Вредните въздействия на гнева върху здравето

Сред заболяванията, които може да предизвика, са аритмия, увреждане на черния дроб и жлъчния мехур, болки и спазми в мускулите, гастрит, дерматит и инфаркт.
Вредните въздействия на гнева върху здравето

Последна актуализация: 20 януари, 2019

Отделно от факта, че по принцип не е добре да се ядосвате на някого или на себе си, вредните въздействия от гнева наистина могат да навредят на тялото. Съществува силна връзка между чувствата и начина, по който тялото реагира на тях. В следващата статия ще разберете какво може да причини на здравето ви състоянието на гняв. Надяваме се, че ще помогнем да се научите да не се превръщате в постоянно сърдити хора.

Гняв (или раздразнение) и страх са двете най-лоши емоции за тялото, сърцето и ума. Казва, се, че те са причина за всички злини (поне повечето от тях), включително и за някои сериозни заболявания. Докато голяма част от истината за тях все още остава неразкрита, някои изследвания говорят убедително в подкрепата на тези факти, затова си струва да научите повече за потвърденото досега.

Избягвайте гнева, за да живеете по-добре и по-дълго

Воденето на щастлив живот е най-добрият начин за избягване на болка, патогени и болести. Не се тревожете и се опитайте да не се сърдите или да избухвате, защото това се отразява върху здравето. Избягването на гнева може да бъде най-доброто лекарство за тялото, когато сте наранени. Когато сме вбесени мускулите и ставите се стягат, кръвообращението се забавя, естественият баланс на нервната, сърдечно-съдовата и хормонална система се нарушава. Кръвното налягане се повишава, заедно с пулса – и тестостеронът, мозъчната активност се променя (особено в темпоралния и фронталния лоб) и се произвежда излишна жлъчка, която стига до части на тялото, където не трябва.

Избягвайте гнева, за да живеете по-добре и по-дълго

Доказано е, че гневът и раздразнението предизвикват:

Аритмия

Физическият и психическият стрес, които гневът произвежда, може да предизвикат инфаркт или друго заболяване, свързано със сърцето.

Увреждане на черния дроб

… а също и на жлъчния мехур, защото гневът кара жлъчката да секретира повече, отколкото при нормални условия. Това вещество се изхвърля през пикочния мехур, който, от своя страна, страда от необичайно напрежение по време на гняв.

Болки в мускулите

Когато сте ядосани на шефа, партньора, децата или от дългото пътуване до работното място, тялото отделя хормона адреналин, който се произвежда и когато попадате в страшна ситуация. Това може да доведе до мускулни болки, спазми и главоболие.

Последиците от гнева са пагубни за тялото

Диария

Гневът може да доведе до синдром на раздразнените черва, а той – до колит или диария. Стрес, страх, напрежение и гняв – всички тези емоции могат да причинят чревен дисбаланс.

Гастрит

Това е една от най-честите последици от гняв и симптомите са добре известни: киселинен рефлукс, болка и парене в стомаха. Стомашните киселини възпаляват слузта на лигавицата, когато преживявате няколко поредни епизода на гняв, така че ако се ядосвате много често, това може не само да провокира гастрит, но и да причини стомашни язви.

Дерматит

Гневът е основна причина за сърбежи и обриви, също и пристъпи на напрежение, стрес, нервност, тревожност и страх. Ако имате рана, тя може да се инфектира, или дори още по-лошо, защото раздразненият човек ще чопли раните си повече, отколкото обикновено.

 Появата на  сърбежи и обриви може да бъде следствие от гнева

Гняв, раздразнение и здравето

Разбира се, някои хора се ядосват по-лесно, докато други са склонни да запазят спокойствие. Тези чувства засягат не само хората, но и другите около тях.

Съществуват много различни причини за гнева и те до голяма степен зависят от индивида. Сигурно е обаче, че серия от проблеми или неуспехи в живота може да ни накара да загубим контрол над емоциите си. Гневът е реакция на ума, който позволява да се твърди, че той е прав, което е основание за ядосания човек да крещи например. Също така гневът може да бъде причинен от заплаха, стрес или събития, които се случват и върху които индивидът няма никакъв контрол.

Ключът за избягване на гнева е самоконтрол.

Как да избегнем гнева и раздразнението?

Ключът, както казват психолозите, е самоконтрол. Бързият ход на ежедневието ни кара да се ядосваме за най-малките неща и не си даваме време за “почивка”, за да помислим за случващото се. Започва да ни се струва, че целият свят е в заговор срещу нас, за да отприщи гнева. Дългите пътувания, досадните ежедневни задачи, финансовите неволи, притеснения относно връзката с партньора и личните проблеми не трябва да се превръщат в основания да сме ядосани обаче. Може да изглежда по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но опитайте лека-полека да промените навиците си. Важно е да отделяте по 10 минути на ден, за да изчистите ума. Как? Опитайте медитация или йога, правете упражнения за дишане или просто вземете чаша чай и хубава книга и седнете на спокойствие в двора да послушате птичките.

Затворете очи, дишайте дълбоко и това ще ви успокои.

Идеално място за отдих е чиста и подредена стая, изпълнена с успокояващото ухание на ароматни пръчици или етерично масло. Пуснете си релаксираща музика. Звуци на природата, класическа музика или музика за медитация – всички те са отличен вариант. Затворете очи, дишайте дълбоко през носа и оставете това да ви успокои.

В момента, в който гневът е на път да избухне, опитайте да си припомните това чувство на мир. Друга полезна техника е да дишате бавно и постепенно, докато броите от 10 до 1. Постарайте се да не се реагирате в самия момент на агресия. Така като се изправите пред проблем и раздразнението и гневът постепенно ще се разсеят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernández, J., & Edo, S. (1994). Emociones y salud. Anuario de Psicología. https://doi.org/10.1136/bmj.38668.616806.3A

  • Piqueras Rodriguez, J. A., Ramos Linares, V., Martínez Gonzalez, A. E., & Oblitas Guadalupe, L. A. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

  • Colegio Oficial de Psicólogos., M. . M., Pérez Pareja, J., Medinas Amorós, M. M., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2008). Aspectos psicológicos relevantes en el estudio y el tratamiento del dolor crónico. Clínica y Salud. https://doi.org/ISSN: 1135-0806


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.