7 причини, които водят да загуба на коса и как да я излекувате

20.02.2019
Не забравяйте, че прекалено строгите диети могат да лишат организма от важни хранителни елементи и вместо да ви помогнат, могат да ви изложат на различни рискове. Приемайте всичко с мярка, за да не лишавате тялото от нищо.

Страдате от загуба на коса и не знаете как да спрете този процес? Ще обсъдим десетте най-често срещани причини, поради които косата обикновено капе и ще ви кажем как да го спрете. Ако следвате тези стъпки, това със сигурност ще бъде много по-лесно.

1. Проблеми с щитовидната жлеза

Добре да следите симптомите за нарушения на щитовидната жлеза

Една от причините, поради които косата пада може да е поради проблеми с щитовидната жлеза. Когато това се случи, причината е, че нашето тяло изпитва хормонален дисбаланс, който може да се появи поради менопаузата, проблеми с ендокринната система или поради диабет.

Как да решим този проблем?

Ако подозирате, че загубата на коса може да се дължи на един от тези проблеми, ще трябва да отидете на ендокринолог, който да ви направи изследвания, за да ви даде правилно лечение.

2. Следването на диета, която е твърде строга

Понякога следваме толкова строги диети, че само излагаме на риск здравето си. Трябва да сме наясно, че ако загубим твърде много тегло за кратък период от време, това не е добро за нашето тяло и ще направи слаба имунната ни система.

Всичко това ще накара косата ни да окапе. Ако имаме респираторни заболявания и инфекции в тялото си, ще отнеме повече време, за да съживим косата си.

Как да решим това?

Вместо да избирате тези строги диети, правете редовни физически упражнения.

3. Хроничен стрес може да причини загуба на коса

Хроничният стрес също може да предизвика загуба на коса

Вижте още: 10 отрицателни ефекта от стреса върху външния ви вид

Хроничният стрес също може да предизвика загуба на коса. Това е така, защото кръвният поток към скалпа е засегнат. Добрата новина е, че ако косата окапе поради стрес, тя може да израсте бързо.

Как да решим това?

Не забравяйте да почивате определен брой часове на ден. Също така намерете начин да се отпуснете. В случай на емоционални проблеми, се консултирайте с терапевт.

4. Неправилно третиране на скалпа

Неправилното третиране на скалпа също е фактор за появата на загуба на коса. Има списък с елементи, които трябва да се използват само от време на време, а не често. Те включват сешоара и маша за накъдряне или преса за изправяне.

Как да решим това?

Ограничете използването на сешоара, машата за накъдряне и химическите продукти. Консултирайте се с професионалист, който може да препоръча продукти, които са подходящи за косата.

Сулфатите са вредни за косата, но няма тестове, които да докажат това.

5. Приемането на някои лекарства

Приемането на някои лекарства може да предизвика загуба на коса

Приемането на някои лекарства също може да предизвика косопад. Сред тях откриваме лекарства за високо кръвно налягане.

Антидепресантите също попадат в тази категория. Те са склонни да имат странични ефекти, които включват загуба на коса.

Как да решим това?

Ако спрете да приемате тези лекарства, ще забележите, че скалпът ви се възстановява. Въпреки това, никога не спирайте да приемате този тип лекарства без да се консултирате с личния лекар.

6. Анемия

Анемията причинява загуба на коса. Това се случва, защото кръвният поток към скалпа се влияе от липсата на желязо.

Ако имате анемия, ще изпитате известен брой симптоми. Те включват безсъние, обща слабост и апатия. Ако имате тези признаци, е време да промените нивото на хемоглобина, което имате в кръвта си.

Как да решите това?

Ако кръвен тест потвърди, че имате анемия, ще трябва да добавите към вашата диета храни, които съдържат желязо. Тези храни включват нар, червено месо и ябълки.

Ако не подобрите състоянието си, ще трябва да приемете желязо, което да ви предпише личния лекар.

7. Авитаминоза

Липса на витамини и загуба на коса

Прочетете и това: Предотвратете ранното побеляване на косата с тези 6 храни и витамини

Трябва също така да имате предвид, че може да получите косопад поради недостиг на витамини.

Важно е да проверите дали имате недостиг на витамин С. Това е от съществено значение за усвояването на желязото и стимулира производството на колаген, който укрепва скалпа. Също така, ако имате недостиг на витамин В, косата ви ще стане по-слаба.

Как да решите това?

Включете храни във вашата диета, които са богати на витамини В и С и други полезни микроелементи.

Esper, R. C., Córdova, J. R. C., & Córdova, L. D. C. (2011). Efluvio de telógeno. Medicina Interna de Mexico.

Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517757

Kanti, V., Messenger, A., Dobos, G., Reygagne, P., Finner, A., Blumeyer, A., … Blume-Peytavi, U. (2018). Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and in men – short version. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.14624