Упражнения за стягане на ръцете

Изключително важно е да сте в позиция, в която гърбът е изправен, защото това ще намали риска от костни и мускулни травми
Упражнения за стягане на ръцете

Последна актуализация: 16 декември, 2018

Знаете ли кои упражнения са ефикасни за стягане на ръцете?

Ръцете са част от тялото, на която много хора не обръщат много и нужното внимание, въпреки че са изключително важни, когато става въпрос за извършването на ежедневни дейности. Ставите на ръцете са много динамични и позволяват да правят много сложни движения. Те въртят раменете, лактите и китките.

Мускулите на ръцете и предмишниците са изключително лесни за укрепване. Нужни са постоянни тренировки с тежести. Това ще улесни процеса на стягане на влакнестите слоеве, които изграждат мускулите.

Ако нямате достъп до фитнес зала, това не е извинение. Можете да правите у дома много от упражненията за укрепване и стягане на ръцете. Липсата на гири може да бъде заменена с предмети с подобна тежест, между 5 и 8 кг., които са страхотни за започване на рутинна тренировка. Все пак, ако имате възможност да ходите във фитнес зала, това би било чудесна алтернатива. Там може да се посъветвате със специализирани треньори, които ще дадат най-добра преценка и ще следят дали правите упражненията правилно.

Изключително важно е да сте в позиция, в която гърбът е изправен, защото това ще намали риска от костни и мускулни травми, които могат да бъдат опасни за здравето.

Бицепс и трицепс

Ръцете са съставени от група мускули, наречени бицепс и трицепс. Тези мускулни зони реагират лесно и най-вече, когато правим упражнения с тях; те могат да изглеждат много по-големи, дори и след извършване на упражнението за първи път, защото представляват тъкани, които са податливи на микро-разкъсване на мускулите, благодарение на техния размер спрямо тялото.

Упражнения за стягане на ръцете

Упражнения за бицепс

Упражнения за стягане на ръцете
  • За изпълнението на това упражнение ви е необходим стол със средна височина. Поставете горната част на ръката надолу, като подпрете теглото си с ръка. Лакътят трябва да бъде добре подпрян върху стабилна повърхност. Ръката може да си отпусне, като се подпре на единия крак. За да направите това движение правилно, трябва да се наведете и да протегнете ръката максимално много, за да го извършите правилно и ефикасно.
  • За следващото упражнение трябва да се изправите с ръцете си, напълно протегнати от двете страни на главата. След това се наведете, така че ръцете ви се повдигнат и се приближават към раменете. Това движение ще стимулира значително нарастването на мускулната маса и е най-ефикасно за укрепването на тази област.
  • Движения на гърдите са ефикасен метод за увеличаване на мускулната резистентност на ръцете, защото те работят с устойчивост, с други думи, със собствената тежест на човек. Този тип упражнения кара мускулите да бъдат подвижни и бързи и е чудесно за спортисти, които се нуждаят от заряд и сила, заедно с техниката за движение.

Упражнения за трицепс

  • Тези упражнения подчертават функцията на огъване в тази област на тялото и тонизират и придават обем на трицепса, което е от основно значение, за да даде сила на удара, поради което футболистите развиват силен трицепс.
  • Упражнението, наречено „чашка”, е много лесно за изпълнение, както и много полезно. То се състои от поставянето на тежест или предмет и повдигането му с двете ръце над главата, като лактите остават назад. Те трябва да са неподвижни по време на движението, докато ръцете се издигат нагоре и смъкват и в същото време държите тежестите. Това упражнение със сигурност ще подобри външния вид на ръцете, а също и ще стимулира съществуващата в тях сила.
  • „Кофичките на пейка” са силно използвани в тренировките за ръце и гръб. При това упражнение задръжте тялото над пейка, докато се поддържа от ръцете. След това огънете наполовина коленете и задръжте в това положение, така че само горната част на тялото поддържа теглото. За да останете в най-правилната позиция, трябва да смъквате и повдигате тялото по контролиран начин, така че движението и стимулирането на мускула да е правилно.

Балансът и контролът на количеството калории, които консумирате всеки ден, са много важни за стягане на ръцете. Здравословната диета, придружена с добра хидратация, винаги ще ускори процеса. Съществени фактори като липсата на сън и стрес трябва да бъдат предотвратени, доколкото е възможно. С течение на времето са способни сериозно да влошат състоянието на организма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • WUEBBEN II, J. O. E. (2012). BICEPS. Joe Weider’s Muscle & Fitness.
  • Alfredson, H., Nordström, P., & Lorentzon, R. (1997). Aerobic workout and bone mass in females. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.