Всичко за симптомите на цистит при мъжете

Циститът при мъжете се характеризира с промени в уринирането както и с болка. Как можете да го разпознаете? Какво да правите при поява на симптоми? Ще ви кажем в тази статия!
Всичко за симптомите на цистит при мъжете
Karina Valeria Atchian

Написано и проверено от лекар Karina Valeria Atchian.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. Въпреки че заболяването се среща по-често при жените, мъжете също могат да станат жертва на този тип инфекция. Как да разпознаете неприятния цистит при мъжете?

Симптомите не се различават коренно при жените и мъжете. Въпреки това е важно да следите развитието на инфекцията. Най-често това възпаление засяга мъжете на възраст между 15-50 години. Въпреки че обикновено не е нещо сериозно, в някои случаи може да бъде признак на друго заболяване.

В следващите редове ще ви разкажем какво трябва да знаете за симптомите на цистит при мъжете.

Инфекции на пикочните пътища и цистит при мъжете

Инфекциите на пикочните пътища при мъжете могат да засегнат както долната част на уринарния тракт – най-вече пикочния мехур – така и горната част и бъбреците. Терминът “цистит” се използва за означаване на инфекция на пикочните пътища засягаща пикочния мехур и долната част на уринарния тракт.

Когато говорим за остър цистит, става въпрос за инфекция засягаща само пикочния мехур, а не останалата част на уринарния тракт и бъбреците. Това разграничаване е много важно, тъй като променя изцяло лечението и прогнозата за пациента.

Симптоми на цистит при мъжете

При мъжете циститът не се среща толкова често колкото при жените поради факта, че уретрата на мъжете е по-дълга. Това затруднява достигането на патогените до пикочния мехур. Същевременно според публикация на Националния център за биотехнологична информация, това може да се дължи и на антибактериалната защита на течността на простатата.

В повечето случаи инфекцията протича без усложнения, а симптомите са сходни на тези при жените. Най-общо симптомите на цистит при мъжете са следните:

 • Дизурия: Усещане за болка по време на уриниране. Пациентите могат да я усещат като парене или щипане.
 • Често уриниране: Увеличаване на броя на уриниранията.
 • Внезапни позиви за уриниране: С други думи усещане на внезапна нужда за уриниране или невъзможност за задържане на урината.

Други по-рядко срещани симптоми:

 • Болка в долната част на корема
 • Ноктурия – по0често уриниране през нощта отколкото през деня
 • Слаба струя на урината
 • Хематурия (кръв в урината)
  Симптомите на цистит при мъжете наподобяват тези при жените

Симптомите на цистит при мъжете приличат на тези при жените. Например усещане за парене по време на уриниране, внезапни пориви за уриниране или често ходене до тоалетната.

Възможни усложнения

Когато при мъжете се появят повтарящи се симптоми на цистит или симптомите са съпроводени с болка в областта на таза или перинеума както и с висока температура, добре е да се провери и вероятността за развитие на простатит. Затова личният лекар трябва да изпрати пациента при специалист уролог.

Същевременно наблюдаването на висока температура, втрисане, умора и чувствителност в костовертебралния ъгъл не са свързани само с остър цистит при мъжете. При тези клинични прояви болният може да страда от пиелонефрит.

Правилното диагностициране на цистита е важно за предписване на подходящ антимикробен препарат и за избягване на усложнения. Лекарят ще прецени дали симптомите са резултат от цистит или друга патология.

Прочетете и: Излекувайте пикочните инфекции с тези натурални средства

Изследвания за поставяне на диагноза

За да бъде диагностициран цистита при мъжете, лекарят ще зададе на болния редица въпроси по отношение на симптомите. По този начин ще прецени дали са необходими и допълнителни изследвания като:

 • Анализ на урина: Извършва се чрез микроскоп или с помощта на специални лентички за изследване за откриване на пиурия.
 • Анализ на урокултура: Лекарят може да назначи анализ на урокултура с изготвяне на антибиограма. Оцветяването по грам може да бъде полезно при избора на антибиотична терапия докато се чакат резултатите от урокултурата. След това лекарите ще изследват урината за наличие на бактериурия. В случай, че лекарят се съмнява за цистит при мъжете, това изследване винаги бива назначавано. Никога не трябва да ви бъде изписван антибиотик без преди това да бъде взета проба за урокултура.
 • Други изследвания: Лекарят може да извърши внимателно ректален преглед, ако се съмнява за остър простатит. Чувствителната и възпалена простата ще потвърди тази диагноза.

При мъжете с цистит, особени при тези с чести инфекции на пикочните пътища причинени от един и същ щам бактерии, лекарите могат да поставят диагноза хроничен простатит.

Поставянето на диагнозата цистит при мъжете изисква редица изследвания.

За да бъде потвърдена диагнозата цистит и за да се изключат други възможни причини, лекарят ще назначи допълнителни изследвания като анализ на урината.

Рискови фактори за по-сериозни усложнения

Някои определени фактори могат да увеличат шансовете за развитие на усложнения при остри инфекции на пикочните пътища. Затова лекарите трябва да обръщат специално внимание, когато лекуват пациенти със следните особености:

 • Аномалии на уринарния тракт: Нефролитиаза, стеноза, стентове и уринарни деривации
 • Пациенти с компрометирана имунна система: Неутропения или напреднала ХИВ инфекция
 • Недобре контролиран диабет мелитус

Препоръчваме ви да прочетете и: Наличието на нитрити в урината

Какво да правите, ако имате симптоми на инфекции на уринарния тракт

Както вече споменахме, шансът за развитие на цистит при мъже, които са здрави, на възраст под 50 години и които нямат други съпътстващи заболявания е нисък. След навършване на 50 години рискът се увеличава, имайки предвид и факта, че при някои започва да се развива и хипертрофия на простатата.

При появата на симптоми на уринарна инфекция, болният трябва да посети възможно най-бързо лекар. Така заболяването в поставянето на диагнозата ще бъде избегнато и лекарите ще могат да назначат подходящо лечение. Същевременно лекарите трябва да контролират развитието на инфекцията след като имат и резултатите от изследването на урокултурата.

В някои случаи се налага лекарите да извършат преглед на целия уринарен тракт, както и на простатата. Като за целта прегледа трябва да бъде извършен от нефролог или уролог.

В заключение бихме искали да споменем значението и важността на воденето на здравословен начин на живот, както и пиенето на достатъчно вода. Тези фактори ще ви помогнат да избегнете този вид инфекции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
 • Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
 • Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
 • Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
 • Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
 • Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.