Какво знаете за вагиналната гъбична инфекция?

Различни фактори могат да благоприятстват бурното размножаване на бактерията Candida Albicans. Прочетете тази статия, за да научите повече за вагиналната гъбична инфекция.
Какво знаете за вагиналната гъбична инфекция?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Това, което вероятно не знаете за вагиналната гъбична инфекция е, че е причинена от гъбичка от вида Candida. Един от най-честите причинители на този тип инфекции е Candida albicans.

Обикновено тази гъбичка обитава различни части на тялото като кожата, устата, стомашно-чревния тракт и влагалището. В по-малки количества може да бъде открита и на други места. Тя не води до появата на инфекции, ако количеството й е ниско.

Независимо от това различни фактори могат да благоприятстват бурното развитие на гъбичките Candida albicans. В резултат на това при жените може да се появи вагинална гъбична инфекция, ако въпросният причинител се размножава бързо в областта на влагалището.

Всичко за вагиналната гъбична инфекция

Жените се сблъскват с вагинални инфекции поне веднъж в живота си.

Счита се, че около 75% от жените се сблъскват с гъбична инфекция на влагалището поне веднъж в живота си. Ако не се погрижите и не решите проблема си, той може да се отрази на качеството ви на живот.

Около 20-50% от жените имат гъбички Candida albicans в областта на влагалището си, въпреки че това не означава, че имат инфекция.

Когато влагалището ви е здраво, често наличието на Candida е безсимптомно. Това се дължи на киселинното pH ниво на вагината , състоянието на имунната система и наличието на балансирана вагинална флора. Всички тези фактори предотвратяват бурното размножаване на гъбичките.

Но, ако се появи прекомерно развитие на тази гъбичка, при засегнатата жена може да се наблюдава дисбаланс на вагиналната флора, в резултат на гъбичната инфекция.

Знаехте ли, че вагиналната гъбична инфекция може да се появи при около 75% от жените в определен етап от живота им?

Освен това в 5% от случаите инфекцията става хронична и се проявява четири и повече пъти годишно. Без съмнение това може драстично да се отрази на качеството на живот на дамите.

Рисковите фактори за появата на вулвовагинална кандидоза

Част от рисковите фактори за появата на гъбични инфекции са:

 • Диабет и неправилно контролирано ниво на кръвната захар.
 • Скорошно антибиотично лечение: антибиотиците нарушават баланса на флората, тъй като убиват бактериите, но не и гъбичките.
 • Хормонални промени.
 • Имуносупресия поради заболяване или лечение.

От друга страна не е добре да носите твърде тесни дрехи или да стоите дълго време с мокри бански.

Освен това трябва да запомните, че някои хигиенни продукти могат да нарушат естественото рН ниво на влагалището и затова трябва да бъдат избягвани. Става въпрос за определени видове сапуни, душ гелове и интимни парфюми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Вагиналното течение и здравето на жената

Симптоми

Гъбичните инфекции могат да причинят появата на симптоми като нарушаване на вагиналното течение, дразнене, сърбеж и парене. Тези симптоми могат да обхванат влагалището външно и вътрешно.

В много случаи инфекцията е съпроводена с болка по време на уриниране и дискомфорт или болка по време на секс. Освен това могат да се появят и други симптоми като подуване и зачервяване на влагалището и появата на бяло, миришещо неприятно течение.

Как да разпознаете вагиналната гъбична инфекция

Лечение на вагиналната гъбична инфекция

Симптомите на вагиналната гъбична инфекция могат да наподобяват тези на други инфекции на интимната зона. Въпреки това можете да разпознаете гъбичната инфекция по вида и миризмата на вагиналното си течение.

При жените често се наблюдават и други вагинални инфекции. Те могат да бъдат разпознати по състава и миризмата на вагиналното течение. Част от тези инфекции са:

Бактериална вагиноза

Тази инфекция се дължи на нарушаване на микрофлората поради наличието на бактерии от видовете Gardnerella vaginalis, Prevotella и Bacteroides.

Бактериалната вагиноза е често срещана по време на бременност, както и при жените използващи дамски душове, както и при тези изложени на силен стрес или хормонални промени.

Бактериалната вагиноза често се характеризира с течение със силна неприятна миризма на риба и има бяла или сивкава вискозна консистенция.

Трихомониаза

Тази инфекция се причинява от Trichomonas vaginalis и е полово- предавана инфекция (СПИ). Жените страдащи от това заболяване често имат необичайно течение с неприятна миризма. То може да бъде прозрачно, бяло, жълтеникаво или зеленикаво на цвят.

Лечение на вагиналната гъбична инфекция

За лечението на това специфично заболяване се прилагат локални и орални медикаменти. Локалното лечение се състои в използването на вагинален крем съдържащ 2% клотримазол или на вагинални супозитории съдържащи 100 или 500mg от същото вещество.

Определени пробиотици могат да спомогнат лечението или да предотвратят появата на вагиналната гъбична инфекция. Въпросните антибиотици могат да бъдат да бъдат приемани през устата или под формулата на вагинални глобули.

Има и противогъбични таблетки, които могат да бъдат приемани през устата. Най-често предписваните са флуконазол и итраконазол.  Но при тези лекарства може да се появи странично действие като гадене, повръщане или диария. Освен това могат да се отразят на работата на черния дроб.

Още за гъбичните инфекции: хигиена и превенция

За да предотвратите появата на вагиналната гъбична инфекция можете да спазвате следните съвети по отношение на личната си хигиена:

 • Пийте пробиотици докато сте на антибиотично лечение.
 • Грижете се за интимната си хигиена. Добре подсушавайте интимната си област.
 • Винаги почиствайте интимната си и анална зона отпред назад.
 • Сменяйте често дамските си превръзки и тампони. Не използвайте тампони, ако вече имате гъбична инфекция.
 • Носете памучно бельо.

Ако в момента провеждате лечение на вагинална гъбична инфекция, трябва да вземате допълнителни предпазни мерки по време на секс. Освен това се препоръчва провеждането на лечение и на двамата засегнати партньори.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
 • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
 • Eggimann, P., Bille, J., & Marchetti, O. (2011). Diagnosis of invasive candidiasis in the ICU. Annals of Intensive Care. https://doi.org/10.1186/2110-5820-1-37
 • Aubyn GB, Tagoe DNA. Prevalence of vaginal infections and associated lifestyles of students in the university of Cape Coast, Ghana. Asian Pac J Trop Dis. 2013;3(4):267–270. doi:10.1016/S2222-1808(13)60068-7
 • Bilardi J, Walker S, McNair R, et al. Women’s Management of Recurrent Bacterial Vaginosis and Experiences of Clinical Care: A Qualitative Study. PLoS One. 2016;11(3):e0151794. Published 2016 Mar 24. doi:10.1371/journal.pone.0151794

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.