Ранна диагностика и превенция на кисти на яйчниците

11 Декември, 2018
Добавете към диетата си храни, които имат високо съдържание на витамини и минерали, особено цинк и витамини B и C

Кисти на яйчниците обикновено нямат симптоми и изчезват сами. Въпреки това е важно да разпознаете симптомите, когато ги има, за да знаете какво да правите.

Кистите на яйчниците обикновено са доброкачествени, но въпреки че не представляват опасност за здравето, най-добре е да се отнасяме към тях сериозно, за да се предотвратят усложнения в бъдеще. Кистите обикновено се появяват в годините между пубертета и менопаузата, а след менопаузата са доста редки.

Какво е киста?

Кистата на яйчника представлява малък, пълен с течност сак, който се образува в или на яйчника на жената. Появява се, когато жената е в овулация. Малък фоликул се образува на един от двата яйчника. Той се разкъсва, когато яйцеклетката съзрява и е готова да бъде оплодена.

След като се отдели яйцеклетката, сакът се разтваря и се реабсорбира от организма по естествен път. Когато по някаква причина сакът остане, след като яйцеклетката се отдели, може да се напълни с течност и да започне да расте, като така се образува киста.

Какви са причините за кисти на яйчниците?

Жени, които имат нередовен менструален цикъл, подлагат се на лечение с цел забременяване, страдат от хормонален дисбаланс или са обременени с други генетични фактори, са по-склонни да образуват кисти.

Как се откриват кисти на яйчниците?

Обикновено кистите не са съпътствани от тревожни симптоми, но в някои случаи могат да бъдат открити при остра болка в корема, която се усеща при определени дейности.

Ако кистата започва да кърви или се спука, вие ще изпитате силна болка, включително и кървене от влагалището. Друг симптом е болка точно преди цикъла или по време на полов акт.

Допълнителни симптоми, които могат да се появят при образуване на киста на яйчника, са:

 • Гадене и повръщане
 • Повишена чувствителност на гърдите
 • Качване на тегло
 • Проблеми с уринирането
 • Подуване на корема или в областта на таза
 • Болки в долната част на гърба или бедрата
 • Едновременно имате болка, температура и повръщане.

Ако имате някой или някои от тези симптоми, е важно да се консултирате с лекар, който да ви прегледа, за да се потвърди наличието на киста на яйчника.

При подозрения за такава може да се направи изследване с ултразвук или ядрено-магнитен резонанс. С кръвен тест може да се определи дали кистата трябва да бъде отстранена, или не.

Вижте и: 5 симптома на синдрома на поликистозните яйчници

Как можете да предотвратите кисти на яйчниците?

За да се предотврати образуването на кисти на яйчниците, ето някои препоръки за вас, които лесно можете да следвате у дома.

Хранете се здравословно

здравословно хранене срещу кисти на яйчниците

Ако искате да лекувате или предотвратите образуването на кисти на яйчниците, добре е вашата диета да включва храни, богати на фибри, и да пиете много вода, защото това намалява напрежението в корема.

Освен това е добра идея да добавите към нея и храни, които имат високо съдържание на витамини и минерали, особено цинк и витамини B и C.

Правете си топли компреси

Когато имате болки в корема, един топъл или горещ компрес може да намали подуването и да намали вашия дискомфорт.

Пийте отпускащи билкови чайове

Пийте отпускащи билкови чайове

Когато имате симптоми на киста – като подуване на корема или болка – хубаво е да пиете чай от лайка, мента или малина. Тези чайове облекчават стреса и имат успокояващ ефект. Това ги прави идеални за консумация преди лягане.

Вижте и: Възможно е най-накрая да е открито лечение на синдрома на поликистозните яйчници

Пийте вода

Толкова прост навик като пиенето на много вода може да помогне за предотвратяване на образуването на кисти на яйчниците, тъй като ще бъдете добре хидратирани. Препоръчват се поне по 8 чаши вода на ден.

Пийте чай от глухарче

Пийте чай от глухарче

Глухарчето е известно със своите диуретични свойства. Те помагат за детоксикация на черния дроб. Също така, за премахване на токсините и подобряване на хормоналния баланс.

Имайки това предвид, чаят от глухарче е чудесно средство, което спомага за намаляване и предотвратяване на образуването на кисти на яйчниците.

Правете упражнения

Редовните упражнения помагат за регулиране на хормоналния цикъл в организма. Те предотвратяват болки в корема и като цяло подобряват общото ви състояние. Доказано е, че жените, които са физически активни, имат по-редовен цикъл, а това прави образуването на кисти по-малко вероятно.

 • Stroedter, L. (2009). Management of ovarian cysts. In Essentials of Pediatric Endoscopic Surgery. https://doi.org/10.1007/978-3-540-78387-9_56
 • Bottomley, C., & Bourne, T. (2009). Diagnosis and management of ovarian cyst accidents. Best Practice and Research: Clinical Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2009.02.001
 • Parigi, G. B. (2009). Ovarian cysts. In Pediatric Surgery Digest. https://doi.org/10.1007/978-3-540-34033-1_33
 • Oliver, A., & Overton, C. (2014). Detecting ovarian disorders in primary care. Practitioner.