Търпението и мълчанието: добродетелите на мъдрите хора

Хората, владеещи тези сили винаги ще хванат най-добрия влак, дори да е късно, дори да се е забавил.
Търпението и мълчанието: добродетелите на мъдрите хора

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Търпението и мълчанието са добродетели на мъдрите хора.

Според Конфуций търпението е важно за решаването на малки проблеми в живота, а липсата му ще ви накара да се чувствате като парализирани, когато се сблъскате с големите.

Търпението е добродетел, която не всеки умее да управлява или да култивира.

Мълчанието е друго полезно качество, което върви ръка за ръка с търпението. Да знаете кога да сте тихи, да умеете да слушате другите, и на свой ред да откриете място, където може да общувате със себе си в спокойствието на вашата вътрешна среда.

Но да сте мълчаливи, не означава да саботирате себе си, нито да криете страха от последствията. Това означава да мълчите за неща, за които не са си струва да се оплаквате и когато емоциите говорят.

Търпението и мълчанието са две основни добродетели на мъдрите хора, от решаващо значение за личностното развитие. Каним ви да помислите върху тях като съществени аспекти на ежедневния живот.

Търпението и мълчанието: добродетел на мъдрите хора

Може да се каже, че търпението и тишината са двете страни на една и съща монета-мъдра и древна монета.

Пример за това идва от индианската култура, която писателят Кент Нербурн е предал чрез книги като “Нито вълк, нито куче”: Забравените пътеки на един стар индианец”.

Във всички негови творби значението на понятия като търпение и тишина за тези хора е ясно. Ето някои примери.

Индианците и мълчанието

Лакота принадлежи към сиукското племе на Северна Америка. Те са мъдри хора с богата, дълбока духовност, която е толкова поразителна, че дори и сега продължава да ни учи на много неща.

Хората на Лакота са вярвали във връзка с невидимото, с обекта, която символизира съюза с други хора, приятели, членове на семейството и близки.

Индианците и мълчанието
  • Тази връзка е установена чрез уважение и преди всичко мълчание. Това е най-уважителното взаимодействие между двама души, където тишината е не само да слушате. Това е дар, с който да споделяте време и доверие.
  • Ако помислите за това, ще осъзнаете, че често, когато сте с някой и настъпи момент на тишина и мълчание, започвате да усещате дискомфорт. За да избегнете това казвате първото нещо, което ви идва на ума.
  • Трябва да промените тази нагласа.
  • Няма нищо по-вълшебно от група приятели, които се чувстват комфортно, когато настане мълчание. Няма нужда да говорият само за да покажат “присъствие”. Те са обединени от невидимата връзка, за която хората от Лакота говорят.
  • За американските индианци мълчанието е добродетелта, чрез която те са наясно с всичко, което ги заобикаля. То ги държи здраво на земята, към природата, другите хора, цикълът на живот, и дори самите тях… техните мисли.

Това са аспекти, за които си струва да помислите задълбочено.

Търпението, изкуство, което не може да се преподава, но може да се научи

Почти никой не ви учи, когато дойдете на този свят, че нещата не винаги се случват така, както искате. Никой не може да гарантира, че без значение колко се посвещавате на нещо, то ще се случи, или ще получите това, на което се надявате.

Казват, че търпението е “свято”. Това е изкуство, което се придобива с течение на времето, на базата на разочарованията или разбирането, че животът ще ви даде силата, а не книгите или някой учител.

Търпението и мълчанието

Да бъдете търпеливи означава преди всичко да не се отказвате никога. Ако нещо не се случва по начина, по който искате, не се отказвайте от целите си. Защото търпението също така означава спокойствие и увереност.

  • Търпеливите хора знаят как да наблюдават, да мислят в мълчание. Те усещат заобикалящата ги среда. Развиват интуицията си, за да намерят най-добрата възможност за действие.
  • Тези, които не са в състояние да избягват шума отвън, негативните мисли или мнението на другите, никога няма да постигнат целите си.
  • Това е така, защото търпението изисква мъдростта да знаете какво да избягвате и кои пътища да следвате.

Ако имате мечта, не може да оставите другите хора да разрушат пътя ви със своя фатализъм или фрази като “спри да мислиш по този начин, защото изпусна твоя влак”.

Търпеливите и мъдри хора са на най-добрия перон от техния живот. Те винаги ще хванат най-добрия влак, дори ако е късно, дори ако се е забавил.

Всичко това си струва чакането. Защото докато чакате, може да развивате други умения: постоянство, смелост, издръжливост, и най-вече … надежда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.