Церебрална ангиография: Характеристики, подготовка и рискове от изследването

Научете всичко за церебралната ангиография от тази статия.
Церебрална ангиография: Характеристики, подготовка и рискове от изследването
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 26 февруари, 2023

Церебралната ангиография е минимално инвазивно медицинско образно изследване, което използва катетър, рентгеново насочване и инжектиране на контрастен материал за оценка на кръвоносните съдове в мозъка. Това изследване, поради наличието на катетър, прави възможно комбинирането на диагностика и лечение в една и съща процедура.

Оценката на кръвоносните съдове в мозъка дава възможност да се идентифицират аномалии като аневризми, стеснения и наличие на съсиреци. Това изследване впоследствие се оценява от рентгенолога.

От какво се състои церебралната ангиография?

Церебралната ангиография е известна още като “ангиограма”. При тази процедура през катетъра се въвежда венозно контрастно вещество, което достига до кръвоносните съдове на шията и мозъка. Това чрез изображенията, получени чрез йонизиращо лъчение (рентгенови лъчи), позволява визуализиране на мозъчния кръвоток.

Церебрална ангиографска процедура

Церебрална ангиография.
Лекарят ще определи необходимостта от церебрална ангиография за получаване на ясна диагноза.

Церебралната ангиография използва контрастен материал, обикновено йод, рентгенови лъчи и катетър. Процедурата започва с лягане на рентгеновата маса и обездвижена глава. Сърдечната дейност трябва винаги да се следи по време на изследването, така че ще бъде свързана с електрокардиограма с помощта на различни електроди.

При церебрална ангиография може да се приложи седатив преди започване на процедурата, за да се отпусне лицето. След като се успокои, катетърът се поставя. Обикновено се поставя в слабините, но може да се постави и в ръката.

Катетърът позволява контрастното багрило да бъде въведено в кръвоносните съдове на врата и главата. По този начин предоставя изображения на това как кръвта тече през мозъка.

В слабините се използва локална упойка, за да може да се отвори дупка, за да се постави катетърът. Катетърът, използван в церебралната ангиография, е тънка, куха тръба, която се въвежда през артерията, пресичайки съдовете в коремната и гръдната област, докато достигне артерията на шията. Впоследствие позицията му се потвърждава от рентгенови лъчи.

Когато катетърът е правилно позициониран, контрастното вещество се инжектира през артерията в кръвоносните съдове на мозъка и след това се правят рентгенови снимки.

След завършване на процедурата за образна диагностика иглата и катетърът се отстраняват и незабавно се прилага натиск върху областта на въвеждане на катетъра за 10 до 15 минути.

След като кървенето спре, на мястото на поставяне трябва да се приложи компресионна превръзка. За да се избегнат усложнения, трябва да се спазват всички медицински указания в края на процедурата.

Подготовка и съображения преди процедурата

В продължение на 4 до 8 часа преди церебрална ангиография не трябва да ядете и пиете. Освен това трябва да уведомите лекаря в случай на:

 • Алергия към черупчести мекотели, йодсъдържащи вещества или който и да е компонент на контрастни вещества.
 • Съмнение за бременност.
 • Анамнеза за кървене или прием на антикоагуланти или антиагреганти.
 • Всякаква степен на увреждане на бъбречната функция.
 • Пациент с диабет (поради възможно увреждане на бъбречната функция).
 • Алергия към местни анестетици или обща анестезия.
 • Употреба на стероидни лекарства.
 • Кърмене (жените, които кърмят, не могат да кърмят, докато не отделят напълно контраста на около 24 часа).

След като уведомите лекаря за всички лекарства, които приемате, той ще ви каже кои можете да приемате в същия ден на процедурата и кои трябва да спрете. Винаги трябва да следвате инструкциите на лекаря.

След процедурата

Веднага след процедурата на церебрална ангиография можете да ядете, но се препоръчва почивка за 12 часа, преди да възобновите всичките си нормални дейности. Поради вероятността от седация, не трябва да шофирате от болницата. В идеалния случай трябва да сте придружен от някого.

Кракът, където е извършено въвеждането на катетър за церебрална ангиография, трябва да се държи изпънат за 4 до 6 часа след края на процедурата, както и да се наблюдава за кървене през следващите 12 часа.

Характеристики на церебралната ангиография

Церебрална ангиография.
Резултатите от церебралната ангиография ще бъдат анализирани на първо място от рентгенолога.

Понастоящем методът на интраартериалната дигитална субтракция на церебралната ангиография се използва за получаване на изображения по електронен път вместо чрез рентгенов филм. Това позволява изображенията да бъдат манипулирани, за да се премахнат костите и тъканите, които обикновено закриват съдовете, позволявайки да се получи изображение, където потокът в съдовете се вижда ясно.

Рискове, свързани с процедурата на церебрална ангиография

Въпреки че усложненията по време и след церебрална ангиография са редки, могат да възникнат някои като:

 • Алергична реакция към контрастното вещество.
 • Кръвни съсиреци или кървене на мястото на поставяне на катетъра (засягащи кръвообращението в крака или ръката).
 • Артериално увреждане от катетъра (може да причини обструкция на кръвния поток и цереброваскуларно заболяване).
 • Бъбречно увреждане от използването на интравенозно контрастно вещество.

В случай на симптоми като внезапна болка, увеличаване на обема и промяна в цвета на крайника, където е поставен катетърът или изтръпване на същия, затруднения в говора, зрителни смущения, слабост на лицето или друг симптом на неврологичен дефицит, трябва отидете незабавно в лекарския кабинет.

Кога се препоръчва церебрална ангиография?

Церебралната ангиография ви позволява да създавате изображения на кръвоносните съдове на шията и мозъка. Изисква се при признаци и симптоми на промени в тях:

 • Анормални кръвоносни съдове (съдова малформация, причиняваща променен кръвен поток).
 • Издуване или изпъкналост в артерия вследствие на слабост на артериалната стена (аневризма).
 • Стесняване на мозъчните артерии (атеросклероза, засягаща притока на кръв към мозъка).
 • Възпаление на кръвоносните съдове в мозъка (васкулит).
 • Идентифициране на местоположението на кръвни съсиреци в случаи на симптоми на мозъчно-съдова болест.
 • Ендоваскуларно лечение на интракраниална стеноза, аневризми и атеросклеротични заболявания.

Също така е полезно за:

 • Оценка на притока на кръв към мозъчен тумор.
 • Подготовка на медицинско лечение (интервенционална радиологична процедура) през определени кръвоносни съдове.
 • Оценка на артериите на главата и шията преди операцията.
 • За предоставяне на допълнителна информация за аномалии, които са били визуализирани на ЯМР или мозъчна томография.

Това е полезно образно изследване, въпреки че има и други опции

Церебралната ангиография се изисква при съмнение за промени в кръвоносните съдове на мозъка и е от полза не само при диагностициране, но и за ендоваскуларно лечение. В момента обаче има по-малко инвазивни методи, като магнитно-резонансна ангиография и компютърна томографска ангиография, които осигуряват по-ясни изображения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.