Цвеклото понижава кръвното налягане

Кореноплодният зеленчук се бори с туморни образувания и помага за прочистване на черния дроб
Цвеклото понижава кръвното налягане

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Цвеклото е зеленчук, известен в целия свят – както поради уникалния си вкус, който допълва и обогатява различни ястия, така и поради многобройните ползи за здравето. Този кореноплоден зеленчук е богат на витамини А и С, желязо и други минерали, каротеноиди и диетични фибри.

Благодарение на отличната си хранителна стойност цвеклото се препоръчва за подобряване качеството на живот и здравето като цяло. Изследванията показват, че хората, които консумират цвекло редовно, не страдат от преждевременно стареене; то подобрява кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдови проблеми и помага да се избегнат някои видове рак.

Защо цвеклото помага за понижаване на кръвното налягане?

Според изследване, публикувано в Science Daily, цвеклото е ефикасно за намаляване на високото кръвно налягане благодарение на съдържанието си на нитрати.

Както цвеклото, така и зелените листни зеленчуци съдържат нитрати, които се превръщат в азотен оксид в организма след дълга серия от процеси. Азотният оксид отпуска и разширява кръвоносните съдове, което помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на високото кръвно налягане.

Цвеклото понижава кръвното налягане

Вижте още: Смути от цвекло и морков прочиства черния дроб и кръвта

Пиенето на 1 чаша сок от цвекло на ден може значително да помогне за понижаване на кръвното налягане. Експертите обаче смятат, че са необходими допълнителни изследвания за ефекта от пиенето на сок от цвекло за намаляване на кръвното налягане за дългосрочен период.

Сок от цвекло за понижаване на кръвното налягане

Тази рецепта за сок от цвекло се препоръчва особено за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението, преборване с разширените вени и предотвратяване на сърдечни проблеми.

Съставки:

  • 3 бр. цвекло
  • 2,5 см. корен от джинджифил
  • 2 ябълки
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка целина

Как да го приготвим?

Обелете и измийте всички съставки добре и ги нарежете на малки парченца. Поставете всичко в блендер, добавете малко вода и пасирайте до получаването на гладка смес. Пийте този сок преди основното хранене за деня, през ден.

Как цвеклото се бори с тумори?

Цвеклото се бори с тумори

Червеното цвекло се откроява сред натуралните противоракови агенти благодарение на високото си съдържание на флавоноиди. Тези мощни антиоксиданти, които включват бетанин, може да спрат и инхибират растежа на ракови тумори при хората. Въз основа на това откритие изследователите препоръчват смесването цвекло с други храни, които се борят с рака (чесън, джинджифил, лук, домати и други).

Противораков сок от цвекло

Този мощен сок е богат на витамини, антиоксиданти и фибри, а всички те предпазват организма от рак.

Съставки:

  • 1 чаша вода (250 мл.)
  • 1 средно голямо цвекло
  • 1 средно голям морков
  • 1 средно голяма ябълка
  • 4 кубчета лед

Приготовление

Обелете и нарежете всички съставки, след което ги добавете в блендер. Пасирайте, докато получите желаната консистенция и пийте, без да прецеждате.

Как цвеклото помага за прочистване на черния дроб?

цвеклото помага за прочистване на черния дроб

Цвеклото притежава множество свойства, които помагат за детоксикация на черния дроб, когато се насища с токсини и отпадни продукти, натрупвани с течение на времето. Този зеленчук помага за намаляване на производството на жлъчката, като подобрява ефективността на черния дроб. Пиенето на сок от цвекло също спомага за отстраняването на тежки метали и дори може да предотврати развитието на рак на черния дроб.

Сок от цвекло за чернодробно прочистване

Тази лесна рецепта за сок от цвекло се препоръчва за тези, които искат да пречистят черния дроб и подобрят цялостната му функция. Съставките в него стимулират отстраняването на токсините от организма и може да подобрят здравето на дебелото черво.

Съставки:

  • 1 голямо цвекло, нарязано на парчета
  • 1 голям лимон

Как да го приготвим?

Изцедете сока от лимона и сложете в блендер заедно с парченцата цвекло. Добавете ½ чаша вода и пасирайте всичко, докато се смеси добре. Пийте този сок охладен, за предпочитане на празен стомах.

Сок от цвекло за детоксикация на черния дроб

Черният дроб може да бъде неблагоприятно засегнат от алкохол, неправилно хранене, замърсяване, употреба на тютюневи изделия и много други. Този сок съчетава отличните свойства на цвеклото с допълнителните ползи от маруля, зеле и ябълка за получаването на силно ефикасна напитка за чернодробна детоксикация.

Съставки:

  • 1 цвекло, нарязано на парчета
  • 1 маруля
  • 3 листа от зеле
  • 1 ябълка

Приготовление

Добавете всички съставки в блендер с малко вода и пасирайте няколко минути, докато получите гладка смес. Пийте този сок охладен в продължение на 7 дни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clifford, T., Howatson, G., West, D., Stevenson, E., Clifford, T., Howatson, G., … Stevenson, E. J. (2015). The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822. https://doi.org/10.3390/nu7042801
  • Propiedades de la remolacha. (n.d.). Retrieved October 21, 2018, from https://www.botanical-online.com/remolachas.htm
  • Lidder, S., & Webb, A. J. (2013). Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway. British Journal of Clinical Pharmacology, 75(3), 677–696. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04420.x
  • López de Sá, E., Estévez, Á., Onaindía, J., Rubio, R., & López-Sendón, J. (2006). Papel de los nitratos en el tratamiento de la enfermedad cardiovascular. Revista Española de Cardiologia, 6(Supl.A), 41–50. https://doi.org/10.1157/13087920
  • Coggan, A. R., Broadstreet, S. R., Mahmood, K., Mikhalkova, D., Madigan, M., Bole, I., … Peterson, L. R. (2018). Dietary Nitrate Increases VO 2 peak and Performance but Does Not Alter Ventilation or Efficiency in Patients With Heart Failure With Reduced Ejection Fraction. Journal of Cardiac Failure, 24(2), 65–73. https://doi.org/10.1016/j.cardfail.2017.09.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.