Вродената сърдечна болест: характеристики и особености

Наследствената сърдечна болест е най-често срещаното увреждане по рождение. Нейната степен на острост, както и лечението, което трябва да се изпълни, варират при всеки слъчай. В момента нивото на оцеляване се е повишило значително.
Вродената сърдечна болест: характеристики и особености

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Вродената сърдечна болест е проблем, който засяга приблизително 1% от новородените. Възниква по време на бременност докато се развива сърцето на бебето. В случай че не знаете, думата „вродена“ означава, че това заболяване вече съществува след раждането.

Статистиките показват, че наследствената сърдечна болест е най-често срещания дефект по рождение. Благодарение на напредъка в науката, броят на възрастните с този проблем в момента е по-голям от бебетата родени с него.

Това, което означава, е че повече хора оцеляват отколкото умират от това заболяване. Разбира се, тези, които достигнат до зрялост, изискват продължително наблюдение за да се предотвратят усложненията.

Какво точно представлява вродената сърдечна болест?

Вродената сърдечна болест: диаграма на здраво и на болно сърце

Може да си мислите, че вродената сърдечна болест е самостоятелно заболяване, но има много негови варианти. Това е, всъщност, група заболявания, чиято обща характеристика е присъствието на структурни промени в сърцето.

Тези промени възникват поради промяна в образуването на органа по време на ембрионалния период. Например, сърцето на бебето започва да се формира от момента на зачеването, но не до осмата седмица от бременността когато продължава неговото развитие.

Обикновено, за да се формира сърцето, трябва да се осъществи редица от последователни етапи. Като цяло, вродената сърдечна болест възниква когато някои от тези етапи не се осъществяват навреме. Следователно, резултатът е сърце с аномалии.

Причини за вродената сърдечна болест

При голямото разнообразие от случаи е невъзможно да се установи конкретната причина за вродената сърдечна болест. Въпреки това, Световната здравна организация (СЗО) изтъква, че някои фактори повишават риска от развиването на някоя от тези патологии. Те са:

 • Генетичните фактори. Семейната история увеличава риска от развитието на вродена сърдечна болест. По подобен начин те обикновено са част от хромозомни или генетични синдроми като Синдромът на Даун, Синдромът на ДиДжордж и други.
 • Инфекции. Когато майката има инфекции като сифилис или рубела, рискът от това ембриона да пострада от малформации се повишава.
 • Хранително състояние. Това е когато майката е или с наднормено тегло, или има излишък на витамин A или липсват йод или фолат. Тя може да има болест като диабет mellitus, която повишава вероятността от необичайно развитие на плода.
 • Фактори на околната среда. Излагането към определени химични вещества, консумацията на алкохол или тютюн, както и употребата на някои лекарства, повишават риска от развитието на вродени болести.

Вродената сърдечна болест: симптоми и видове

Схема на сърце в човешкото тяло

Симптомите на сърдечната болест се появяват или веднага след раждането, или няколко месеца по-късно. Нейните основни симптоми при новородено дете са:

 • Трудности при яденето
 • Забързано дишане
 • Лилави или синкави устни
 • Забавен растеж

Различните видове вродена сърдечна болест съвпадат към три групи, съответно:

 • Проблеми поради прекомерно кръвотечение през дробовете. Има повишаване на напрежението и усилията в дробовете при тези видове патологии. Те включват проблеми като:
  • Постоянен артериален канал
  • Междуартериална или междувентрикулна комуникация
  • Предсърднокамерен канал
 • Проблемите със слабото кръвотечение през дробовете. Заради това тялото не получава достатъчно кислород. Освен това, това води до син или лилав цвят на устните. Това може да доведе до проблеми като:
  • Трикуспидна атрезия
  • Белодробна атрезия
  • Преместване на големите артерии
  • Тетралогията на Фалот
  • Двоен отвор на дясната камера
  • Артериален ствол
 • Проблеми поради слабо кръвотечение в тялото. Неправилни сърдечни кухини или задръствания в кръвоносните съдове предотвратяват преминаването на кръв в тялото. Те включват коарктация на аортата и аортна стеноза.

Друга информация, която да имате предвид

За да предотвратите вродената сърдечна болест, бъдещата майка трябва да ходи на редовни прегледи по време на бременността. Също така, тя трябва да използва само лекарства, предписани от лекаря, който ги преглежда, и трябва да се опитват да избегнат излагането към вредни химични вещества.

Ако бременната жена страда от диабет мелитус, тя трябва да държи нивата на кръвна захар под контрол. Обаче без значение от това колко човек се грижи за себе си, понякога е невъзможно да се предотврати вродената сърдечна болест. Това е защото генетичните фактори играят голяма роля в нея.

Вродената сърдечна болест има различни нива на острота. Всичко зависи от характера и остротата на малформацията. Понякога патологиите трябва да бъдат разрешени веднага след като бебето се роди и понякога можете да ги забавите докато детето расте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Granado, F. M., & de Cardiología Pediátrica, S. (2008). Epidemiología de las cardiopatías congénitas. Servicio de Cardiología Pediátrica, Hospital Infantil Universitario La Paz, Madrid.[Consultado el 10 de junio de 2013]. Disponible en www.secardioped/protocolos.es
 • Friesen, R. H. (2010). Cardiopatía congénita. In Anestesia. Secretos. https://doi.org/10.1016/b978-84-8174-941-0.50061-6
 • Born, D. (2009). 8. Cardiopatia congênita. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009001300008

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.