се подуват и зачервяват. Засяга най-вече основата на зъбите.

Обикновено гингивитът се появява поради лоша орална хигиена. Затова е необходимо да обръщате сериозно внимание на хигиенните си навици, за да го избегнете. Зъболекарите препоръчват да мием зъбите си два пъти дневно и ежедневно да ги почистваме с конци. Освен това трябва редовно да посещаваме зъболекар.

Заболяване на зъбните венци

Пародонтит

Представлява сериозна инфекция на венците, която прогресивно разрушава костта, поддържаща зъбите. Затова тази болест може да доведе до загуба на зъби. Тя е относително често срещана.

Пародонтитът също се свързва с лошата орална хигиена. Но експертите са открили и други рискови фактори за появата му. Многобройни проучвания свързват тютюнопушенето с по-висок риск от появата на пародонтит.

Други причини

Важно е да знаете, че кървящите венци могат да се дължат и на други фактори. Прекалено силното миене на зъбите, използването на нова четка за зъби, неумелото използване на конци за зъби, както и определени лекарства, също могат да причинят такова кървене.

Каква е причината за кървящите венци?

В устата живеят различни бактерии, които постоянно образуват лепкав “биослой” върху зъбите. Този биослой се появява и в резултат на остатъците от храна.

Можете да премахнете този биослой с правилно миене на зъбите и използването на конци за зъби. Ако не правите това правилно, този слой се втвърдява и може да се превърне в плака, натрупваща се върху и между зъбите. А това води до раздразване, възпаление и кървене на венците.

Редовното миене на зъбите понижава риска от кървящите венци.

Редовното миене на зъбите спомага предпазването от образуването на бактериална плака, водеща до появата на зъбен камък и други проблеми свързани с денталното здраве.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 ефикасни домашни средства за почистване на зъбния камък

Как да се предпазите от кървящите венци

Първото нещо, което трябва да направите е да си запазите час при зъболекар, който да ви прегледа. Зъболекарят със сигурност ще почисти зъбите ви от зъбния камък и ще ви препоръча най-подходящото за вас лечение.

Независимо от причината за кървенето на венците ви, има няколко лесни стъпки, които можете да спазвате, за да избегнете или намалите вероятността от появата на тази неприятна ситуация. Трябва да следвате тези стъпки ежедневно, дори ако нямане проблеми с венците:

  • Мийте зъбите си ежедневно. Правете това два-три пъти дневно. Мийте зъбите си внимателно в продължение на поне две минути. Обърнете внимание на по-трудно достъпните места.
  • Някои експерти препоръчват използването на електрическа четка за зъби. Най-добре е четката да бъде закръглена с меки косъмчета. Внимавайте докато почиствате венците си.
  • Използвайте конци за зъби ежедневно. Това ще ви помогне да предотвратите натрупването на плака между зъбите. Използвайте и вода за уста.
  • Както вече споменахме посещавайте редовно зъболекар. Съветваме ви да правите това на всеки шест месеца.
  • Спрете да пушите и ограничете консумацията на алкохол.

Обърнете внимание и на начина си на хранене. Яжте много плодове и зеленчуци, тъй като те ще ви осигурят необходимите витамини за здравето на венците и зъбите ви. Избягвайте сладките храни, тъй като са вредни за зъбите.

Заключение

Кървящите венци могат да бъдат признак за заболяване на венците. Затова, ако страдате от този проблем, посетете възможно най-скоро зъболекар. Опитайте се да поддържате добра устна хигиена, за да се предпазите от неприятното кървене на венците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.