Вкусна печена сьомга с картофи и зеленчуци
Любителите на рибата винаги измислят най-добрите рецепти. По тази причина рецептата за тази вкусна печена сьомга с картофи и зеленчуци може да добави малко живец към ежедневното ви меню.
Рибата е един от най-консумираните видове месо по света. Когато става дума за сьомгата, тя е най-препоръчвана от експертите по хранене поради високото си съдържание на мастни киселини и протеини, които са от съществено значение за тялото ви.
Сред най-забележителните свойства на сьомгата са, че:
- Тя има противовъзпалителни свойства.
- Подобрява когнитивната ви система.
- Подобрява здравето на очите.
- Подсилва сърдечно-съдовата система.
Представете си всички тези свойства, в комбинация с картофите, които са богати на витамин B, който укрепва нервната ви система. Те съдържат магнезий, калий, мастни киселини и аминокиселини, които са способни да подобрят мозъчните ви функции.
Освен това, ако добавите към това и свойствата на зеленчуците, като например морковите (които са богати на витамин А и са идеално средство за подобряване на зрението ви) и репичките (които са много полезни за черния ви дроб и жлъчния мехур), ще получите съвършената комбинация от съставки за приготвяне на изключително питателна храна.
Изпробвайте тази вкусна рецепта за печена сьомга. Вярвате или не, това ястие може да е много по-здравословно от всяко друго ястие, което сте приготвяли преди!
Печена сьомга с картофи и зеленчуци
За тази рецепта може да използвате както моркови и репички, така и други видове зеленчуци. Например, броколите са богати на диетични фибри и протеини, които предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания и могат да ви помогнат да отслабнете.
Това ястие е чудесно и за хората, които се грижат за фигурата и здравето си. Това ястие е с особено ниско съдържание на калории и въглехидрати, тъй като сьомгата губи от мазнините си при пържене.
Вижте още: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
Съставки
- 3 филета сьомга (около 800 г)
- 240 г броколи
- 2 картофа
- 1 морков
- 2 репички
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин (30 мл)
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица мащерка (15 г)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- ½ чаша бяло вино (125 мл)
- 1 супена лъжица пипер (15 г)
- ½ супена лъжица магданоз (8 г)
- 1 супена лъжица праз (15 г)
Ще са ви необходими и:
- Алуминиево фолио
- Стреч фолио
Начин на приготвяне на печена сьомга с картофи и зеленчуци
Ако не знаете особеностите на приготвянето на риба, може да ви кажем, че ключът се крие в маринатата.
За тази цел трябва да проявите търпение и да накиснете рибата в малко вино, подправки и да я оставите в хладилника в продължение на поне 8 до 10 часа. Затова ви съветваме да оставите сьомгата да се маринова през цялата нощ.
- Първото нещо, което трябва да направите, е да сложите филетата сьомга в тавичка за печене.
- След това добавете всички подправки заедно с виното, чесъна и солта.
- След това покрийте тавата със стреч фолио и я оставете да престои в хладилника за през нощта. Вкусът на рибата ще бъде чудесен благодарение на маринатата.
- На следващия ден обелете и нарежете зеленчуците и картофите на филийки или на кубчета. Не бива да бъдат прекалено дебели.
- Когато приключите с нарязването на зеленчуците, загрейте фурната на 180 градуса.
- След това извадете тавата със сьомгата от хладилника, налейте маринатата в друг съд и я оставете настрана, след което добавете към сьомгата зеленчуците, праза и зехтина. Маринатата ще накара рибата да покафенее, докато се пече.
- Покрийте тавата с рибата с алуминиево фолио и я сложете във фурната.
- Трябва от време на време да открехвате фолиото, за да обръщате филетата. След около 15 минути добавете маринатата и оставете да се пече в продължение на още 15 минути.
- Накрая извадете тавата от фурната, оставете да се охлади и сервирайте с картофите и зеленчуците. Може да добавите и малко от маринатата за по-добър вкус.
- В този момент може да си сервирате ястието и да се насладите на вкусната печена сьомга!
Вижте и тази статия: Вкусно печено пилешко с портокал и розмарин
Допълнителни съвети
Имайте предвид, че за мариноване на месо се използват различни вина. В случая с рибата, бялото вино е най-подходящо, понеже червеното вино може да даде на рибата горчив вкус.
Можете да промените някои от подправките в рецептата, за да направите рибата по ваш вкус. Няма проблем в това, стига да не прекалявате.
Не е необходимо винаги да използвате зеленчуците, които ви представихме в тази рецепта. Ако искате, може да използвате други, които ви харесват повече. Не забравяйте обаче, че тази рецепта за печена сьомга няма да бъде същата без тях!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ramírez, A. (2007). Salmon By-Product Proteins. FAO Fisheries Circular. https://doi.org/10.1186/1740-3391-3-8
- Sprague, M., Dick, J. R., & Tocher, D. R. (2016). Impact of sustainable feeds on omega-3 long-chain fatty acid levels in farmed Atlantic salmon, 2006-2015. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep21892
- PESCADO AZUL, ¿POR QUÉ BENEFICIA A TU CORAZÓN?. (2018). Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2829-pescado-azul-ipor-que-beneficia-a-tu-corazon.html
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154