Видове, причини и симптоми на миомата на матката

Жените над 30 години, които имат наднормено тегло, трябва да следят по-внимателно състоянието си.
Видове, причини и симптоми на миомата на матката

Последна актуализация: 27 април, 2023

Миомата на матката представлява туморно образувание на мускулатурата на матката.

Понякога тези тумори стават доста големи. Могат да доведат до появата на силна, честа коремна болка по време на месечния ви цикъл. Но има и случаи, в които не се наблюдават никакви симптоми.

В повечето случаи тези миоми са доброкачествени. При 70% до 80% от жените на възраст около и над 50 години се срещат такива образувания. Ето защо е важно да знаем малко повече за тях.

Първо да видим какви видове миома на матката съществуват.

Какви видове миома на матката съществуват?

Видове миома

Субсерозни миоми

Те се образуват извън матката в серозната мембрана. Могат да станат толкова големи, че стомахът ви да изглежда подут от едната страна.

Крачести миоми

В някои случаи при субсерозните миоми се образува израстък. Той представлява малка основа, която поддържа тумора. В тези случаи миомите се наричат крачести.

Субмукозни миоми

Този вид миоми се развиват във вътрешността на матката (в миометриума). Не се срещат толкова често колкото останалите видове. С появата си водят до сериозни проблеми като обилно кървене по време на менструация и безплодие.

Кои са причините за миомата на матката?

Учените все още не знаят защо се появяват тези миоми. Въпреки това има много фактори, които влияят върху образуването им:

 • Хормоните: Яйчниците образуват хормони като естроген и прогестерон. Те предизвикват кървенето на лигавицата на матката при всеки цикъл. И също така могат да доведат до появата на миоми.
 • Фамилна обремененост: Миомите на матката могат да се предават генетично. Ако някой в семейството ви е имал миома, твърде вероятно е да се появат и при вас. Имаме предвид жена от най-близките ви – майка, баба или сестра.
 • Бременност: По време на бременност нивата на естроген и прогестерон в организма ви се увеличават. Поради тази причина по време на бременност е възможно да се появят и развият бързо миоми.

Кой е изложен на риск от поява на миома на матката?

Бременността и фамилната обремененост към поява на миоми на матката са само част от причините, които трябва да наблюдавате. Жените, при които важат едно или повече от следните условия, са изложени на по-голям риск от появата на миома:

 • Възраст над 30 години
 • Афроамерикански произход
 • Наднормено тегло

Какви са симптомите на миомата на матката?

Симптоми на миомата

Симптомите, които се наблюдава,т зависят от местоположението, големината и броя на миомите, които имате.

Ако миомата е малка или сте в менопауза, може и да нямате никакви симптоми.

Миомите могат да се появят по време и след менопаузата. Ето и някои от най-често срещаните симптоми:

 • Обилно кръвотечение по време на месечния  цикъл.
 • Болка в таза или гърба.
 • Повишаване на менструалните спазми.
 • Често уриниране.
 • Болка по време на полов акт.
 • По-дълга менструация.
 • Тежест, подуване или възпаление в долната част на корема.

Как се диагностицира миомата на матката?

Как се диагностицира миомата на матката?

Ако се съмнявате, че имате миома на матката, посетете гинеколог. Той ще ви направи преглед на таза. По този начин той проверява състоянието, големината и формата на матката ви.

Въз основа на извършения преглед гинекологът ви може да продължи със следните изследвания:

 • Ехограф: При този вид преглед с помощта на звукови вълни с висока честота се изследва вътрешността на матката ви на екрана на компютър. По този начин гинекологът ви оглежда вътрешната структура на матката. Така може да установи от какъв вид миома страдате.
 • Друг вид ехографско изследване е трансвагиналното. При него лекарят поставя ехографския датчик във вагината ви. При този вид преглед образът е много по-ясен, тъй като датчикът е много по-близо до матката ви.
 • Ядрено магнитен резонанс на таза (ЯМР): При този преглед се използва специално устройство, чрез което се наблюдават матката, яйчниците и тазовите ви органи.

Как се лекува миомата на матката?

Много е важно лекуващият ви лекар да назначи правилно лечение, което да е съобразено с възрастта ви, големината на миомите и общото ви здравословно състояние. Може да ви бъде определена комбинация от терапии.

Лекарства

Лекарства

Може да се наложи прием на лекарства, с които да регулирате хормоните си. По този начин ще нормализирате нивата на естрогена и прогестерона в организма си.

Така ще намалеят оплакванията ви при тежка менструация и ще овладеете миомите.

Има и други възможности за контрол на кървенето и болката по време на месечния цикъл, но те не оказват положително влияние върху миомите:

 • Вътрематочни приспособления (спирали) отделящи прогестерон.
 • Болкоуспокояващи лекарства на свободен достъп, като ибупрофен.
 • Противозачатъчни хапчета.

Хирургическа намеса

Друга възможност е хирургичното отстраняване на няколко или по-големите миоми. Коремната миомектомия се състои в отваряне на корема, достигане до матката и отстраняване на миомите.

Операцията може да бъде извършена по лапароскопски метод за намаляване големината на оперативния белег.  Ако няма друг избор на лечение, лекарят ви може да извърши и хистеректомия.

Леки инвазивни процедури:

 • Ултразвуковата хирургия е процедура, при която се използват звукови вълни за разбиване на миомите на матката. Процедурата протича, докато лежите в специална машина за ЯМР. Това позволява на лекарят да използва звукови вълни с висока честота, чрез които да вижда и премахне миомите.
 • Същевременно, миолизата намалява големината на миомите. При този метод се използва електрически ток или лазер.
 • Може да бъде приложена и криомиолиза за замразяване на миомите.
 • Омекотяване на ендометриума чрез поставяне на специален инструмент в матката. Той премахва миомите по лигавицата на матката чрез топлина, електрически ток, гореща вода или микровълни.

В заключение можем да кажем, че има много начини за лечение на този често срещан проблем, при който в много случаи дори не се наблюдават никакви симптоми. Ако имате съмнения, че имате миома на матката, поговорете и се посъветвайте с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.