Всичко, което трябва да знаете, преди да дарите косата си

Не позволявайте косата ви да бъде изхвърлена от пода в салона. Информирайте се и я дарете за добра кауза. Ето всичко, което трябва да знаете.
Всичко, което трябва да знаете, преди да дарите косата си
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 17 декември, 2022

Когато решите да дарите косата си, вие помагате на жени и момичета, които са преживели опустошителното преживяване да загубят косата си. Това е толкова лесно; просто следвайте изискванията, определени от организации, които предлагат безплатни или евтини перуки на тези, които се борят с болести като рак.

Както се посочва в публикация на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) , перуката може да даде сила, надежда и самочувствие на онези, които се борят с емоционалните предизвикателства на загубата на коса поради болест. Сега, какво трябва да се счита за дарение? Да видим.

Защо да дарите косата си?

Страдането от заболяване като рак може значително да повлияе на самочувствието. Добавете към това агресивни лечения и странични ефекти като загуба на коса, и е нормално пациентите да се чувстват некомфортно с телата си.

Въпреки това, култивирането на самочувствието на тези хора е от изключителна важност. Има научни доказателства, които подчертават важността на подпомагането на пациенти с рак с действия и стратегии за справяне с тяхното физическо и психосоциално състояние.

Това е така, защото доброто самовъзприятие ги кара да се чувстват сигурни и им позволява да имат положителни мисли, за да преодолеят предизвикателствата, наложени от болестта им.

Много жени и момичета трябва да преминат през тази трудна ситуация. Следователно, даряването на косата ви на организация, която се е посветила на изработването и предоставянето на безплатни или евтини перуки, може да върне усмивката на лицето им и, разбира се, да ги мотивира в тази трудна борба.

Даряване на вашата коса
Даряването на коса е форма на подкрепа за онези жени и момичета, които са загубили косата си поради заболявания като рак .

Изисквания за даряване на коса

Нито възрастта, нито полът са от значение, когато става дума за даряване на коса. Тя ще бъде получена от организациите, стига да отговаря на следните изисквания:

 • Трябва да е здрава. Ако ще дарявате, уверете се, че косата не е увредена от боядисване, къдрене или химическо изправяне. Освен това имайте предвид, че въпреки че боядисаната коса се приема (стига да е здрава), за изрусената коса това не важи.
 • Не може да бъде мръсна или мокра. Косата трябва да бъде чиста и суха. В противен случай не може да се използва.
 • Сивата коса не трябва да надвишава 5%. Това изискване се дължи на факта, че сивата коса може да усложни процеса на третиране и боядисване на косата.
 • Дължината й трябва да бъде най-малко 30 сантиметра. Това е минималната дължина на косата. Въпреки това, ако детето ви е под 14 години, минималната дължина пада до 20 сантиметра.
 • Кичурите трябва да бъдат подстригани на еднаква височина и посока. За това може да се наложи да го съберете на плитка или опашка.

Къде можете да дарите косата си?

Ако сте решили да дарите и отговаряте на изискванията, следващата стъпка е да намерите организация, посветена на каузата. В Испания например има доста такива. Нека ги разгледаме в детайли.

 • Испанската асоциация срещу рака (AECC). В мисията си да подкрепя и придружава пациенти и семейства, има програма за събиране на коса за производството на онкологични перуки. Косата може да бъде доставяна до централата в Мадрид или други точки. Приемат се коса и по пощата.
 • Mechones Solidarios. Разположена в Малага, това е организация с нестопанска цел, която прави перуки от естествена коса за хора, подложени на лечение като химиотерапия. Отличава се с провеждането на солидарни фризьорски събития, в допълнение към получаването на коса по пощата.
 • Пелука Солидария. Базиран в Мадрид, това е социален проект, който се стреми да „създава усмивки“ чрез изработването на перуки от дарена коса за пациенти с рак с ниски доходи. Дарения могат да бъдат направени в тяхната фабрика или в редица фризьорски салони, с които са свързани и които са разпространени в цяла Испания.
 • Пекелукас. За разлика от предишните, това сдружение се фокусира върху предоставянето на перуки на момичета между 5 и 14 години. Намира се в Мадрид и се стреми да помогне на всички малки момичета, които са претърпели косопад по различни причини.
 • Косата ми за теб. В допълнение към събирането на дарения, направени при всеки от техните фризьори-партньори, тази асоциация има пощенски адрес в Сарагоса, на който можете да изпратите косата си.

Как сами да подстрижете и дарите косата си

Почти сте готови да подстрижете и изпратите косата си, за да се превърне в красива перука за пациентите с рак. Ето как да го направите:

 • Започнете с измиване и изсушаване на косата. Имайте предвид, че не се препоръчва използването на стилизиращи продукти. Трябва да изчакате косата да изсъхне, преди да можете да я подстрижете.
 • Закрепете косата на опашка. Използвайте ластик за двата края.
 • Отрежете над горната ластичка.
 • Поставете конската опашка, която сте изрязали, в затворена торбичка.
 • Доставете я или я изпратете по пощата до асоциацията по ваш избор.

Сега, ако се чувствате по-уверени в ръцете на професионалист, не забравяйте, че можете да посетите някой от фризьорите-партньори, свързани с някоя от организациите, отговарящи за изработката на перуки.

Даряване на вашата коса
За да дарите косата си, тя трябва да е чиста и суха. В идеалния случай трябва да е с дължина около 30 см.

Дарението помага

Ако някой ден сте се събудили с чувството, че искате да отрежете косата, която сте оставили да расте толкова дълго, не я оставяйте на пода в салона, дарете я и озарете с усмивка лицето на жена или момиче, което преминава през труден момент в живота си.

Имайте предвид, че ако сте фризьор, вие също можете да помогнете, като станете фризьор-партньор на каузата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hibbs, S. (2018). How to Donate Your Hair to Help People With Cancer. American Society of Clinical Oncology (ASCO). Available in https://www.cancer.net/blog/2018-04/how-donate-your-hair-help-people-with-cancer
 • Leite, M. A., Nogueira, D. A., & Terra, F. (2015). Evaluation of self-esteem in cancer patients undergoing chemotherapy treatment. Revista latino-americana de enfermagem, 23(6), 1082–1089. https://doi.org/10.1590/0104-1169.0575.2652
 • Dua P, Heiland MF, Kracen AC, Deshields TL. Cancer-related hair loss: a selective review of the alopecia research literature. Psychooncology. 2017 Apr;26(4):438-443. doi: 10.1002/pon.4039. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26594010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.