7 вида гардения и техните характеристики

Цветята гардения са любими на много хора. Ароматът, деликатността и качествата на това растение го правят специално. Научете всичко за различните видове гардения тук!
7 вида гардения и техните характеристики

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Във всичките си видове гардениите представляват красота, елегантност, хармония и добра енергия. Тези екзотични растения красят дворове и градини и предлагат прекрасни предимства. Знаете ли кои са различните видове гардения?

Качествата на техните цветове намират приложение във фармацевтичната индустрия. Благодарение на изящния си аромат, видът се използва в индустрията за красота като основа за парфюми, кремове, лосиони и друга козметика.

Има широка класификация на гардениите, чието име е в знак на почит към шотландския ботаник Александър Гардън. Каним ви да откриете магията на тези храсти.

Гардения: растението с единични цветя

Гардениите са растения, които предпочитат да живеят на открито, въпреки че не обичат пряката слънчева светлина. Произхождащи от тропическа Азия и Южна Африка, те са част от семейство Rubiaceae .

Известни са още като “цветето на Китай”. Всъщност в тази страна, където подобни храсти са ендемични, те се смятат за символ на финес и женственост.

Натуралистите са описали повече от 200 вида гардении, но в момента са приети само 134. Външният вид на китайското цвете е много подобен на розите и жасмина. Състои се от 5 чашелистчета плюс венец от венчелистчета.

Цветът на листата му е наситен, тъмнозелен. Понякога обратнояйцевидни или комбинация от обратнояйцевидни и елиптични. При отглеждане гардениите рядко надвишават един метър височина, но в полетата могат да достигнат от 2 до 8 метра.

Ако ги отглеждате вкъщи, оставете ги на едно място, защото не обичат местенето. Опитайте се да ги държите в топла среда, тъй като те не обичат изключително ниските температури.

Те са самотни растения, на които се приписва значение в зависимост от цвета на цветовете. Например белите цветове са свързани с духовна връзка и чистота. Червените намекват за тайната любов между двама души.

Плодовете, които поникват от гардениите, са били използвани в Азия като упойващи, успокоителни средства и запарки при тревожност и треска.

Видове гардения и техните характеристики

Всеки вид гардения има особености, които го правят уникален. Освен физическите разлики, съответстващи на листата, венчелистчетата, височината и миризмата, тези растения се отличават с полезните си свойства.

1. Жасминоидни гардении

Това са най-отглежданите гардении. Те са наречени така поради приликата им с аромата на жасмин.

Често са известни като “индийски жасмин”, “капски жасмин” и “гардения августа”. Цъфтежът е от юни до септември, като цветовете са с диаметър около 5 сантиметра.

В Китай този сорт се използва като естествена жълта боя. Освен това е част от традиционната медицина заради биологичните си свойства, както е обяснено от Journal of Food and Drug Analysis. Според статията растението осигурява следните предимства:

  • Потиска възпалението.
  • Подобрява качеството на съня.
  • Има антиоксидантни качества.
  • Предизвиква хипогликемичен ефект.
  • Насърчава антидепресивната активност.
цветя гардения
Видът жасминоидни гардении намира приложения в естествената медицина, които са известни от древни времена.

2. Видове гардения – Brighamii

Това малко дърво се нарича “Хавайска гардения”. Издига се до 5 метра, има овални листа с бели цветя с размери от 2 до 3 сантиметра в диаметър.

Венчелистчетата са тръбести и имат до 6 бели или розови дяла. Въпреки че произхождат от островите на Тихия океан, днес тези гардении се срещат само в Мауи, Хавай, Ланай, Молокай и Оаху.

3. Tahitensis

Това е “цветето на Таити” и се среща на островите в Южния Пасифик и Вануату. Това са гардении с бели или жълти венчелистчета, които се издигат до 4 метра, показвайки лъскави зелени листа.

Те цъфтят от май до септември и особеност на този вид е, че полинезийските жени ги използват като огърлици или аксесоари зад ушите си.

Ползите от тези растения се открояват в естетиката. От тях се извлича масло от монои за коса и други балсами за кожа. Международната номенклатура на козметичните съставки (INCI Beauty) показва, че Gardenia tahitensis присъства в 0,49% от козметичните продукти, включително слънцезащитни продукти и лосиони за слънце.

4. Видове гардения – Latifolia

Латифолиите често са наричани “индийски чемшир” и “цейлонски чемшир”. Храстът е облистен и с висока стъблена кора.

Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences посочва, че тези растения помагат при кожни заболявания. В същия ред, публикация на Journal of Drug Delivery and Therapeutics добавя, че тези гардении влизат в състава на лекарствени продукти помагащи при диабет.

5. Thunbergiana

Това е вид, произхождащ от Африка, който е висок от 5 до 6 метра и стъблото е негъвкаво. Листата са групирани по възли, гладки и целокрайни.

Що се отнася до цъфтежа, той се случва в края на зимата или през пролетта. Венчелистчетата са с бели или кремави пигменти с диаметър от 7 сантиметра.

Други наименования на растението са “горска гардения”, “дива гардения”, “дървесна гардения” или “бяла гардения”. Плодът е сив на бели петна, овален и влакнест.

Проучване, докладвано в бюлетина Natural Products Research , предполага, че метаноловият екстракт от thunbergiana проявява антиплазмодиална активност, което би подкрепило употребата му при лечението на малария.

6. Nitida

Gardenia nitida е вид, който цъфти през цялата година, но спорадично. Външният вид на цветовете е звездовиден, а листата му са толкова лъскави, че приличат на восък. Произхождат от африканските тропици и са застрашен вид.

Поради този статут Кралските ботанически градини, Kew, чрез програмата Adopt-a-Seed, насърчават събирането и съхранението на това цвете в Millennium Seed Bank.

7. Видове гардения – Elata

Този вид гардения води началото си от Филипините и Малайзия. На външен вид е longituba и се нарича още “gardenia speciosa hook “, “gardenia lobi Craib” и “gardenia longiflora Vidal”.

Видове гардения
Много разновидности на гардения са част от козметични продукти, които се продават по целия свят.

Отглеждане и грижи за различните видове гардении

Гардениите се размножават чрез семена или резници. Те виреят в топла среда, най-малко 18 °C.

Дори и да е младо растението е добре да го подрежете, за да премахнете увехналите части, за да цъфти пълноценно. Но не отрязвайте всички листа, тъй като именно чрез тях се хранят корените.

Допълнителните препоръки са както следва:

  • Присаждане през пролетта.
  • Поливайте с топла вода и малко оцет.
  • Мокрете листата с пулверизатор, 3 пъти седмично.
  • Използвайте почва за саксии с кисело pH, влажна и със съдържание на желязо.
  • Използвайте тор за растения обичащи киселинни почви, като се придържате към указанията на производителя.

Болести, от които могат да страдат всички видове гардения

Важно е да не допускате клоните да докосват земята, тъй като те крият риск от инфекции. Този вид растение изисква достатъчно влага; в противен случай се появяват лъжещитоносни въшки. Друго заболяване, към което гарденията е склонна, е заразяването с белокрилка, особено ако вирее в дворове и градини.

Предотвратете атаки от акари, листни въшки и червеи, като напръскате с дезинфектант за растенията със сапун. Ако листата окапят преждевременно, това се дължи на прекомерна влажност, избледняването е поради липса на светлина, а когато станат жълтеникави, се дължи на поливане с неподходяща вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.