Вашият пулс: Как най-лесно да го измервате?

Измерването на вашия пулс може да помогне за ранно диагностициране на сърдечно-съдовите заболявания. Също така това е лесна процедура, която може да се извърши върху различни части от тялото. Как става това?
Вашият пулс: Как най-лесно да го измервате?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Измерването на вашият пулс е много полезна процедура, която ви позволява да разберете вашия сърдечен ритъм. Освен това, може да ви помогне да разберете по-добре редовността на вашия сърдечен ритъм. Това е много лесен начин за получаване на повече информация за вашата сърдечно-съдова дейност.

Пулсът се отнася за серия пулсации, които могат да бъдат усетени в някои части от тялото. Това е така заради движенията на контракция и разширяване на тялото и артериите.

Пулсът е синоним на сърдечен ритъм и обикновено се изразява в удари за минута. Например ако измерите пулса на човек за 60 секунди и изброите 70 удара, означава, че сърцето прави 70 удара за една минута.

Въпреки че измерването на вашия пулс е важна процедура за бързото диагностициране на евентуален сърдечен проблем, много хора не знаят какво е това или не знаят какво да правят с него. Следователно ще научите всичко за сърдечния ритъм и как да си измервате пулса в следната статия.

Вашият пулс: Защо трябва да го измервате?

Вашият пулс: медицинска сестра измерва пулса на пациент

Измерването на пулса е важно за засичането на аномалии в сърдечния ритъм.

Измерването на пулса има много приложения, тъй като ви информира за броят удари, които сърцето ви извършва за единица време (обикновено, за минута). Нормалният пулс е между 60 и 100 удара в минута.

Накрая, измерването на вашия пулс може да помогне за засичането на тахикардия или брадикардия. Тахикардията възниква когато сърцето бие по-бързо от 100 удара в минута. Брадикардията, от друга страна, възниква когато сърцето бие с по-малко от 60 удара в минута.

Тахикардията и брадикардията могат да са подсказка, че нещо не функционира добре във вашата сърдечно-съдова система. Повишаването на някое от тези ограничения може да означава риск за сърцето ни.

Обаче през цялото време това са нормални ситуации, към които сърцето трябва да се адаптира за да се поддържа притока на кръв към всички органи и тъкани в тялото.

Например докато се упражнявате е нормално да си измервате пулса и да разберете, че имате тахикардия. Също така сърцето може да страда от тахикардия в ситуации на страх, силен стрес или опасност. По подобен начин хората, които правят физически упражнения, имат нисък сърдечен ритъм. Някои спортисти могат да имат бавен сърдечен ритъм с 40 удара в минута, без да е подсказващо за каквато и да било болест или синдром.

И така защо трябва да измервате вашият пулс?

Първо тази информация може да ви накара да мислите, че измерването на вашия пулс може да бъде полезно за проверка на вашето физическо състояние и напредък когато извършвате физически упражнения. Второто ще сте наясно с ограниченията, пред които сте изправени по време на тренировка.

Освен това, не трябва да забравяте, че измерването на вашия пулс може да ви помогне да направите ранна диагноза на всякакво заболяване, от което може да страдате. Такъв е случаят, например, при някои сериозни и по-екстремни ситуации като аортна дисекация. Лесното действие измерване на пулс може всъщност да ви помогне да го засечете на време и може дори да спаси живота ви.

Вашият пулс: Как да се научите да го измервате?

Едно момиче си измерва пулса на шията

Пулсът може да бъде измерен в различните части от тялото. Обаче е най-добре да го правите върху шията, тъй като това е областта, където можете да го усетите най-добре.

За да измерите пулса ви при нормални условия, трябва да се чувствате спокойни и отпочинали без да сте правили физически упражнения преди това. По този начин можете да разберете вашия пулс в покой.

Можете да извършвате тази процедура върху различни части от вашето тяло, но най-честия начин за измерване на вашия пулс е върху вашата шия или китка. Всъщност когато започвате да измервате пулса си, е най-добре да го правите върху вашата шия, където можете да го усетите най-силно.

Първо ви трябва хронометър. Можете да използвате часовник или мобилен телефон. Щом хронометърът ви е готов, следвайте внимателно тези стъпки.

  1. Поставете вашия показалец и среден пръст под брадичката ви, върху шията ви. Трябва да натискате леко в тази област докато не усетите вашия сърдечен ритъм. Обаче не трябва да натискате твърде силно, тъй като можете да получите грешен резултат.
  2. Щом сте измерили пулса ви и усещате всяка пулсация ясно, натиснете хронометъра и започнете да броите. Моете да държите пръстите си там, като броите ударите за една минута или 30 секунди. Ако изберете последния вариант, трябва да умножите общия номер на ударите, които сте преброили, по две.

Както вече сте чели, ако резултатът е между 60 и 100 пулсации в покой, е в границите на нормалното. Обаче, ако вашият сърдечен ритъм надвишава 100 удара в минута или забележите някаква неточност в ритъма, консултирайте се с лекар колкото се може по-бързо.

Заключение

Измерването на вашия пулс е много лесна процедура, която има много приложения във вашия ежедневен живот. Например, може да ви помогне да докажете, че работите достатъчно усърдно да повишите значително вашия сърдечен ритъм. Можете да измерите пулса си върху вашата китка, шия, корем и т.н.

Ако имате проблеми с правенето на това, можете да си купите монитор за измерване на сърдечния ритъм. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар ако забележите каквато и да било аномалия или ако вашия сърдечен ритъм е над средния при покой.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pickering D. How to measure the pulse. Community Eye Health. 2013;26(82):37.
  • Kobayashi H. Effect of measurement duration on accuracy of pulse-counting. Ergonomics. 2013;56(12):1940–1944. doi:10.1080/00140139.2013.84074
  • Aprende a tomarte el pulso | CardioSalud. (n.d.). Retrieved September 14, 2019, from http://www.cardiosalud.org/corazon-y-salud/aprende-tomarte-el-pulso
  • Ghasemzadeh N, Zafari AM. A brief journey into the history of the arterial pulse. Cardiol Res Pract. 2011;2011:164832. doi:10.4061/2011/164832

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.