Вашите 50-те, страхотна възраст за жените

Живейте ги изпълнени с гордост като прилагате наученото през изминалите години и променяйки приоритетите си.
Вашите 50-те, страхотна възраст за жените

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Нашето общество, винаги търсещо етикети и стереотипи, често говори за кризата на средната възраст и сложното достигане на 50-те години при жените.

Това е, когато трябва да се изправите срещу и да преосмислите многото аспекти от живота, особено с настъпването на менопаузата.

Всяка възраст може да бъде невероятна, в зависимост от това колко възприемането й е положително, смело и пълно с ентусиазъм.

Вашите 50-те са страхотна възраст, при която настъпват много събития.

Въпреки че това включва и нотка ирония, много жени гледат на нея като на юношеството на средна възраст. Тогава те сякаш се намират във влакче на хормонални и персонални промени в увеселителен парк. Тези промени трябва да бъдат преминати с ясно съзнание и сърце, пълно с мечти.

Вашите 50-те не са новите 20-те години – носете 50-те с гордост

“40-те са новите 20, и 50-те са новите 25.” Това е една от тези фрази, които може да чуете често, но в същото време не е точно така.

Вашите 50-те не са и никога няма да бъдат 20-те години. Тогава се чувствате добре за всичко, което сте изживели и научили. Няма нужда да искате да сте на 20 години вече, защото сега сте оборудвани с бронята на опита.

 • На тази възраст сте издръжливи и красиви, и се чувствате добре за това което наистина сте.
 • Друг аспект, който е важен да приемете е, че след като сте достигнали тази възраст, истинското щастие идва с приемането.
 • Ще се грижите за себе си, ще се обличате добре, и все още ще бъдете привлекателни. Запомнете, че не е необходимо една жена на 50 да се прави на 20.

Искането или търсенето е само краен източник на страдание.

Вашите 50-те са страхотна възраст, при която настъпват много събития.

Вашите 50-те и къщата “на хормоналните ужаси”

Карен Гласер, социолог в университета в Кралския колеж в Лондон (Великобритания), обяснява в нейните изследвания, че едно срещано явление все по-често се забелязва.

 • Жените раждат във все по-зряла възраст. Когато една майка достигне 50 годишна възраст, децата й тепърва стават юноши.
 • Процесът на менопаузата с всички негови изменения, включително дискомфорт, горещи вълни, безсъние, и промени в настроението се изостря с отношенията с тийнейджъра, който се намира в същото хормонално влакче.

Усилията да се въведат тези две реалности в хармония често включват преживявания, които са достойни за включване в книга.

Въпреки, че всяка жена ще премине през тази фаза в някакъв момент, изправянето на прага на 50-те не винаги е легло от рози.

В този период има голям спад на естроген. Кожата започва да се свива и губи еластичността си, може да започнете да страдате от косопад, умора … всичко това се появява.

Това е трудна борба, пред която трябва да се изправяте всеки ден.

Така че 50-те не са новите 25. Майките трябва да се борят с децата си, отговаряйки на техните, а и на своите нужди.

Във възрастта на 50-те съмненията изчезват и увереността заема място в съзнанието

Много жени стигат до 50-годишна възраст и предприемат сложно и критично лично пътуване: развод.

Във възрастта на 50-те съмненията изчезват и увереността заема място в съзнанието
 • Те започват нов етап в самота или в компанията на децата си, и това все по-често се случва през последните десетилетия. Това е една сложна реалност, защото те може да нямат достатъчно икономически ресурси, но продължават да упорстват.
 • В тази възраст няма място за съмнения, единствено сигурността кой сте, какво искате, и какво заслужавате. Бронята на опита, за която говорихме в началото е това, което най-накрая насърчава това чувство на сигурност.
 • Време е да се доверите на интуицията си, да започнете нови лични проекти, които може да успеят или не. Важното е винаги да ги водите напред с убеждението, че ще успеете.

На тази възраст живеете и преоценявате собствените си приоритети

Преди няколко десетилетия партньорът и децата са били на първо място, но сега, когато сте на 50, започва да се отваря важно място за себе си.

Всичко започва да възстановява баланса в ума и силното самочувствие най-накрая заблестява заедно с всички мечти, които все още трябва да постигнете.

Независимо на каква възраст сте, никога не забравяйте, че най-доброто време за всичко винаги е “сега”.

Ето защо не се колебайте да се грижите за себе си, да се подкрепяте, да се борите за мечтите и нуждите си. В същото време не забравяйте да предлагате щастие на хората около вас и ще получите същото на свой ред.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
 • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
 • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.