Важно е да показваме любовта, не само да я чувстваме

Не можете да принудите някого да показва
Важно е да показваме любовта, не само да я чувстваме

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Много е важно да засвидетелстваме на другите любовта, която искаме за себе си. Ако цените някой човек, направете всичко възможно, за да му го покажете и да го направите щастлив.

Да изпитваш  любов  към някого не е същото, като да му я демонстрираш.

Някои хора не умеят да я изразят. Те изпитват привличане и обич, но са неспособни да ги проявят. Или още по-лошо – показват любовта неправилно.

Усещането, че във всекидневния живот чувствата са оставени без отговор ( а всъщност са налице), създава дълбоко чувство на празнота и дискомфорт.

Съществуват много двойки, които се отчуждават не поради липса на любов, а защото търпението на единия се е изчерпало. Имали ли сте такъв проблем? Днес ще поговорим за него.

Хората, които Ви обичат, трябва да показват любовта си

Не е необходимо да се подари замък или да се демонстрират героични постъпки. Не е задължително да се повтаря непрестанно точно колко се обича. Интересното при тези ситуации е, че могат да се изпитват чувства, без да се  показват . И обратното – да се демонстрира обич, а тя да отсъства.

  • Ключът е искреността, но най-вече това – възприемането на откритостта и автентичността.
  • Получаването и показването на любовта съставя част от емоционалното ни здраве, което оказва влияние върху физическото.
  • Не можете да принудите някого да показва “точно колко много” обича. Хората искат да бъдат спонтанни и да позволят на малките неща да “изскочат”. Магията се крие в непланираното – неща, които просто се случват. Чувството на автентична реципрочност (неподправен отговор на чувствата – бел. ред.) не само подхранва близостта, внася и хармония.

Любовта, привличането и грижата могат да бъдат проявени по няколко различни начина – значими и полезни. Някои хора допускат грешка, мислейки, че начина, по който обичат, е единственият, по който може да го направят. Те не се опитват да разберат от какво се нуждае другия човек.

Любимите ви хора трябва да показват любовта си

Други – изпитват неудобство от прегръдките или разменянето на ласки, дори и от изричането на любовни думи. За тях е важно да преспят с другия, да подарят нещо или просто да присъстват. Но “присъствието” не е достатъчно. Най-лошият вид самота е тази, изпитана с някого, който въпреки че обича, е неспособен да го покаже.

Всички се нуждаем от любов, разбиране, интимност и страст. Те са в основата на една здрава, стабилна и щастлива връзка. Ако не съществуват разбиране и ежедневни прояви на привързаност, връзката ще охладнее.

Значението на емоционалните изрази

Хората, които искат нещо, обикновено създават поредица от стратегии за постигане на целта. Какво се случва, когато тези мечтани цели биват постигнати? Това е въпросът.

Щом достигнете ценен момент, погрижите се за него.

Не всеки знае как да се грижи за тези неща или да подхожда към тях: създава стабилна връзка, пространство за лично израстване или израстване в рамките на връзката?

Не всичко е известно за човешките взаимоотношения, но когато става дума за любов, трябва да знаете какви нужди съществуват, за да предложите на другия това, което той/тя търси.

  • Ако искате да сте ценени,  започнете да цените другите.
  • Желаете ли признание от хората, които обичате, първо признайте себе си.
  • Нуждаете се от обич – покажете своята на хората наоколо.

Нещата се усложняват, когато се осъзнае, че не знаеш кой си, всъщност.

Незрелите хора (непреминали емоционално съзряване), или които не са определили ясно своите ценности и нужди, са склонни да проектират непризнатите недостатъци върху другите. Тогава започват проблемите.

Нека разгледаме: как точно хората, които обичат, трябва да показват любовта; какво заслужават двойките, за да поддържат стабилна и щастлива отдаденост.

Любовта и емоционалните изрази

Възхищение

Партньорът е не само съучастник, приятел и любовник. Той се възхищава и уважава. И го показва. Ние му се възхищаваме, защото е способен да обогати живота – за това сме го избрали.

Искрената привързаност се демонстрира чрез малките детайли

Хората, които обичат, трябва да го показват всеки ден по най-простички начини. Фокусирайте се върху малките неща, изграждащи живота, които са наистина важни.

Присъствието не е достатъчно. Изразете любовта чрез ласки, точни думи, искрени изрази на приемане и прегръдки. Не е толкова трудно. Не губите нищо, проявявайки привързаност. Точно обратното. С демонстрираната любов, израствате по-големи, по-изпълнени, по-свързани – със себе си и света наоколо.

Струва си да го правите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Langeslag, S. J. E., & van Strien, J. W. (2016). Regulation of Romantic Love Feelings: Preconceptions, Strategies, and Feasibility. PLOS ONE, 11(8), e0161087. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161087
  • Oravecz, Z., Muth, C., & Vandekerckhove, J. (2016). Do People Agree on What Makes One Feel Loved? A Cognitive Psychometric Approach to the Consensus on Felt Love. PLOS ONE, 11(4), e0152803. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152803
  • Surti, K., & Langeslag, S. J. E. (2019). Perceived ability to regulate love. PLOS ONE, 14(5), e0216523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0216523
  • Wagner, U., Galli, L., Schott, B. H., Wold, A., van der Schalk, J., Manstead, A. S. R., Scherer, K., & Walter, H. (2014). Beautiful friendship: Social sharing of emotions improves subjective feelings and activates the neural reward circuitry. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 10(6), 801–808. https://doi.org/10.1093/scan/nsu121

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.