3 трика за приготвяне на поширани яйца, без да ги счупите

С тези трикове, които ще споделим с вас, ще можете да приготвите поширани яйца, без да ги счупите, като професионалист.
3 трика за приготвяне на поширани яйца, без да ги счупите

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 30 юни, 2023

Въпросните поширани яйца обикновено се приготвят лесно, но има няколко трика, които правят тази задача още по-лесна, с по-добри резултати. След като ги разберете и приложите, ще можете да оставяте всички вкъщи с отворени уста всеки път, когато ги сервирате.

Методът на поширане, както е известна още тази техника, включва използването на вряла вода, както и капка оцет или лимонов сок. Самото готвене отнема само около 4 минути. Искате ли да ги приготвите у дома? Внимание!

С тези трикове ще можете да приготвите поширани яйца, без да ги спукате

Както е описано подробно в публикация в списание Nutrients magazine, яйцата имат висока хранителна стойност. Те са богат източник на незаменими аминокиселини, минерали, витамини и качествени мастни киселини.

По-точно съдържат витамин А, желязо, витамин В12, рибофлавин, холин, цинк и калций. Освен това се считат за един от най-икономичните и важни хранителни източници на протеини. Как да ги приготвим по здравословен начин?

Несъмнено едно от предимствата на тази храна е, че може да се приготви по много начини. В този случай ви предлагаме поширани яйца, които са не само вкусни, но и запазват качествата си. Нека да видим три трика.

1. Бъркане на водата

Този първи трик за приготвяне на поширани яйца е най-разпространеният. Достатъчно е да вземете яйцата и един литър вода. Много е просто, но трябва да обърнете внимание на техниката.

Инструкции

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да сложите водата да заври. Важно е да е литър, а не по-малко, защото трябва при добавянето на яйцето температурата да не намалява много.
  • Докато водата се загрява, счупете яйцето и го оставете настрана в купа.
  • Когато забележите, че на повърхността на водата започват да се появяват мехурчета, вземете лъжица и започнете да бъркате много внимателно.
  • Ще забележите как движението на водата улавя яйцето, предотвратявайки разпръскването на белтъка из целия съд.
  • След 3 минути във водата го извадете с помощта на решетъчна лъжица.
  • Сервирайте и посолете на вкус.

2. Опаковани в найлоново фолио

Ако имате няколко вечерящи у дома, които нямат търпение да хапнат вкусни поширани яйца, тогава не усложнявайте готвенето. Всичко, което трябва да направите, е да вземете найлоново фолио. С този трик ще изглеждат страхотно и ще можете да извадите продукта за нула време.

Инструкции

  • Кипнете един литър вода в тенджера.
  • Нарежете парчетата фолио, необходими за количеството яйца, които ще приготвяте.
  • Вземете чаша или нещо дълбоко, за да поставите фолиото отгоре и да създадете купа.
  • С кухненска четка намажете хартията с малко зехтин.
  • Чукнете яйцето отгоре, добавете сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите и други елементи като шунка и бекон.
  • Съберете четирите края на прозрачното фолио и направете възел (така че парчетата да са достатъчно големи).
  • Можете също да ги затворите и с помощта на връв или друга пластмасова щипка. Трябва да са много добре затворени.
  • Когато водата кипне, поставете увитите яйца във водата.
  • Пригответе купа със студена вода, за да шокирате пошираните яйца, защото ако са много, може да се преварят, докато ги извадите от опаковката.

3. Поширани яйца в микровълнова

Ако усещате, че ви е трудно с техниката на въртене на вода или опаковането на найлоновото фолио, тогава имаме специален трик за вас да приготвите поширани яйца в микровълнова фурна. Тази техника е идеална, когато сте на път да поширате яйцата и времето е от съществено значение.

Инструкции

  • Вземете подходяща за микровълнова купа и сложете в нея толкова вода, че когато поставите яйцето да е напълно покрито.
  • Поставете течността в микровълновата и загрейте на пълна мощност, докато водата заври. Трудно е да ви дадем приблизително време, тъй като зависи от модела и специфичните характеристики на вашия уред. Междувременно счупете яйцето и го оставете настрана.
  • Когато водата е готова, извадете съда от микровълновата и добавете яйцето; покрийте го с чиния и го поставете отново в уреда за още 40 секунди, на същата мощност.
  • В края на това време вземете решетъчна лъжица и извадете яйцето.
  • Посолете на вкус.
  • Ще забележите, че формата не е толкова кръгла, колкото при готвене в тенджера, но резултатът е същият като вкус.

Други трикове за приготвяне на поширани яйца като професионалист

В допълнение към тези три трика за приготвяне на поширани яйца, има и други действия, които ще ви помогнат да сготвите на високо ниво. Например:

  • Използвайте най-пресните яйца, които можете да намерите. Това гарантира, че техниката на поширане, която използвате, ще има по-добри резултати и няма да се налага да добавяте допълнителни стъпки към подготовката.
  • Ако не знаете дали яйцата са пресни или не, то при разбиването им с цедка отделете не толкова прясната част. Ще забележите, че белтъкът се отделя от по-течната част на яйцето, последната е тази, която не трябва да използвате.
  • Използвайте малко оцет във водата за поширане; така не особено пресните яйца ще се сготвят перфектно.
  • Ако сте подготвили пошираните яйца предварително и са студени в момента на сервиране, поднесете ги в горещ сос или ги потопете в малко топла вода преди да ги сложите.
  • Винаги чупете яйцата в чаша или купа, преди да ги поширате. Това ще ви позволи да премахнете неприятните части, като червените петна. Така ще сервирате перфектно поширано яйце.

Ще пробвате ли тези трикове?

Пошираните яйца са идеални за вкусни и здравословни закуски или основни ястия. Всъщност те са идеалното допълнение към някои супи и яхнии. Няма нужда да се тревожите в кухнята; с тези лесни трикове можете да ги приготвите за минути.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.