Три начина за приготвяне на печена сьомга

Дори да сте свикнали да я хапвате на грил или пушена, има много рецепти за приготвяне на печена сьомга, които ще ви помогнат да се погрижите за здравето си, без да се лишавате от невероятния вкус на тази риба.
Три начина за приготвяне на печена сьомга
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Сьомгата е една от най-популярните риби в света на гастрономията. Благодарение на нежната си текстура и деликатен вкус, тя е перфектната съставка в много ястия. В днешната статия ще ви разкажем как да приготвите тези креативни и забавни рецепти за печена сьомга.

Трябва да отбележим, че сьомгата е често препоръчвана от лекарите и диетолозите заради многобройните си качества. А именно:

  • Богата е на витамини B3, B6 и D. Съдържа важни минерали като калий, фосфор, натрий, йод и магнезий.
  • Омега-3 мастните киселини в сьомгата са полезни за здравето на сърцето, тъй като намаляват нивото на лошия холестерол (LDL) в кръвта.
  • Подобрява мозъчната дейност.
  • Ускорява метаболизма и намалява риска от появата на диабет.

Затова не се чудете коя здравословна храна да изберете – тази риба отговаря на всички изисквания. В следващите редове можете да научите как да приготвяте три вкусни рецепти за печена сьомга. Те са лесни, креативни и забавни!

Три начина за приготвяне на печена сьомга

1.Пица със сьомга

Въпреки че пиците с риба не са много популярни, тази ще ви хареса. Запомнете, че печените ястия винаги са по-полезни за здравето, тъй като не съдържат много мазнини.

Продукти

  • 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
  • 1 супена лъжица мая (15 г)
  • 3 яйца
  • 3 чаши бяло брашно (360 г)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • ½ чаша прясно мляко (125 мл)
  • 3 супени лъжици доматен сос (45 мл)
  • 1 ¼ чаша моцарела (240 г)
  • 240 грама нарязана сьомга
  • 1 супена лъжица риган (15 г)

Начин на приготвяне

  • Първото нещо, което трябва да направите е да си приготвите тестото за пица. За целта смесете в купа маята, яйцата, брашното и солта.
  • Прибавете млякото и месете тестото, докато получите желаната консистенция. Оформете топка и я поръсете с малко брашно. Оставете тестото да си почине 30 минути.
  • След това разточете тестото с точилка, оформяйки го като пица, съобразявайки се с размера на тавата, в която ще я печете.
  • Намажете пицата с доматения сос и я поръсете с малко моцарела.
  • Прибавете нарязаната сьомга и я поръсете с наситнения риган.
  • Накрая поставете пицата в предварително загрята на 190°C (374°F) фурна за около 10 минути. Изчакайте я малко да изстине и я поднесете. Да ви е  сладко.

2.Печена сьомга в сладко-кисел сос
Специалистите препоръчват рибата да присъства редовно в менюто ни.

Няма нищо лошо в консумацията на червени меса, тъй като те осигуряват на организма протеини и минерали. Въпреки това е добре да ограничите приема им в определени случаи. Затова ви предлагаме да си приготвяте печена сьомга и така да балансирате консумацията си на други видове месо.

Продукти

  • 2 филета от сьомга (около 400 г)
  • 1 лук
  • 1 морков
  • 2 супени лъжици кафява захар (30 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица царевично брашно (15 г)
  • 2 супени лъжици доматен сос (30 мл)
  • 1 супена лъжица соев сос (15 мл)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • ½ супена лъжица черен пипер (8 г)
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)

Начин на приготвяне

  • Изсипете зехтина в купа и нарежете лука и моркова на жулиени.
  • Поставете рибата в купата и прибавете зеленчуците, солта и черния пипер. Приберете рибата в хладилник за 20 минути.
  • Пригответе сладко-киселия сос за сьомгата. В тенджера затоплете водата заедно със соевия сос, царевичното нишесте, захарта и доматения сос. Бъркайте докато соса се сгъсти.
  • Извадете сьомгата от хладилника, полейте я със сладко-киселия сос и я покрийте с алуминиево фолио.
  • Накрая опечете рибата на 190°C (374°F) за 15 минути, изчакайте малко да изстине и я сервирайте.

3.Солен кекс със сьомга
Интересна рецепта за солен кекс със сьомга

Хубавото на тази рецепта е, че можете да я поднесете като предястие или основно ястие. И се приготвя по-лесно отколкото си мислите.

Продукти

  • 3 чаши пшенично брашно (360 г)
  • 1/2 чаша чисто масло (100 г)
  • 2 супени лъжици сол (30 г)
  • ½ чаша студена вода (125 мл)
  • 4 яйца
  • 2 супени лъжици слънчогледово олио (30 мл)
  • 2 скилидки чесън
  • ½ чаша ориз (100 г)
  • 2 лука (200 г)
  • 1 чаша гъби (120 г)
  • 240 г сьомга
  • 1 супена лъжица черен пипер (15 г)

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите паниран патладжан?

Начин на приготвяне

  • В голяма купа смесете брашното, яйцето, маслото и супената лъжица сол. Прибавете водата и бъркайте докато получите меко тесто. Поставете го в хладилника.
  • Пригответе ориза със слънчогледовото олио, малко вода и останалото количество сол.
  • Извадете тестото, разточете го и го разделете на две части.
  • Изсипете ориза и го покрийте с домакинско фолио докато приготвите останалата част от пълнежа.
  • Нарежете лука, сьомгата, скилидките чесън и гъбите на ситно и ги задушете в тиган с масло слънчогледово олио.
  • Разбийте трите останали яйца в купа и прибавете сотираната сьомга и черния пипер. Разбъркайте добре всичко.
  • Изсипете сместа върху останалия пълнеж и я покрийте с другото парче от тестото. Намажете го леко с олио и го печете във фурна на 180°C (176°F) за 15 минути.
  • Оставете кекса леко да изстине и го сервирайте. Приятен апетит!

Както видяхте тези три начина за приготвяне на печена сьомга са лесни и вкусни. Не се чудете дълго. Съветваме ви да опитате и трите рецепти!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.