7 възможни рискове за бебета и деца в баня

Неспокойствието на детето и липсата на предвидливост в баните могат да доведат до битови инциденти. Научете как да предотвратите тези инциденти тук.
7 възможни рискове за бебета и деца в баня
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 06 януари, 2023

Рисковете за бебета и деца в банята включват, наред с други последствия, наранявания, подхлъзване, изгаряния, интоксикация и удавяне. Испанската асоциация по педиатрия споменава баните като едно от потенциално опасните места в дома, където могат да възникнат неволни наранявания.

В своя превантивен наръчник за родители институцията посочва, че този вид злополука в Европейския съюз е водещата причина за смърт при деца между 5 и 18 години. Оттук и уместността да се адаптират тези стаи и да не се пренебрегват бебета или по-големи деца, докато се къпят или изследват мястото от любопитство.

7 риска за бебета и деца в банята

рискове за бебетата в банята
Вашето дете никога не трябва да е само в банята, място, което представлява сериозна опасност за него през детството.

Можете да предотвратите някои от следните битови злополуки в банята, като прилагате мерки за самозащита, безопасност, обучение и най-вече надзор от възрастен.

1. Рискове за бебета и деца в банята – подхлъзвания

Фондацията CNSE за преодоляване на комуникационните бариери посочва, че банята е място на най-честите инциденти у дома.

По същия начин Федерацията на потребителите и асоциацията на потребителите на Андалусия (FACUA) казва, че подхлъзванията са основната причина за наранявания по време на душ, тъй като засягат предимно деца, възрастни хора и хора с увреждания. За да се предотвратят, те предлагат:

  • Поставете залепващи постелки или лепенки против плъзгане в мокрите зони или зоните, изложени на намокряне.
  • Поддържайте пода сух.
  • Проветрявайте помещението.
  • Инсталирайте скоба за хващане на душа или ваната.

2. Удавяне

Потапянето само в 1 до 2 инча вода е достатъчно, за да може бебето да се удави. Публикация на Националната медицинска библиотека на САЩ посочва, че повечето удавяния на деца под една година се случват във ваната и поради липса на надзор.

Удавянето е бърза и тиха трагедия. В случая на бебета, те не могат да контролират правилно врата и мускулите си, така че ако устата и носът им са покрити дори с малко количество вода, за тях е невъзможно да дишат. Можете да предотвратите тези събития, като изпразните ваната и дори спуснете капака на тоалетната след употреба.

3. Рискове за бебета и деца в банята – токов удар

Токовият удар е един от рисковете за децата в банята. В своя раздел Застраховки BBVA обяснява , че обикновено в тези стаи има сешоари, самобръсначки и други електрически уреди.

Близостта на електрически уреди с вани, пълни с вода или мокър под, може да предизвика инциденти. Никога не оставяйте уредите включени в контакта, тъй като едно босо дете на мокрия под рискува да бъде ударено от тока.

4. Изгаряния

Американската академия по педиатрия препоръчва температурата на водата да не надвишава 120°F (49°C) за къпане на бебе; в противен случай причинява изгаряния.

Правилното е да регулирате градусите, да поставите термометър или да пробвате водата с лакът. Никога не поставяйте детето си във ваната или под душа, без първо да сте се уверили колко гореща е струята. Допълнителен съвет е първо да пуснете студената вода и след това постепенно да пуснете горещата вода.

5. Рискове за бебета и деца в банята – падане или контакт с тоалетната

Децата във фазата на прохождане или изправяне могат да паднат с главата напред в тоалетната. Това е друга причина за удавяне. Имайте предвид, че звукът от изплакването на лоста и изтичането на водата кара детето да го приеме като игра. Поставете ключалки на капаците на тоалетните, за да не могат да ги отварят.

Освен това по мивката, тоалетната чиния, дръжките и всички принадлежности за баня се натрупват микроби. След като докоснат тези части, бебетата могат да получат кожни проблеми или да поставят ръцете си в устата си и след това да се появи диария.

6. Рани

Самобръсначките, нокторезачките и ножиците са обичайни инструменти в банята. Пазете тези инструменти далеч от деца, за да ги предпазите от наранявания.

7. Поглъщане на химикали или лекарства

Дори и да не държите почистващи продукти в банята, други вещества представляват потенциална опасност при поглъщане: шампоани, балсами, лекарства, лосиони, одеколони, козметика и дори капсули, които оцветяват тоалетната вода.

В своята невинност децата са привлечени от миризмата и цвета на химикалите, така че се осмеляват да опитат. Предотвратете подобни инциденти, като блокирате чекмеджетата и капака на тоалетната.

Как да избегнем рисковете за децата в банята

рискове за бебета в банята: бебе във вана
Банята е едно от най-опасните места за бебета и деца в дома.

Заключването на вратата на банята е най-добрата превантивна мярка срещу инциденти с деца и бебета. Освен това стойте с тях, докато се къпят, вместо да влизате и излизате, за да отговаряте на обаждания, да търсите прибори, да проверявате нещо в кухнята и т.н.

По същия начин, адаптирането на пространството благоприятства баните да не са вече сцена на инциденти, казва Националната асоциация за безопасност на децата. как?

  • Прикрепете щифт към капака на тоалетната.
  • Поставете седалка за бебета. Въпреки че е полезна, когато детето е без надзор, все още крие риск.
  • Закрепете капака на ваната.
  • Изпразвайте и съхранявайте кофите на места, недостъпни за деца.
  • Дръжте предметите, които ще използвате, за да дезинфекцирате бебето, под ръка, за да не излизате от стаята, за да ги търсите, предлага Fundación Infancia Segura (Фондация за безопасно детство).

Важността да сте подготвени в случай на инциденти с деца в тоалетната

Рисковете с деца в банята трябва да мотивират възрастните да бъдат подготвени да реагират при всякакви непредвидени обстоятелства. От съществено значение е да научите как да извършвате кардиопулмонална реанимация (CPR), да запишете номера на спешната помощ в телефонните си контакти и да научите от педиатър как да окажете първа помощ при евентуални битови спешни инциденти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.