Лечение на бъбречните абсцеси

Бъбречните абсцеси се появяват в резултат на уринарни инфекции, започнали от пикочния мехур и обхванали и бъбреците и пространството около тях. Прочетете тази статия, за да научите повече по темата!
Лечение на бъбречните абсцеси

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Бъбречните абсцеси представляват натрупването на гной около единия или двата бъбрека. Обикновено се появяват в резултат на разкъсването на остър кортикален абсцес. За съжаление смъртността при бъбречните абсцеси е висока, тъй като диагностицирането им е трудно.

Проявяват се на средна възраст около 46 години и в 80% от случаите засягат жени. Въпреки че са рядко срещани при деца, последиците от тях могат да бъдат много сериозни. Като сепсис, сериозно увреждане на бъбреците и дори загуба на бъбрек.

Рискови фактори за появата на бъбречните абсцеси

Експертите са открили няколко предразполагащи фактори. Част от най-важните сред тях са:

 • Диабет мелитус.
 • Камъни в бъбреците.
 • Инфекции на пикочните пътища.
 • Везикоуретерален рефлукс.
 • Травми.
 • Злокачествени образования.
 • Чернодробни заболявания.

40% от пациентите са с няколко рискови фактора. Болните с диагноза диабет, поставена преди повече от 10 години, се нуждаят от по-интензивна грижа и нефректомия.

Обикновено симптомите се наблюдават средно около 11 дена преди да бъде поставена диагноза. Въпреки това едва 35% от болните са с правилна диагноза при хоспитализиране. Причината за това е липсата на специфични клинични данни.

Причини

Бъбречните абсцеси се причиняват от уринарни инфекции, започнали в пикочния мехур. След това инфекции обхващат бъбреците и пространството около тях. Операции на уринарния тракт или репродуктивната система,както и кръвни инфекции също могат да доведат до появата на бъбречни абсцеси.

Най-големият рисков фактор са камъните в бъбреците, блокиращи пътя на урината и водещи до появата на инфекции. Бактериите се прикрепят към бъбречните камъни и антибиотиците не успяват да ги унищожат там.

Между 20% – 60% от хората с бъбречни абсцеси имат камъни в бъбреците. Други рискови фактори за появата на бъбречни абсцеси са диабетът, аномалиите на уринарния тракт, травмите и употребата на венозни наркотични вещества.

Прочетете и: Причини за болка в бъбреците

Симптоми и диагностициране

Част от симптомите на бъбречните абсцеси включват втрисане, висока температура, потене, болка в корема или слабините. Болката може да продължава и към крака. Болните могат да се оплакват и от проблеми в областта на кръста.

Диагностичните изследвания включват:

 • Кръвни изследвания.
 • Компютърна томография (CT).
 • Анализ на урокултура.

Лечение

Най-широко приетото и използвано лечение е дренирането на абсцеса, перкутанно или чрез отворена операция. За да бъде излекуван бъбречния абсцес, гнойта трябва да бъде дренирана чрез катетър поставен през кожата или по оперативен начин.

Назначават се и антибиотици, които първоначално се слагат по венозен път. По-късно пациентът може да премине на прием на лекарствата през устата, когато се наблюдава подобряване на инфекцията. Отвореният дренаж е най-добрият вариант за лечение на бъбречните абсцеси.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 домашни средства против камъни в бъбреците

Антибиотици при бъбречни абсцеси

Антибиотиците са основното лекарство, използвано за лечение на това заболяване. Лекарствата, както и продължителността на приема им от пациента зависят от здравословното му състояние. Медицинските специалисти лекуват болните въз основа на изолираните при назначените изследвания бактерии.

Обикновено признаците и симптомите на бъбрената инфекция започват да отшумяват няколко дена след началото на лечението. Но болният може да продължи да бъде на антибиотично лечение в продължение на седмица и дори по-дълго.

Специалистите препоръчват повторно изследване на урокултура, за да са сигурни, че инфекцията е излекувана. Ако инфекцията продължава, на болния ще му бъде предписано лечение с друг антибиотик.

Ако инфекцията е тежка, може да се наложи хоспитализация. В този случай лечението може да бъде по венозен път – с антибиотици и течности.

За овладяване на дискомфорта по време на възстановяването, могат да бъдат предприети редица мерки като:

 • Затопляне. Поставянето на топли компреси върху стомаха, гърба или странично за облекчаване на болката.
 • Прием на болкоуспокояващи средства. За понижаване на температурата и намаляване на дискомфорта могат да бъдат приемани болкоуспокояващи средства като ацетаминофен или ибупрофен.
 • Пиене на течности. Поддържането на организма добре хидратиран спомага елиминирането на бактериите чрез уринарния тракт. Трябва да се избягва пиенето на алкохол и кафе до отшумяването на инфекцията.

В заключение – бъбречните абсцеси са сериозни усложнения, изискващи преглед от лекар. Ако забележите някои от посочените симптоми, трябва да посетите специалист, който да ви постави диагноза и да се увери, че проблемът няма да доведе до неприятни усложнения.

Може да ви заинтересува ...
Навиците, които увреждат бъбреците ви
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Навиците, които увреждат бъбреците ви

трябва да се грижите за тях за да бъдат здрави, поради да се знае какво може да им навреди. Научете повече за навиците, които могат да увредят бъбр... • SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.

 • Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327

 • Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT  – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.