Как да направим реминерализация за избелване на зъбите

Важно е да въведете промени в диетата и всекидневните си навици, за да забавите загубата на емайл
Как да направим реминерализация за избелване на зъбите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Какво представлява реминерализация? Искате ли да научите как да си приготвите сами вода за уста, която ще избели зъбите ви и защити емайла? В тази статия ще ви покажем как.

Може би не знаете това, но пастите за зъби и водите за уста, продавани в магазините, не са 100% полезни за здравето на устната кухина. Това е така, защото те съдържат химикали, които могат да повредят защитния емайл на зъбите.

Знаете, че търговските пасти за зъби обещават да избелят зъбите и премахнат натрупването на плака – и това е вярно, но цената, която плащате, е много висока (и нямаме предвид само цената от етикета в магазина).

Какво представлява реминерализация?

За да го обясним по-добре, трябва да цитираме работата на Уестън А. Прайс, който през 1930 г. пътува по света в търсене на примитивни племена, чиито зъби не са засегнати от кариес и дегенеративни заболявания. Не само че ги открива, но също намира връзка между най-здравите от тях.

Отговорът за това се крие в мастноразтворимите витамини. Във всяка от 14-те култури, които той изследва и които са разпръснати по целия свят и никога не са се срещали или чували една за друга, той открива сходна диета: риба и черупчести, сурово мляко и сирена.

Д-р Прайс по-късно установява, че тези храни имат по-висока концентрация на мастноразтворими витамини като витамин А, D, E и – особено – витамин K2. Те са важни за съхранение на минералите в зъбите (минерализация).

Витамин K2 играе много важна роля да “каже на тялото” къде се съхраняват тези минерали (в зъбите и костите) и къде не (артериите).

2-miene-zubi

Защо съвременните стоматолози днес смятат, че реминерализация не е възможна? Има много различни мнения, но основните се обединяват около тезата, че главната причина се крие във влиянието на пастата за зъби, предлагана на пазара, и комерсиализацията на продукти за устна хигиена.

В нашето общество мазнините по традиция се срещат в масло, колбаси, бекон, риба, морски дарове и т.н. Така че, ако искате да поддържате правилното тегло, трябва да се храните здравословно.

И ако искате да имате здрави зъби, които са богати на минерали, трябва да намалите използването на търговски пасти за зъби и води за уста и вместо тях да заложите на натурални или домашно приготвени рецепти.

Домашна вода за уста за реминерализация, укрепване и избелване на зъбите

Дори ако купувате натурална вода за уста, проверете етикета, тъй като тя най-вероятно съдържа глицерин. Вашата цел е да приготвите гладка и хомогенна течност, но ако я направите прекалено силна, това може да попречи на процеса на реминерализация.

В действителност, както д-р Рамиел Нейгъл казва в книгата си, може да отнеме само 30 дни, за да се отстрани напълно естествения емайл на зъбите. Всичко зависи от вашата диета (и вида на мазнините, които консумирате), нивата на стрес, сън, обмяната на веществата, както и общото здравословно състояние.

Важно е да направите промени в диетата си и всекидневните навици, за да забавите загубата на зъбния емайл.

Искате ли да имате здрави зъби? Огледайте се в природата. Знаете ли, че животните се хранят с храна от сурово месо и имат перфектни зъби без кариеси? И когато ние храним нашите домашни любимци, които са създадени да се хранят като хищници, с преработена храна, предлагана на пазара, те могат да получат кариеси?

Същото се отнася и за хората. Нужна ни е нашата естествена диета. Ние сме всеядни, така че трябва да консумираме разнообразни храни, които са богати на хранителни вещества – както от растения, така и от животни.

Природата ни е дарила с най-ефективната домашна вода за уста, която да запази емайла цял и неподатлив на разрушаване. Така че важно е да се следва диета, богата на калций, фосфор и разтворими витамини, и на всяка цена да се избягват преработени храни.

Как да си приготвим сами домашна избелваща вода за уста

Съставки:

 • 2 супени лъжици калциев карбонат на прах
 • 1 чаена лъжичка кристали от ксилитол
 • 10 капки концентрирани течни микроелементи
 • 10 капки ментово етерично масло
 • 5 капки етерично масло от лимон
 • 2 чаши филтрирана вода (500 мл.)

В голяма купа смесете праха калциеви кристали и ксилитол. Добавете течните минерали и етерични масла, след това и водата, и разбъркайте. Изсипете сместа в бутилка или стъклен буркан.

Затворете капака плътно и разклатете съставките добре за около 30-60 секунди, докато се разтвори ксилитолът. Разклащайте добре преди всяка употреба. Можете да съхранявате течността в хладилник до 2 седмици.

3-miene-zubi

Защо трябва да изберете тези съставки?

 • Калциев карбонат на прах: за реминерализация на зъбите.
 • Кристали на ксилитол: за защита на зъбите и венците.
 • Концентрирани течни минерали: за реминерализация на зъбите.
 • Ментово етерично масло: за аромат и свеж дъх.
 • Етерично масло от лимон: за по-бели и по-лъскави зъби,

Какво трябва да съдържа домашната вода за уста?

1. Трябва да съдържа мента. Някои хора избират други етерични масла като евкалипт, който също може също да бъде добра идея. Не забравяйте, че свежият дъх е много важен.

2. Трябва да съдържа нещо сладко. Нямаме предвид, че трябва да бъде пълна със захар (защото това ще доведе до повече кариеси), но все пак достатъчно, за да й се придаде приятен вкус.

3. Трябва да реминерализира. Слюнката почиства зъбите и им доставя минералите, които изчезват чрез храните, напитките, цигарите и др. Затова една полезна вода за уста трябва да осигури минерали, които да помогнат на слюнката да си свърши работата.

4. Трябва да избелва. Вие искате да има светла, бяла усмивка, но без да използвате третиране с химическо избелване.

5. Трябва да предпазва от кариес. Трябва също така да изчистите старателно всякакви хранителни остатъци, които остават между кътниците и зъбите.

6. Трябва да бъде натурална. Това означава, че трябва да е приготвена в домашни условия. Вместо пастата за зъби и вода за уста, продавани в магазините, използвайте рецептата, която ви споделихме по-горе, и се насладете на по-добри резултати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Conrads G, About I. Pathophysiology of Dental Caries. Monogr Oral Sci. 2018;27:1-10. doi: 10.1159/000487826. Epub 2018 May 24. PMID: 29794423.
 • Price WA., Nueva luz sobre la causa y prevención de la caries dental y de otros procesos de degeneración. Revista mensual de cirugía y prótesis dental, 1934.
 • Neel EAB., Aljabo A., Mudera V., Demineralization-remineralization dynamics in teeth and bone. International Journal of Nanomedicine, 2016.
 • Gargouri W., Zmantar T., Kammoun R., Kechaou N., et al., Coupling xylitol with remineralizing agents improves tooth protection against demineralization but reduces antibiofilm effect. Microbial Pathogenesis, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.