Какво е атеросклероза?

Това сърдечно-съдово заболяване може да има сериозни последици, включително увреждане на множество органи. За щастие физическата активност и контролът на диетата са два навика, които могат да помогнат в борбата с това заболяване.
Какво е атеросклероза?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Болестта артериосклероза е състояние, при което кръвоносните съдове се стесняват и втвърдяват. Най-честата причина е натрупването на мазнини, калций или други вещества, които частично възпрепятстват свободното кръвообращение. Искате ли да научите повече за тази патология? Продължавай да четете!

Сърдечно-съдовите заболявания като атеросклерозата са една от основните причини за смърт по целия свят, тъй като обикновено протичат безсимптомно. За щастие е възможно да се предотврати появата им с прости промени в начина на живот, насочени към поддържане на здравословни навици.

Какво е артериосклероза?

Както беше споменато по-горе, това е заболяване, което засяга кръвоносните съдове и се характеризира с образуването на плака или атерома вътре в тези структури. Плаката се състои от различни вещества, присъстващи в кръвта, като мазнини, калций или холестерол.

Първоначално атеромите са меки, но с времето се втвърдяват и намаляват ширината на артериите. Намаляването на артериалния лумен намалява снабдяването с кислород към различните органи на тялото, което води до множество дълготрайни увреждания.

Възможни симптоми на артериосклероза

За съжаление, това състояние обикновено не предизвиква никакви симптоми, докато по-голямата част от артерията не бъде блокирана или докато не настъпи нужда от спешна медицинска помощ. В допълнение, клиничните прояви ще зависят от това коя артерия е засегната, например:

 • Болка или ангина пекторис, ако са засегнати коронарните артерии.
 • Изтръпване, слабост, неясен говор, нарушено зрение или увиснали мускули на лицето, ако са засегнати мозъчни съдове.
 • Болка в краката или понижено налягане в крайник, ако са засегнати кръвоносните съдове на горните или долните крайници.
 • Високо кръвно налягане или бъбречна недостатъчност, ако е засегната бъбречната артерия.

Друга статия, която ви препоръчваме: Общ артериален ствол: причини, диагноза и лечение

Усложнения на атеросклерозата

Инфаркт на миокарда, мозъчен инфаркт и ангина пекторис са част от възможните усложнения, които това заболяване може да предизвика. Въпреки това, ако пациентът направи промени в начина си на живот и получи подходящо лечение за своя случай, той може да ги предотврати. Оттук и значението на поддържането на здравословен начин на живот и спазването на инструкциите на лекаря.

От друга страна, артериосклерозата може да доведе и до сериозни здравословни проблеми, когато се развива с течение на времето, сред които се открояват следните:

 • Коронарна артериална болест: Това се случва, когато са засегнати артериите, отговорни за снабдяването на сърцето. Основните й клинични прояви са ангина пекторис и остър миокарден инфаркт, споменати по-горе.
 • Болести на каротидните артерии: Това са артериите, отговорни за пренасянето на кислородна кръв и хранителни вещества към мозъка. В този смисъл, когато са засегнати, е възможно да претърпите остър инсулт.
 • Периферно артериално заболяване: Засегнатите артерии в тези случаи са тези, разположени в ръцете, краката или таза. Хората често изпитват изтръпване, болка, язви и понякога инфекции.
 • Аневризми: Това е изпъкналост или деформация на стените на артерия и може да се появи във всяка област на тялото. Това ще промени притока на кръв и снабдяването на много различни органи.
 • Хронично бъбречно заболяване: Когато и двете бъбречни артерии са запушени, тези органи ще спрат да работят правилно и могат да се появят симптоми и признаци на бъбречна недостатъчност.

Какви са причините за артериосклероза?

За съжаление, точната причина за тази патология все още не е известна. Въпреки това, тя може да се появи на всяка възраст, въпреки че е по-честа при възрастните хора. Артериосклерозата обикновено започва с увреждане на артериалната стена, което ще доведе до необичайно натрупване на кръвни клетки и други вещества в областта.

Ако лезията не заздравее правилно, мастната субстанция и кръвните клетки, отложени в артериалната стена, се втвърдяват, причинявайки усложненията на патологията. В тази връзка първоначалната лезия на артериалната стена може да се дължи на множество фактори, сред които се открояват следните:

 • Артериална хипертония
 • Висок холестерол
 • Високи триглицериди
 • Пушене
 • Инсулинова резистентност, затлъстяване и диабет
 • Хронични възпалителни процеси като артрит или лупус

Може ли да се предотврати атеросклерозата?

Болестта артериосклероза обикновено се влошава с възрастта, тъй като веществата се натрупват вътре в съдовете. За да предотвратим или забавим тази ситуация, можем да подобрим хранителните си навици:

 • Консумация на тиква (плодът или нейните семки). Тиквата може да помогне за намаляване на усвояването на мазнини в артериите, така че да не се натрупват в кръвоносните съдове. В допълнение, витамин С, който осигурява, заедно с бета-каротин, ще попречи на много от клетките в нашите артерии да дегенерират.
Тиква и артериосклероза
 • Консумирайте фибри, присъстващи в плодове, зеленчуци, зърнени храни… Благодарение на фибрите, червата абсорбират по-малко мазнини, като по този начин намаляват количеството, което достига до кръвта.
 • Практикувайте някакъв вид физическа активност. Упражнението може да помогне за намаляване на холестерола в телата ни. Достатъчни са ежедневни разходки от 30 минути до 1 час с бързо темпо, въпреки че можете да практикувате и спорт по ваш избор.

Диетата и упражненията са най-важни

Диетата и упражненията играят ключова роля за качеството на живот на пациента. Следователно, една от първите мерки, които трябва да предприемете, винаги ще бъде модифицирането и подобряването на тези области от нашия живот. Въпреки това, ако имате някакви съмнения или страдате от това заболяване, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да следвате инструкциите на вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.