Vol-Au-Vents с гъби и бекон: Страхотна рецепта
Гъби и бекон vol-au-vents могат лесно да се приготвят у дома и са едно наистина страхотно предястие. Ще ви предложим една лесна рецепта, за да можете да изненадате приятно гостите си. Имайте предвид обаче, че консумацията им трябва да е умерена, тъй като се правят с вид пушено месо.
Преди да започнем, трябва да подчертаем важността на въвеждането на храни от животински произход в диетата. Те осигуряват много качествени хранителни вещества, въпреки че не всички от тях са еднакво здравословни. Трябва да внимавате с готвенето и консервирането, както и с избора на определени части от месото и избягването на консумацията на твърде много карантии. Най-добре е да редувате различните варианти на пазара.
Съставки за гъби и бекон vol-au-vents
Ако искате да приготвите вкусни гъби и бекон vol-au-vents, ще ви трябват следните съставки:
- 12 малки парчета бутер тесто vol-au-vents
- 300 грама гъби шийтаке
- 60 грама (2,2 унции) бекон
- 2 средни глави лук
- 3 супени лъжици бяло вино
- 100 милилитра пилешки или зеленчуков бульон
- 1/2 чаена лъжичка брашно
- Пресен магданоз
- Екстра върджин зехтин
- Сол
Инструкции стъпка по стъпка
Бутер тестото може да бъде домашно, но е трудно да се постигне оптимален резултат и да му се придаде необходимата форма. Поради тази причина ви съветваме да изберете предварително подготвен вариант, който ще ускори целия процес. Препоръчително е обаче да проверите съставките, за да се уверите, че не съдържа изцяло или частично хидрогенирани мазнини, т.е. мазнини с лошо качество.
- Нарежете бекона на малки парченца.
- След това го поставете в тиган с малко екстра върджин зехтин, докато покафенее, придобивайки хрупкава текстура. Също така е възможно тази стъпка да се извърши без масло, като се използва само мазнината, която освобождава самият бекон. Когато е готов, го оставете настрана за по-късно.
- В същото време нарежете лука на ситно; тоест на много малки кубчета.
- В този момент нарежете гъбите на малки парченца.
- Отстранете мазнината, останала в тигана след зачервяването на бекона и добавете лука с малко екстра върджин зехтин. Препоръчително е да добавите сол, за да ускорите процеса на готвене, който ще се извършва на слаб огън за 20 минути. Важно е лукът да има мека текстура.
- Когато това стане, добавете бялото вино и оставете алкохола да се изпари.
- За да продължите, добавете брашното и гответе всичко отново за няколко минути, като веднага след това добавете гъбите.
- В този момент добавете бульона и бекона и намалете котлона.
- Продължете да готвите, докато сосът намалее и стане кремообразен.
- Накрая добавете нарязания магданоз и напълнете vol-au-vents.
Друга страхотна рецепта: Как да приготвим веган заквасена сметана за пикантни ястия
Предимства на гъби и бекон vol-au-vents
Редовната консумация на бекон не се препоръчва в контекста на здравословната диета, но е добре, ако го консумирате от време на време. Поради това включването на гъби и бекон vol-au-vents в балансираната разнообразна диета може да доведе до определени ползи за здравето.
Например, гъбите съдържат много фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Те неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява риска от заболяване, според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.
По същия начин тази рецепта съдържа протеини с висока биологична стойност. Те имат всички незаменими аминокиселини, така че спомагат за възстановяването на мускулите след интензивни усилия. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Nutrients.
Има обаче една подробност, която трябва да се има предвид. Когато използвате вино в приготвянето, трябва да сте сигурни, че алкохолът се изпарява оптимално. В противен случай ще консумирате елемент, за който е доказано, че е вреден за тялото в средносрочен план, като засяга преди всичко централната нервна система. Въпреки това, ако го варите достатъчно дълго, алкохолът ще се изпари.
Прочетете и: Палео диетата: Пълно ръководство за начинаещи
Пригответе vol-au-vents с гъби и бекон у дома
Както видяхте, наистина е лесно да приготвите vol-au-vents с гъби и бекон у дома, особено ако купите готово бутер тесто. Просто трябва да се уверите, че това е продукт с добро качество без трансмазнини, които могат да причинят здравословни проблеми.
И накрая, не забравяйте, че е жизненоважно да насърчавате здравословните навици, ако искате да останете в оптимално здравословно състояние през годините. Преди всичко ще трябва да се уверите, че редовно правите физически упражнения, като обръщате специално внимание на тренировките за мускулна сила. По този начин възпалението и окисляването в тялото ви ще бъдат държани под контрол.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- West, D., Abou Sawan, S., Mazzulla, M., Williamson, E., & Moore, D. R. (2017). Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients, 9(7), 735. https://doi.org/10.3390/nu9070735
- Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences, 21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316