Вашите 50-те, страхотна възраст за жените

Живейте ги изпълнени с гордост като прилагате наученото през изминалите години и променяйки приоритетите си.
Вашите 50-те, страхотна възраст за жените

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Нашето общество, винаги търсещо етикети и стереотипи, често говори за кризата на средната възраст и сложното достигане на 50-те години при жените.

Това е, когато трябва да се изправите срещу и да преосмислите многото аспекти от живота, особено с настъпването на менопаузата.

Всяка възраст може да бъде невероятна, в зависимост от това колко възприемането й е положително, смело и пълно с ентусиазъм.

Вашите 50-те са страхотна възраст, при която настъпват много събития.

Въпреки че това включва и нотка ирония, много жени гледат на нея като на юношеството на средна възраст. Тогава те сякаш се намират във влакче на хормонални и персонални промени в увеселителен парк. Тези промени трябва да бъдат преминати с ясно съзнание и сърце, пълно с мечти.

Вашите 50-те не са новите 20-те години – носете 50-те с гордост

“40-те са новите 20, и 50-те са новите 25.” Това е една от тези фрази, които може да чуете често, но в същото време не е точно така.

Вашите 50-те не са и никога няма да бъдат 20-те години. Тогава се чувствате добре за всичко, което сте изживели и научили. Няма нужда да искате да сте на 20 години вече, защото сега сте оборудвани с бронята на опита.

 • На тази възраст сте издръжливи и красиви, и се чувствате добре за това което наистина сте.
 • Друг аспект, който е важен да приемете е, че след като сте достигнали тази възраст, истинското щастие идва с приемането.
 • Ще се грижите за себе си, ще се обличате добре, и все още ще бъдете привлекателни. Запомнете, че не е необходимо една жена на 50 да се прави на 20.

Искането или търсенето е само краен източник на страдание.

Вашите 50-те са страхотна възраст, при която настъпват много събития.

Вашите 50-те и къщата “на хормоналните ужаси”

Карен Гласер, социолог в университета в Кралския колеж в Лондон (Великобритания), обяснява в нейните изследвания, че едно срещано явление все по-често се забелязва.

 • Жените раждат във все по-зряла възраст. Когато една майка достигне 50 годишна възраст, децата й тепърва стават юноши.
 • Процесът на менопаузата с всички негови изменения, включително дискомфорт, горещи вълни, безсъние, и промени в настроението се изостря с отношенията с тийнейджъра, който се намира в същото хормонално влакче.

Усилията да се въведат тези две реалности в хармония често включват преживявания, които са достойни за включване в книга.

Въпреки, че всяка жена ще премине през тази фаза в някакъв момент, изправянето на прага на 50-те не винаги е легло от рози.

В този период има голям спад на естроген. Кожата започва да се свива и губи еластичността си, може да започнете да страдате от косопад, умора … всичко това се появява.

Това е трудна борба, пред която трябва да се изправяте всеки ден.

Така че 50-те не са новите 25. Майките трябва да се борят с децата си, отговаряйки на техните, а и на своите нужди.

Във възрастта на 50-те съмненията изчезват и увереността заема място в съзнанието

Много жени стигат до 50-годишна възраст и предприемат сложно и критично лично пътуване: развод.

Във възрастта на 50-те съмненията изчезват и увереността заема място в съзнанието
 • Те започват нов етап в самота или в компанията на децата си, и това все по-често се случва през последните десетилетия. Това е една сложна реалност, защото те може да нямат достатъчно икономически ресурси, но продължават да упорстват.
 • В тази възраст няма място за съмнения, единствено сигурността кой сте, какво искате, и какво заслужавате. Бронята на опита, за която говорихме в началото е това, което най-накрая насърчава това чувство на сигурност.
 • Време е да се доверите на интуицията си, да започнете нови лични проекти, които може да успеят или не. Важното е винаги да ги водите напред с убеждението, че ще успеете.

На тази възраст живеете и преоценявате собствените си приоритети

Преди няколко десетилетия партньорът и децата са били на първо място, но сега, когато сте на 50, започва да се отваря важно място за себе си.

Всичко започва да възстановява баланса в ума и силното самочувствие най-накрая заблестява заедно с всички мечти, които все още трябва да постигнете.

Независимо на каква възраст сте, никога не забравяйте, че най-доброто време за всичко винаги е “сега”.

Ето защо не се колебайте да се грижите за себе си, да се подкрепяте, да се борите за мечтите и нуждите си. В същото време не забравяйте да предлагате щастие на хората около вас и ще получите същото на свой ред.

Може да ви заинтересува ...
Открийте щастието в реалността, а не в мечтите си
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Открийте щастието в реалността, а не в мечтите си

Мечтите са важни. Те ни вдъхват надежда и ни носят по мъничко щастие. За да задържим това щастие обаче, трябва да обърнем взора си към реалността.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
 • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
 • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.