6 навика, които увреждат черния ви дроб

Черният дроб е много чувствителен към лошата диета и комбинацията от натрий, калории, захар, сол ... Това може да доведе до  повишаване на кръвното налягане, холестерола и затлъстяване на черния дроб
6 навика, които увреждат черния ви дроб

Последна актуализация: 10 януари, 2019

Как можете да знаете, че се грижите за вашия черен дроб правилно? Понякога всички ние правим малки грешки или имаме  навици, които не са полезни за здравето ни и бавно увреждат черния дроб.

Той е един от най-важните и деликатни органи в тялото ни: филтрира токсините, произвежда жлъчка, трансформира въглехидрати, протеини, минерали и витамини … Защо не се научите как да се грижите за него малко по-добре?

Кои са нещата, които увреждат черния ви дроб?

Знанията ни по тази тема никога не са достатъчни. Черният дроб е важен орган на тялото ни. Функциите, които извършва са от съществено значение за здравето, поради което понякога една малка грешка може да доведе до последици, които ще забележите веднага.

На кой не му се е случвало някакво малко възпаление?

Също така, ако страдате от чернодробно заболяване, трябва да знаете какъв вид диета ще ви позволи да го лекувате или да го разтоварите в случай на натрупване на токсини или мазнини, които почти винаги могат да го разболеят.

Какво ще кажете да надникнем по-нататък, за да разберем кои са навиците, които увреждат черния дроб? Хайде да ги видим.

1.Висок холестерол

задържането на прекалено много лош холестерол е сред нещата, които увреждат черния дроб

Холестеролът е вид мазнина, която черният дроб синтезира и тялото ви е склонно да я използва като енергиен източник за много от вашите клетки. Така че тя е основен елемент за много части на тялото ви.

Но трябва да има баланс, защото холестерола, който не се използва, трябва да бъдат премахнат. По този начин, и поради това увеличение извън това, което е  полезно за черния дроб, и ако това превишено количество остане, то може да бъде  причина за  някои заболявания на черния дроб, като добре известната чернодробна стеатоза например, едно от най-честите заболявания в света според СЗО (Световната здравна организация).

Затова трябва да се избягват червеното месо, храните с превишено съдържание на мазнини, захари, яйчен жълтък, много солени храни … и да ги замените със зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни и т.н.

2.Лягане късно вечер и събуждане късно сутрин

късното лягане е сред нещата, които увреждат черния дроб

Изненадани ли сте? Най-често, когато сте били малки, родителите ви винаги са казвали, че трябва да си лягате рано. Това е навик, който често пренебрегваме след това,  поради някакви задължения. Истината е, че вашето тяло е проектирано така, че в определени часове през нощта, то извършва процеси на детоксикация.

На първо място, вашата лимфна система е отговорник за детоксикацията. Около дванадесет и два през нощта, черния дроб активизира своя собствена детоксикация. Това са процеси, които се извършват правилно, само когато сте в дълбок сън.

Ако нарушавате тези природни цикли в тялото си често, ще усетите и почувствате проблемите скоро. Опитайте се да следвате графика си толкова, колкото можете, и на първо място, осигурете си качествен и възстановяващ сън.

3.Задържането на процеса по уриниране

задържането на уриниране е сред нещата, които увреждат черния дроб

Това със сигурност ще ви изненада. Но има хора, които се събуждат с мисълта да напуснат къщата възможно най-бързо. Идеята им е да закусят или пият кафе по време на работа, но когато вече са там, се оглеждат за тоалетна, за да могат да се изходят на спокойствие. Това е опасен навик, който не бива да продължавате.

Задържането на  желанието за уриниране е от тези неща, които увреждат черния дроб, а също така и бъбреците. Никога не го правете!

4.Не закусвате

липсата на закуска е сред нещата, които увреждат черния дроб

Когато се събудите, енергийни запаси на глюкоза са много ниски. Това е състояние, което засяга черния дроб и го лишава от енергия за извършване на неговите  основни функции. Има и много хора, които пропускат закуската, за да отслабнат (голяма грешка), или защото много бързат, и  игнорират този така важен момент – закуската.

Не го пропускайте –  не забравяйте тази съществена част от вашето хранене, необходимо за тялото, черния дроб и мозъка. Те имат нужда от това количество важна енергия, за да започнат деня.

5.Нездравословно хранене

бързите храни увреждат черния дроб

Понякога това се дължи на липса на време, вашата работа или задължения. По-лесно ви е да прибегнете до заведения за бързо хранене, защото  е задоволително и  на приемлива цена, а и ви спестява време. Но в дългосрочен план, здравето ви ще пострада, докато един ден, неизбежното се случва: ще се появят болестите.

Черният дроб е много чувствителен към лошата диета и комбинацията от натрий, калории, захар, сол … Това може да доведе до  повишаване на кръвното налягане, холестерола и затлъстяване на черния дроб.

През повечето време, чернодробната дисфункция е следствие от неправилно хранене. Храна, която е с високо съдържание на мазнини и вредни елементи, правят организма податлив на  болести. Имайте го предвид.

6.Алкохолни напитки

алкохолните напитки увреждат черния дроб

Всички ние сме наясно с това. Изброените по-горе не увреждат черния дроб така, както го прави алкохола. Той се обработва трудно, пречи на основните функции на черния дроб, като по този начин се нарушава и неговия химичен баланс, унищожавайки чернодробните клетки и причинявайки  затлъстяване на черния дроб, хепатит, цироза…

Пиенето на чаша вино на ден се препоръчва и е здравословно, но за доброто на здравето ви,  не си струва да рискувате и да злоупотребявате повече от това.

Прилагайте  тези прости насоки за подобряване на начина ви на живот.Не е трудно и вашето тяло ще го оцени. Погрижете се за черния си дроб, за да се погрижите и за живота си като цяло!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.