7 лечебни растения, които подобряват здравето на костите

Пийте две малки чаши чай от коприва дневно. Това растение е богато на желязо, калций и магнезий, които са от съществено значение за скелетната система
7 лечебни растения, които подобряват здравето на костите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вашата скелетна система, съставена от костите е завършена структура. Нейната цел е да даде подкрепа и мобилност на вашето тяло. Тя ви позволява да имате безкраен списък от способности, ето защо здравето на костите е от съществено значение.

Заедно с връзките, сухожилията, хрущялите и други елементи те спомагат за производството на червени и бели кръвни клетки.

Всъщност тя също така действа като система за съхранение на голям брой основни хранителни вещества. И заради това тя има много общо с имунното ви здраве.

Проблемът е, че тази система не е лишена от развитието на болести. За съжаление много външни и вътрешни фактори могат да я влошат.

В резултат, това причинява силна болка и възпалителни реакции. С времето, докато напредват, те оказват влияние върху качеството ви на живот.

Тези състояния обаче могат да бъдат избегнати. Това е така, защото практикуването на здравословни навици и някои натурални средства помагат за укрепване на костите ви.

В тази статия искаме да споделим 7 лечебни растения. Поради тяхната хранителна способност, те са идеални за защита на тази система.

Обърнете им внимание!

1. Босилек

здравето на костите се поддържа и с босилек

Босилекът е много популярна билка. Калцият, който съдържа е полезен за здравето на костите ви.

Този основен минерал поддържа костите ви здрави. Той също така предотвратява износването, свързано с възрастовите промени.

 • Яжте я като добавка към вашите салати и супи. Можете също да приготвите чай с него.

2. Люцерна

Стъблата на люцерната са богати на основни минерали, които се усвояват в тялото ви. Укрепват здравето на костите ви.

Нейните противовъзпалителни съединения помагат да се възпрепятства отрицателното действие на свободните радикали. И намалява риска от развитие на хронични заболявания.

Струва си да споменем, че тя има ефект, подобен на естрогена. Това е важно, за да се избегне загубата на костна маса.

 • Това растение може да се добави към салати и натурални сокове.
 • Като вариант се съдържа в някои хапчета и добавки.

3. Върба

върба за здравето на костите

Върбата е растение, богато на салицилова киселина. Това е съединение, което има аналгетичен ефект, който помага да се контролират костните болки.

Неговата противовъзпалителна и антиоксидантна сила балансира вашето костно здраве. Намалява появата на проблеми с мобилността.

4. Глухарче за здравето на костите

Глухарчето е популярно поради диуретичните си ефекти. Но също така трябва да споменем, че има хранителни вещества, които са от полза за вашето костно здраве.

Това дава минерали като калций и магнезий, и двете необходими за поддържане на вашата костна плътност.

Неговите противовъзпалителни и детоксикиращи свойства повишават кръвообращението. Също така помага за поддържане на добро производство на червени и бели кръвни клетки.

 • Пийте това растение като чай три пъти на ден.

5. Коприва

копривата е важна за здравето на костите

Едно от предимствата на копривата е способността й да предпазва костите от влошаване, причинено от свободните радикали и околната среда.

Това растение съдържа големи количества желязо, калций и магнезий. Това са основни минерали, които поддържат костите здрави.

 • За да се възползвате от нейните свойства, трябва да пиете две малки чаши чай на ден.

6. Хвощ

Хвощът е растение, което е пълно с хранителни ползи. След като се поглъщат от тялото ви, те са от полза за здравето на костите и ставите.

Те имат аналгетични и противовъзпалителни свойства. Те могат да улеснят облекчаването на болката, възпалението и други симптоми, от които тази система обикновено страда.

Неговите витамини поддържат процесите, които синтезират колагена и предотвратяват износването, което кара костите ви да се трият една в друга.

 • Пийте две или три чаши чай от хвощ, най-малко три пъти седмично.

7. Лайка

Лайката е едно от най-популярните растения в магазините за алтернативна натурална медицина.

Мнозина се възползват от нейната аналгетична и седативна сила. Тя е идеална за успокояване на обща болка.

Това, което малко хора знаят е, че тя е полезна за здравето на костите ви. Това не е само заради противовъзпалителните й способности, но и заради основните минерали, които ви дава.

Приемът й намалява подуването, което засяга вашата подвижност. Също така смазва хрущялите и връзките, които свързват костите ви.

 • Наслаждавайте се всеки ден на този чай до три пъти на ден.
 • Използвайте го външно за вани или компреси, когато имате болка и възпаление.

Както можете да видите, има няколко растения, чиито свойства ви помагат да запазите костите си здрави и защитени.

Пийте ги редовно, за да се наслаждавате на техните свойства като превантивна мярка срещу болестите, които ги засягат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194.
 • Corletto F. [Female climacteric osteoporosis therapy with titrated horsetail (Equisetum arvense) extract plus calcium (osteosil calcium): randomized double blind study]. Miner Ortoped Traumatol 1999;50:201-206.
 • Cola de caballo (Equisetum arvense L.) (Abril 2010) holadoctor.com/es/hierbas-y-suplementos-a-z/cola-de-caballo-equisetum-arvense-l
 • Janmejai K, Eswar Shankar, Sanjay Gupta. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future.  (2010) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.