5 начина за предотвратяване на синдромът на разбитото сърце

Синдромът на разбитото сърце е класифициран като признак на сърдечен удар. Доказано е че това състояние временно увеличава вещества, които пряко засягат сърцето ви.
5 начина за предотвратяване на синдромът на разбитото сърце
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Синдромът на разбитото сърце е сърдечно заболяване със същите признаци като на сърдечен удар. Разликата е, че при него има много ниска смъртност. Също така, като общо правило то се случва по-често при жените.

Звучи поетично, но далеч не е така. Синдромът на разбитото сърце е известен също като татутосубо кардиомиопатия, апикален балонизиращ синдром и стресова кардиомиопатия. Каквото и определение да използвате, то обикновено се случва след травматично събитие. Това може да е екстремно емоционално въздействие или ситуация с висок стрес.
Хората, които страдат от това състояние, имат чувството, че получават сърдечен удар.
Като общо правило, медицинският персонал следва същият протокол, както при сърдечна атака – бързи реакции. Въпреки това, когато получат резултатите от тестовете, се вижда нещо различно.

Сърцето е деформирано. Това се изразява в леко свиване на лявата камера, което придава на сърцето формата на конус.

За първи път това сърдечно състояние е било открито е в Япония, през 90-те години на миналия век. Формата на сърцето на скенера напомняли на лекарите за рибарски капан. Въпросният капан се използва от японските рибари за лов на октоподи.
Името на капана в Япония е takotsubo. Оттук се дава и името на болестта: takotsubo кардиомиопатия.

Освен това то засяга повече хора, отколкото се предполага. Важно е да знаете както симптомите, така и как да предотвратите тази сърдечна болка.

Нека да разгледаме това състояние по-подробно в следващите редове.

Какво представлява синдромът на разбитото сърце и какви са неговите симптоми?

При синдром на разбитото сърце то се деформира
Синдромът на разбитото сърце е сърдечно заболяване, което е идентифицирано едва преди 20 години. Все още знаем много малко за това заболяване. Но само защото е било идентифицирано скоро, това не означава, че не е съществувало преди.
 • Какво е ставало преди?
  На хората, които са имали симптоми на сърдечен удар, им е било казвано, че това е само предупреждение.
 • Това обаче се е променило, когато лекарите започнали да правят повече диагностични тестове. Започнали да забелязват, че има нещо различно.
Списанието The New England Journal of Medicine публикува проучване през 2015 г. Това проучване обяснява основите на синдромът на разбитото сърце.

Ето основните неща:

Това не е сърдечна недостатъчност

Хората, които страдат от това разстройство, могат да живеят така няколко дни, без да знаят какво се е случило с тях.
 • Те имат същите симптоми като сърдечен удар. Но няма артериално блокиране, което да спира притока на кръв.
 • Наистина, това е само временно заболяване. Когато някой преживява голямо емоционално въздействие, тялото му реагира. Този отговор обикновено води до получаване на повече хормони, като например адреналин.
 • Неимоверното увеличение на адреналина оказва влияние върху сърцето. Но адреналинът никога не засяга коронарните артерии.
 • Лявата камера променя форма си за кратко. Тя временно приема конусовидна форма.
 • Симптомите са: силен натиск, затруднено дишане, замаяност, студено изпотяване и гръдна болка.

Начини, по които можем да предотвратим синдромът на разбитото сърце

Медитация за успокояване при синдром на разбитото сърце

Както споменахме в началото, това заболяване засяга най-вече жените.

Доктор Ilan Shor Wittstein от John Hopkins University е един от водещите експерти по тази болест.
 • Неговите публикувани изследвания включват статията в The New England Journal of Medicine. Според неговата информация жените, които са преминали менопауза, имат по-висок риск от това заболяване.
 • Има два основни хормона, които се освобождават след емоционално събитие: адреналин и норадреналин. И двете действат като токсин в сърцето. Това е нещо, което се случва по-често при жените.
Какво правят тези хормони на катехоламина? Те временно атакуват сърцето. Но никога не атакуват клетките.
За да избегнете попадането в такава ситуация, ето някои съвети.

1. След менопаузата се научете да се справяте със стреса

Като цяло нашите хормони ни позволяват да бъдем по-устойчиви. Това е особено вярно по време на детеродната ни възраст. В тези години имаме по-добър отговор на стресът и тревожността. Но след менопаузата нещата се променят и трябва да измислим нови стратегии за справяне с тези ситуации.

Никой не е имунизиран срещу лоши новини или измами.
Така че това, което можем да направим е да “обучим” ума си. Можем и да тренираме тялото си. По този начин каквато и да е трудност да се появи на пътя ни,няма да ни сломи. Или поне можем да омекотим удара.

Практикувайте йога !

Определете си два часа на ден само за себе си. Прекарвайте това време разхождайки се, медитирайки или като се грижите за всички малки проблеми, които може да имате. Това предотвратява превръщането на мухата в слон.

2. Упражнявайте се половин час всеки ден

Нашата цел е следната: да направим сърдечният мускул по-силен и по-устойчив. За да постигнем това, не е нужно да правим нещо повече от малко аеробно упражнение.
Опитайте да ходите, да танцувате, да плувате или да извършвате някаква друга дейност.

3. Групи за подкрепа: емоционалната подкрепа и сърдечността са важни

Добрите приятели са лекарство за сърцето. Трябва да прекарваме време с хора, с които можем да бъдем себе си. Не се съмнявайте в силата на приятел, който може да намали грижите ви.
Това да сме разбрани, подкрепяни и чути е от жизненоважно значение за нашето здраве.

4. Добра храна, добри навици

Когато говорим за синдром на разбитото сърце, трябва да имаме предвид, че стресът е ключовият фактор. Това е особено вярно на емоционално ниво. Така,че трябва да сме в състояние да управляваме правилно стреса.
 • Трябва да се съсредоточим върху здравето на сърцето. Това може да предотврати появата на проблеми. Тя също така ще позволи на сърцето ви да се излекува възможно най-бързо, ако нещо се случи.
 • Яжте пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Ако е възможно, трябва да ядете най-вече червени, лилави и оранжеви плодове и зеленчуци. Те имат най-много антиоксиданти. А антиоксидантите са много важни за здравето на сърцето.

5. Приоритет: правете периодични проверки

Вашето семейство е много важно за вас, нали? Тревожите се за тях всеки ден. Правите всичко възможно, за да бъдат щастливи.

 • Не забравяйте обаче, че трябва да се грижите и за себе си. Ако синдромът на разбитото сърцето ви засегне, може и да не успеете да се погрижите за тях.
 • Уверете се, че говорите често с лекар. Важно е да планирате рутинни прегледи. Обърнете внимание на холестерола, кръвното налягане, теглото и нивото на кръвната захар.
Това са всички показатели за здравето на сърцето ви.Не промяната на начина ви на живот стане приоритет. Уверете се, че вие и вашето сърце са в синхрон.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Petritsch, B., Wendel, F., Leyh, R. G., & Frantz, S. (2011). The broken heart. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.110.988121
 • Mahajani, V., & Suratkal, V. (2016). Broken heart syndrome. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1016/j.jradnu.2016.04.002
 • Peters, M. N., George, P., & Irimpen, A. M. (2015). The broken heart syndrome: Takotsubo cardiomyopathy. Trends in Cardiovascular Medicine. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2014.11.005
 • Ghadri, Jelena-Rima et al. “International Expert Consensus Document on Takotsubo Syndrome (Part I): Clinical Characteristics, Diagnostic Criteria, and Pathophysiology” European heart journal vol. 39,22 (2018): 2032-2046.
 • Templin C, Ghadri JR, Diekmann J, et al. Clinical Features and Outcomes of Takotsubo (Stress) Cardiomyopathy. N Engl J Med. 2015;373(10):929-938. doi:10.1056/NEJMoa1406761

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.