Хипорексията – отслабването на апетита

Хипорексията може да се дължи на физиологични, емоционални и социални фактори. Прочетете тази интересна статия, за да научите всичко за това състояние!
Хипорексията – отслабването на апетита

Последна актуализация: 28 ноември, 2020

Хипорексията е медицинският термин използван за означаване на отслабването на апетита. Въпреки че това състояние може да възникне във всяка една възраст, най-често се наблюдава с напредването на възрастта.

Термините “хипорексия” и “анорексия” са сходни. В действителност разграничаването им е доста трудно. Анорексията е свързана с пълната липса на апетит. За съжаление и двете състояния са свързани със здравословни проблеми поради недохранване и липса на основни вещества като витамини.

Експертите считат, че хипорексията засяга около 60% от хората над 65 години. А около 90% от хората над 80 години страдат от това състояние. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за хипорексията.

Кои са причините за хипорексията?

Както вече споменахме, хипорексията представлява намаляване на апетита. Това отслабване на апетита води до намален прием на храна, затова обичайно е съпроводено с отслабване и умора.

Проблемът с хипорексията е, че може да доведе до значителен дефицит на хранителни вещества в дългосрочен план. Често при хората с това състояние се наблюдава недостиг на витамини, както и развитие на анемия.

Въпреки че с напредването на възрастта потребностите на организма от енергия намаляват, това не е единствената причина за появата на това състояние. Намаляването на апетита често е свързано с психологически проблеми като стрес и депресия.

Хипорексията и депресията

Много експерти считат, че хипорексията е резултат от загубата на чувствителност с напредването на възрастта. Казано с други думи – намаляването на обонянието и вкуса също влияе върху апетита.

Други ситуации, които могат да доведат до хипорексия са остри и хронични заболявания. При по-възрастните хора често се откриват злокачествени образувания или храносмилателни патологии, които са пряката причина за появата на това състояние.

Други често срещани причини

Истината е, че апетитът се влияе от много фактори. При по-възрастните хора хипорексията е свързана със ситуации като обитаването на старчески домове, липсата на грижи и самотата.

Добре е да знаете, че някои лекарства също могат да предизвикат появата на хипорексия. Например приема на кодеин или морфин, както и подлагането на химиотерапия.

Не трябва да забравяме, че с напредването на възрастта, проблемите със зъбите са много често срещани. Денталните патологии, както и изсъхването на устата, което се засилва с възрастта, може да окаже влияние върху апетита. Невъзможността за консумация на по-твърди храни може да бъде много неприятна.

Самотата и хипорексията са свързани.

Препоръчваме ви да прочетете и: Опасните диети и последствията от тях

Какви са последиците от хипорексията?

Намаляването на апетита и приемът на по-малко храна може да доведе до недохранване. При по-възрастните хора хранителните дефицити обикновено се появяват по-бавно и прогресивно. Затова откриването им е трудно.

Когато човек страда от недохранване, мускулната му маса намалява. В резултат на това намалява и силата му, а усещането за умора се засилва. Освен това храната е директно свързана със здравословното състояние и имунната система.

Хипорексията може да доведе до влошаването на всяко едно заболяване. Затова е много важно тя да бъде лекувана колкото е възможно по-скоро след откриването й. Най-доброто решение е промяна на хранителните навици.

Специалистите съветват болните да ядат по малко, да се хранят няколко пъти дневно като приемат храни с високо съдържание на калории. Хората трябва да избират храни възбуждащи апетита и да удължат времето за хранене, като избягват каквито и да е било развлечения докато са на масата. Ако тези мерки не проработят, може да се прибегне до лекарства за повишаване на апетита.

Запомнете, че най-важно е винаги да потърсите съвет от лекар, ако имате въпроси. Той ще може да прецени ситуацията и да ви препоръча конкретни мерки в зависимост от особеностите на случая.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.