8 неща, които да правите всеки ден за по-здрави ходила

Добра идея е да ходите боси за поне няколко минути на ден, за да разтегнете мускулите и да редуцирате напрежението в краката.
8 неща, които да правите всеки ден за по-здрави ходила
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Искате да се радвате на по-здрави ходила, нали?

Ходилата отговарят за ежедневното пренасяне на цялото човешко тегло. Както можете да си представите, изключително важно е ходилата ви да бъдат здрави.

Заедно с останалата част от краката, те ви пренасят от едно място на друго, поддържайки и придвижвайки ви през целия живот.

Въпреки това, колкото и да са важни, обикновено забравяме за тях, докато не ни сполети даден проблем.

Ако ги пренебрегвате, е възможно да се появят прекомерна сухота, гъбички, мазоли и други проблеми, които най-малкото биха били нелицеприятни.

И тъй като някои материали в обувките са некомфортни и причиняват раздразнения, могат да се получат рани и пришки по стъпалата.

За щастие, съществуват много неща, чрез които ще се защитите срещу проблеми и ще бъдете сигурни, че краката ви са здрави, особено ако ги прилагате всеки ден.

Днес искаме да споделим с вас 8 от най-добрите съвета за здрави ходила, за да можете да ги добавите към ежедневните си навици.

Запишете си!

1. Правете заздравяващи упражнения

упражнения за по-здрави ходила

Когато тренирате вероятно забравяте, че и ходилата ви се нуждаят от упражнения.

Мускулите имат способността да се свиват, като след време това причинява болка, отоци, както и други проблеми, причиняващи дискомфорт.

За щастие, съществуват специално създадени за ходилата заздравяващи упражнения, които същевременно ще ги успокоят.

Някои от упражненията са:

  • Мърдане и сгъване на пръстите на краката
  • Вдигане на молив с пръстите на краката
  • Масажиране с хавлия в долната част на стъпалата
  • Масажиране на стъпалата с топка за тенис
  • Подскачане в позиция за клек
  • Стоене на пети

2. Използвайте ексфолиращи продукти

Точно както всички останали части на тялото, кожата на ходилата се нуждае от регулярни ексфолиращи процедури, чрез които се избавяме от мъртвите кожни клекти.

Краката са изложени на повече мръсотия, бактерии и много нечисти повърхности, които след време могат да влошат състоянието на кожата.

Употребата на ексфолиращи продукти не позволява формирането и натрупването на мъртва кожа и предпазва от образуването на неприятни мазоли по пръстите на краката и ходилата.

3. Прилагайте бани с Епсом соли за ходилата си

терапия за по-здрави ходила

Ваната за крака с Епсом соли и етерични масла представлява отлична терапия за изморени ходила.

Тя действа успокояващо на мускулите, като същевременно предпазва от развитие на гъбички и инфекции.

Потапянето на краката веднъж или два пъти седмично предотвратява формирането на мазоли, помага за премахването на мъртвите клетки и омекотява кожата.

4. Използвайте овлажняващи кремове за по-здрави ходила

Внезапните температурни промени, някои видове обувки, както и прекомерното излагане на мръсотия може да повлияе на киселинността на ходилата и да се появят напукване и раздразнение.

Ежедневното използване на овлажняващи лосиони е лесен начин за предотвратяване на прекомерната сухота и повредите по кожата.

По този начин ще снабдявате кожата с нужните хранителни вещества за повече еластичност, като същевременно ще подобряват клетъчното действие, пречейки на мъртвата кожа да се образува по долната повърхност на ходилата.

5. Наслаждавайте се на вечерни масажи

масаж за по-здрави ходила

Няма нищо по-добро от облекчаващ напрежението и болката масаж на ходилата след дълъг и тежък работен ден.

Този простичък навик е много лесен за изграждане, а за пълно спа изживяване можете да използвате дори успокояващи масла.

Масажирането на ходилата всяка вечер подобрява кръвообращението, освежава кожата и понижава риска от появата на отоци и мазоли.

6. Вдигайте краката си високо

Стъпалата и глезените се възпаляват често, когато прекарваме повече време в едно и също положение (независимо дали седнали или изправени).

За да облекчите дискомфорта и болката, всичко от което се нуждаете, е да вдигнете краката си за 5 до 10 минути.

По този начин ще се освободите от напрежението, ще намалите възпалителните процеси и ще подобрите кръвообращението.

7. Носете проветриви обувки

избирайте подходящи и удобни обувки за по-здрави ходила

Понякога обувките от затворен тип са най-подходящи за конкретния повод, но поне два или три пъти седмично е добре да оставяте ходилата ви да дишат, като обувате проветриви обувки.

Това се случва, защото затворените, влажни места могат да се превърнат в дом на бактерии и гъбички, които да доведат до притеснителни последствия и неприятна миризма на краката.

8. Ходете боси за по няколко минути всеки ден

Удачно е след като се приберете вкъщи да свалите обувките си за няколко минути, като разтегнете ходилата си от петите до върха на пръстите на краката.

Когато се движите боси, понижавате напрежението и активирате долната половина от мускулите на краката, предотвратявайки бъдещи възпаления и болки.

Получават ли стъпалата ви вниманието, което заслужават? Постарайте се да следвате тези препоръки и ще откриете колко полезни са те за здравето и красотата на вашите ходила.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lieberman, D. E., Venkadesan, M., Werbel, W. A., Daoud, A. I., Dandrea, S., Davis, I. S., … Pitsiladis, Y. (2010). Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature. https://doi.org/10.1038/nature08723
  • Waring, R. (2010). Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. Analysis. https://doi.org/accessed on 30 August 2012
  • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. http://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008
  • Innes, K. E., & Selfe, T. K. (2012). The effects of a gentle yoga program on sleep, mood, and blood pressure in older women with restless legs syndrome (RLS): A preliminary randomized controlled trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2012/294058

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.