Причини за появата на бели коси и как да се справим

Нездравословни навици и емоционални проблеми са сред
Причини за появата на бели коси и как да се справим

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако започвате да забелязвате сиви или бели коси по главата си, не изпадайте в паника! Това в никакъв случвай не означава задължително, че сте остарели. Вярно е, че белите коси са характерни за напредналата възраст, но най-вероятно вие сте все още доста млади за това.

Различни са факторите, които оказват влияние върху цвета на косата. Ще говорим на тази тема в следващите редове. Възнамеряваме да ви обясним причините за появата на бели коси и да ви предложим няколко природни средства за справяне с проблема.

Защо косата започва да побелява?

Не бива да се вълнувате толкова от появата на няколко бели косъма. Не се затормозявайте с излишно взиране в огледалото и търсене на още. Не се поддавайте на коментарите на познати, че вече сте започнали да приличате на „баба” или пък времето ви изтича. Напълно възможно е да пожелаете да се превърнете в една от „сивите лисици”, подобно на немалко холивудски звезди, които не искат да замаскират естествено побелялата си коса. Другият вариант включва употребата на домашни средства, които отстраняват белите коси лесно и бързо.

Какво води до появата на бели коси?

Но защо въобще се появяват бели коси? Те се появяват поради натрупването на хидроген пероксид. Това обяснение обаче със сигурност не ви е достатъчно. Всъщност, става дума за фоликула на косъм, която умира. Когато се натрупа хидроген пероксид, той блокира синтеза на меланин. Последното вещество отговаря за красивия цвят на косата.

Ако сте от женски пол и изветлявате косата си (тази практика се среща все по-често и при мъжете), знаете вече, че пероксидът е една от ключовите съставки за процеса на изсветляване. Човешкото тяло също го произвежда, само че в много по-малки количества.

С напредването на възрастта тялото започва да произвежда повече пероксид, тъй като вече не притежава необходимата концентрация на ензима, който разрушава и трансформира пероксида в отделни елементи – хидроген и вода.

Бели коси

В същото време косата не може да възстанови щетите, нанесени от пероксида, тъй като производството на ензима тирозиназа, който, от своя страна, произвежда меланин, също се забавя.

Разбира се, напредването на възрастта не е единствената причина за побеляването на косата. Съществуват и други фактори. Някои от тях са генетично обусловени.

Ето още няколко причини за натрупване на пероксид:

  • Хормони
  • Климат
  • Генетични дефекти
  • Замърсяване
  • Токсини
  • Излагане на въздействието на определени вещества

Каква е връзката между ежедневния стрес и появата на сиви или бели коси? Няма съмнение, в детството си сте чували неведнъж родителите си, че ще им докарате бели коси с неразумните си постъпки. Напълно възможно е самите вие да казвате нещо от този род на децата си. Вярва се, че напрежението и тревогите, прекалено многото отговорности и стресът провокират появата на бели коси.

Стрес

Запитвали ли сте защо някои президенти (вземете като пример Барак Обама) започват мандата си с нормалния цвят на косата си, но след време тя започва да побелява? Макар теорията с ежедневния стрес и отговорностите да не е напълно научно доказана, съществуват доста примери, които да ни убедят в нея.

причини за появата на бели коси

Стресът може да провокира различни проблеми в тялото – както външно, така и вътрешно. Той произвежда невротрансмитери, които увреждат ДНК-то. Оттук се променя и цветът на косата. Но не бива да обвиняваме само стреса, защото са налице много други фактори, които причиняват бели коси:

Генетични фактори

Обърнете внимание на това кога започнаха да побеляват косите на родителите ви – не се изненадвайте, ако и вашата коса започне да променя цвета си по същото време. Този показател е “програмиран” в генетиката ни. Ако предшествениците ви побеляват в ранна зряла възраст, то е напълно вероятно и вашата коса да побелее рано-рано.

Небалансирана диета

Хранителното ви меню е непосредствено свързано с процесите в тялото ви. Важно е да приемате ежедневно витамин В12, за да избегнете побеляването на косата преди навършване на 50 години.

Храните, които съдържат витамин В12, са яйца, сьомга, сардини и риба тон. Консумацията на твърде много пържени храни и такива, богати на кофеин и подправки, стимулират побеляването на косата.

Нездравословни навици и емоционални проблеми

Съществуват и навици, които провокират появата на бели коси – например, пушенето, неумерената употреба на алкохол и отсъствието на физическо натоварване. Депресията и големите дози стрес също провокират побеляване на косата по-рано от нормалното. Напълно възможно е след прекратяване на нездравословните навици косата ви да възвърне естествения си цвят.

Възраст

Две естествени средства срещу бели коси

Ако имате бели коси по главата си, пробвайте следните две домашни средства:

Лук

Масажирайте скалпа си с малко сок от лук – така ще забавите процеса на побеляване, сочи проучване на учени от Брадфорския университет. Един от ензимите, съдържащи се в лука, разгражда хидроген пероксида и предпазва от натрупването му във фоликулите на косата.

Нарежете лука на ситно и го направете на паста. Втрийте я в скалпа си.

Авокадо

Авокадо

Авокадото притежава редица лечебни свойства благодарение на съдържащите се в него мастни киселини. Освен това в състава му се намират минерали и витамин Е, които представляват отличен овлажнител и антиоксидант, предпазващ от побеляване на косата.

Тези констатации са дело на проучвания на учени от университет в Лос Анджелис, Калифорния. Нарежете 1 авокадо на две половини, извадете меката част и я сложете в купа. Намачкайте я и я нанесете директно върху скалпа си. Оставете авокадото да действа в продължение на 2-3 минути, след това измийте косата си, както правите обичайно.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.