Криза във връзката след първото дете: какво да правя?

Появата на първото дене е промяна в начина на живот на двойката, която може да доведе до раздяла. Въпреки това е възможно да посрещнете кризата прилагайки редица насоки и съвети, които ще ви дадем в следващите редове.
Криза във връзката след първото дете: какво да правя?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 09 февруари, 2023

Не винаги, но голям процент от двойките преживяват криза, когато стават родители за първи път. Понякога проблемът се изявява под формата на постоянни спорове, а в други случаи води до голяма емоционална дистанция. Така че, ако преминавате през тази ситуация, ще ви разкажем повече за кризата във връзката след първото дете.

За много от тези двойки възстановяването от кризата е сложно, отнема години и включва голямо страдание. Други просто не могат да се адаптират към промяната и в крайна сметка се разделят завинаги. Това обаче не трябва да е така. Като разберете етапа от живота, през който преминавате, и направите някои корекции, дори е възможно да излезете от родителството по-силни като двойка.

Кризата във връзката след първото дете – причини

кризата във връзката след първото дете

Липсата на сън и емоционалните промени често са причина за проблеми на двойката след раждането на бебето. Не е случайно, че толкова много връзки се разпадат точно по това време; всъщност раждането на дете носи със себе си големи и дълбоки трансформации, които не винаги се управляват добре.

От момента на раждането приоритетите, графиците и рутините се променят. Вече не сте двама, а трима и бебето става център на ежедневието. По същата причина времето заедно намалява драстично; почти няма моменти, на които да се насладите, да се забавлявате, да споделяте или просто да говорите за нещо различно от детето. Както емоционалната, така и сексуалната интимност са намалени и двойката може да страда.

От друга страна, и двамата изпитват интензивни емоции на индивидуално ниво, които, ако не бъдат споделени, могат да доведат до недоразумения, конфликти и негодувание. Майката може да се чувства сама и претоварена в ролята си, докато се справя с тежката отговорност да се грижи за малкото си дете, докато претърпява силни емоционални и телесни промени.

Бащата, от друга страна, може да се почувства отчужден и изместен и да не намери себе си в новата си роля. Съпругата му сега фокусира цялото си внимание върху бебето, като двойката остава на заден план; но може също така да чувства, че тази тясна връзка майка-дете му пречи да бъде толкова ангажиран с детето, колкото би искал.

Всички тези фактори се усложняват от значителното лишаване от сън. През първите месеци от живота на детето родителите изпитват недостатъчен и фрагментиран сън (особено майката), което може да повлияе дълбоко на настроението им. Физическото и психическото изтощение, раздразнителността и чувството за претоварване могат да доведат до влошаване на романтичната връзка.

Как да се справим с кризата след първото дете?

Ето някои насоки, които могат да ви помогнат да се справите с този сложен момент и да предотвратите влошаване на връзката. Извадете хартия и химикал и си водете бележки!

кризата във връзката след първото дете
Емпатията е от съществено значение за разрешаването на конфликти в двойките и създаването на щастливо семейство.

Превенцията е ключова

Доколкото е възможно, важно е да предотвратите възникването на кризата и за това е много полезно да обсъдите някои основни точки преди появата на бебето. Не се крийте зад фрази като „няма да ни се случи“. И говорете с партньора си какво може да се случи. Как може да се почувствате и двамата и как бихте могли да се справите, ако се случи.

Важно е да сте подготвени за емоционални промени. По този начин няма да бъдете изненадани и ще можете да ги тълкувате правилно и да вземате добри решения. Ако не ги очаквате, може да увеличите ситуациите и да не реагирате по най-добрия начин.

Изразете себе си ясно и се отворете емоционално

Комуникацията сега е по-необходима от всякога. Тя трябва да бъде редовна, гладка и честна. Без значение колко сте заети, наложително е всеки ден да намирате момент. В който да споделяте с партньора си как се чувствате.

Ако има стрес, страх, мъка, тъга или негодувание, откритият разговор за това е най-добрият вариант. Понякога е неудобно да изпитвате тези чувства в такъв на пръв поглед идиличен момент като началото на родителството, но трябва да проявите смелост и уязвимост и да ги изразите.

По този начин другият човек ще може по-добре да разбере вашите реакции, да предложи подкрепа и да направи промени. Всъщност не трябва да се страхувате да отправяте молби; ако искате вашият партньор да се сближи повече с бебето или да бъде по-привързан към вас, изразете тази нужда, преди липсата, която чувствате, да се превърне в негодувание.

Кризата във връзката след първото дете – бъдете съпричастни и толерантни

Точно както вие сте изправени пред големи предизвикателства и претърпявате големи трансформации, така и вашият партньор. И не бива да изпускате това от поглед. Опитайте се да не се фокусирате само върху себе си. И се опитайте да разберете предизвикателствата, пред които е изправен другият, бъдете толерантни към неговите действия и реакции и не ги приемайте лично. Слушайте, утвърждавайте и подкрепяйте партньора си.

Съвместна дейност

Вече сте родители, но все още сте двойка и екип. Стресът може да доведе до възприемане на другия като враг. Защото не отговаря на вашите очаквания, но не забравяйте, че вие сте съюзници. Избягвайте да влизате в борби за власт и укори и изберете сътрудничеството и преговорите.

Помогнете на партньора си, когато има нужда и помолете за подкрепа, когато имате нужда от нея. Говорете открито за организацията на задачите и постигнете ясни споразумения. Това ще ви попречи да се претоварите един друг със задължения и да вбиете емоционален клин между двама ви.

Кризата във връзката след първото дете – помолете за помощ

Отглеждането на бебе е сложна и изтощителна задача и не е нужно да се справяте сами. Законно е да поискате помощ не само от партньора си, но и от членове на семейството или близки приятели. Наличието на тази външна подкрепа ще ви позволи да намерите моменти да се отпуснете сами ида се погрижите за връзката, която ви обединява.

Някои родители не искат да оставят детето на грижите на други за няколко часа. Това обаче може да бъде отлично решение. Това, от което най-много се нуждае едно дете, е родителите му да бъдат добре като индивиди и като двойка, защото само така ще могат да предложат най-добрата грижа.

Кризата в отношенията след първото дете няма да продължи вечно

На първо място, важно е да запомните, че това е само преходен етап и че няма да продължи вечно. След няколко месеца сънят на бебето ще стане редовен и ще можете да си почивате по-добре. Ще се адаптирате към новите навици и ще намерите начин да функционирате като семейство.

Докато малкото расте, отново ще можете да се насладите на времето заедно като двойка. И тези конфликти, които сега изглеждат непреодолими, ще изчезнат. Имайте предвид, че внезапното изправяне пред толкова много физически, емоционални и социални промени не е лесно за никого. Затова бъдете търпеливи и съпричастни и помнете любовта, която ви обединява.

Ако ситуацията създава голям дискомфорт и не е възможно да се постигнат споразумения и решения, важно е да потърсите професионална помощ. Терапията за двойки може да бъде много полезна в този момент, за да се научите да общувате, да се организирате и да работите заедно. Затова не се колебайте да потърсите помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Valencia, D. L., & Ospina, M. (2016). Crisis en el ciclo vital de la pareja y sus principales implicaciones en los niños y adolescentes. Revista Páginas, 145-156.
  • Richter, D., Krämer, M. D., Tang, N. K., Montgomery-Downs, H. E., & Lemola, S. (2019). Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers. Sleep42(4).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.