Лечение на бъбречните абсцеси

Бъбречните абсцеси се появяват в резултат на уринарни инфекции, започнали от пикочния мехур и обхванали и бъбреците и пространството около тях. Прочетете тази статия, за да научите повече по темата!
Лечение на бъбречните абсцеси

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Бъбречните абсцеси представляват натрупването на гной около единия или двата бъбрека. Обикновено се появяват в резултат на разкъсването на остър кортикален абсцес. За съжаление смъртността при бъбречните абсцеси е висока, тъй като диагностицирането им е трудно.

Проявяват се на средна възраст около 46 години и в 80% от случаите засягат жени. Въпреки че са рядко срещани при деца, последиците от тях могат да бъдат много сериозни. Като сепсис, сериозно увреждане на бъбреците и дори загуба на бъбрек.

Рискови фактори за появата на бъбречните абсцеси

Експертите са открили няколко предразполагащи фактори. Част от най-важните сред тях са:

 • Диабет мелитус.
 • Камъни в бъбреците.
 • Инфекции на пикочните пътища.
 • Везикоуретерален рефлукс.
 • Травми.
 • Злокачествени образования.
 • Чернодробни заболявания.

40% от пациентите са с няколко рискови фактора. Болните с диагноза диабет, поставена преди повече от 10 години, се нуждаят от по-интензивна грижа и нефректомия.

Обикновено симптомите се наблюдават средно около 11 дена преди да бъде поставена диагноза. Въпреки това едва 35% от болните са с правилна диагноза при хоспитализиране. Причината за това е липсата на специфични клинични данни.

Причини

Бъбречните абсцеси се причиняват от уринарни инфекции, започнали в пикочния мехур. След това инфекции обхващат бъбреците и пространството около тях. Операции на уринарния тракт или репродуктивната система,както и кръвни инфекции също могат да доведат до появата на бъбречни абсцеси.

Най-големият рисков фактор са камъните в бъбреците, блокиращи пътя на урината и водещи до появата на инфекции. Бактериите се прикрепят към бъбречните камъни и антибиотиците не успяват да ги унищожат там.

Между 20% – 60% от хората с бъбречни абсцеси имат камъни в бъбреците. Други рискови фактори за появата на бъбречни абсцеси са диабетът, аномалиите на уринарния тракт, травмите и употребата на венозни наркотични вещества.

Прочетете и: Причини за болка в бъбреците

Симптоми и диагностициране

Част от симптомите на бъбречните абсцеси включват втрисане, висока температура, потене, болка в корема или слабините. Болката може да продължава и към крака. Болните могат да се оплакват и от проблеми в областта на кръста.

Диагностичните изследвания включват:

 • Кръвни изследвания.
 • Компютърна томография (CT).
 • Анализ на урокултура.

Лечение

Най-широко приетото и използвано лечение е дренирането на абсцеса, перкутанно или чрез отворена операция. За да бъде излекуван бъбречния абсцес, гнойта трябва да бъде дренирана чрез катетър поставен през кожата или по оперативен начин.

Назначават се и антибиотици, които първоначално се слагат по венозен път. По-късно пациентът може да премине на прием на лекарствата през устата, когато се наблюдава подобряване на инфекцията. Отвореният дренаж е най-добрият вариант за лечение на бъбречните абсцеси.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 домашни средства против камъни в бъбреците

Антибиотици при бъбречни абсцеси

Антибиотиците са основното лекарство, използвано за лечение на това заболяване. Лекарствата, както и продължителността на приема им от пациента зависят от здравословното му състояние. Медицинските специалисти лекуват болните въз основа на изолираните при назначените изследвания бактерии.

Обикновено признаците и симптомите на бъбрената инфекция започват да отшумяват няколко дена след началото на лечението. Но болният може да продължи да бъде на антибиотично лечение в продължение на седмица и дори по-дълго.

Специалистите препоръчват повторно изследване на урокултура, за да са сигурни, че инфекцията е излекувана. Ако инфекцията продължава, на болния ще му бъде предписано лечение с друг антибиотик.

Ако инфекцията е тежка, може да се наложи хоспитализация. В този случай лечението може да бъде по венозен път – с антибиотици и течности.

За овладяване на дискомфорта по време на възстановяването, могат да бъдат предприети редица мерки като:

 • Затопляне. Поставянето на топли компреси върху стомаха, гърба или странично за облекчаване на болката.
 • Прием на болкоуспокояващи средства. За понижаване на температурата и намаляване на дискомфорта могат да бъдат приемани болкоуспокояващи средства като ацетаминофен или ибупрофен.
 • Пиене на течности. Поддържането на организма добре хидратиран спомага елиминирането на бактериите чрез уринарния тракт. Трябва да се избягва пиенето на алкохол и кафе до отшумяването на инфекцията.

В заключение – бъбречните абсцеси са сериозни усложнения, изискващи преглед от лекар. Ако забележите някои от посочените симптоми, трябва да посетите специалист, който да ви постави диагноза и да се увери, че проблемът няма да доведе до неприятни усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.

 • Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327

 • Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT  – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.