Три начина за приготвяне на печена сьомга
Сьомгата е една от най-популярните риби в света на гастрономията. Благодарение на нежната си текстура и деликатен вкус, тя е перфектната съставка в много ястия. В днешната статия ще ви разкажем как да приготвите тези креативни и забавни рецепти за печена сьомга.
Трябва да отбележим, че сьомгата е често препоръчвана от лекарите и диетолозите заради многобройните си качества. А именно:
- Богата е на витамини B3, B6 и D. Съдържа важни минерали като калий, фосфор, натрий, йод и магнезий.
- Омега-3 мастните киселини в сьомгата са полезни за здравето на сърцето, тъй като намаляват нивото на лошия холестерол (LDL) в кръвта.
- Подобрява мозъчната дейност.
- Ускорява метаболизма и намалява риска от появата на диабет.
Затова не се чудете коя здравословна храна да изберете – тази риба отговаря на всички изисквания. В следващите редове можете да научите как да приготвяте три вкусни рецепти за печена сьомга. Те са лесни, креативни и забавни!
Три начина за приготвяне на печена сьомга
1.Пица със сьомга
Въпреки че пиците с риба не са много популярни, тази ще ви хареса. Запомнете, че печените ястия винаги са по-полезни за здравето, тъй като не съдържат много мазнини.
Продукти
- 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
- 1 супена лъжица мая (15 г)
- 3 яйца
- 3 чаши бяло брашно (360 г)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- ½ чаша прясно мляко (125 мл)
- 3 супени лъжици доматен сос (45 мл)
- 1 ¼ чаша моцарела (240 г)
- 240 грама нарязана сьомга
- 1 супена лъжица риган (15 г)
Начин на приготвяне
- Първото нещо, което трябва да направите е да си приготвите тестото за пица. За целта смесете в купа маята, яйцата, брашното и солта.
- Прибавете млякото и месете тестото, докато получите желаната консистенция. Оформете топка и я поръсете с малко брашно. Оставете тестото да си почине 30 минути.
- След това разточете тестото с точилка, оформяйки го като пица, съобразявайки се с размера на тавата, в която ще я печете.
- Намажете пицата с доматения сос и я поръсете с малко моцарела.
- Прибавете нарязаната сьомга и я поръсете с наситнения риган.
- Накрая поставете пицата в предварително загрята на 190°C (374°F) фурна за около 10 минути. Изчакайте я малко да изстине и я поднесете. Да ви е сладко.
Прочетете и: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
2.Печена сьомга в сладко-кисел сос
Няма нищо лошо в консумацията на червени меса, тъй като те осигуряват на организма протеини и минерали. Въпреки това е добре да ограничите приема им в определени случаи. Затова ви предлагаме да си приготвяте печена сьомга и така да балансирате консумацията си на други видове месо.
Продукти
- 2 филета от сьомга (около 400 г)
- 1 лук
- 1 морков
- 2 супени лъжици кафява захар (30 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 супена лъжица царевично брашно (15 г)
- 2 супени лъжици доматен сос (30 мл)
- 1 супена лъжица соев сос (15 мл)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- ½ супена лъжица черен пипер (8 г)
- 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
Начин на приготвяне
- Изсипете зехтина в купа и нарежете лука и моркова на жулиени.
- Поставете рибата в купата и прибавете зеленчуците, солта и черния пипер. Приберете рибата в хладилник за 20 минути.
- Пригответе сладко-киселия сос за сьомгата. В тенджера затоплете водата заедно със соевия сос, царевичното нишесте, захарта и доматения сос. Бъркайте докато соса се сгъсти.
- Извадете сьомгата от хладилника, полейте я със сладко-киселия сос и я покрийте с алуминиево фолио.
- Накрая опечете рибата на 190°C (374°F) за 15 минути, изчакайте малко да изстине и я сервирайте.
3.Солен кекс със сьомга
Хубавото на тази рецепта е, че можете да я поднесете като предястие или основно ястие. И се приготвя по-лесно отколкото си мислите.
Продукти
- 3 чаши пшенично брашно (360 г)
- 1/2 чаша чисто масло (100 г)
- 2 супени лъжици сол (30 г)
- ½ чаша студена вода (125 мл)
- 4 яйца
- 2 супени лъжици слънчогледово олио (30 мл)
- 2 скилидки чесън
- ½ чаша ориз (100 г)
- 2 лука (200 г)
- 1 чаша гъби (120 г)
- 240 г сьомга
- 1 супена лъжица черен пипер (15 г)
Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите паниран патладжан?
Начин на приготвяне
- В голяма купа смесете брашното, яйцето, маслото и супената лъжица сол. Прибавете водата и бъркайте докато получите меко тесто. Поставете го в хладилника.
- Пригответе ориза със слънчогледовото олио, малко вода и останалото количество сол.
- Извадете тестото, разточете го и го разделете на две части.
- Изсипете ориза и го покрийте с домакинско фолио докато приготвите останалата част от пълнежа.
- Нарежете лука, сьомгата, скилидките чесън и гъбите на ситно и ги задушете в тиган с масло слънчогледово олио.
- Разбийте трите останали яйца в купа и прибавете сотираната сьомга и черния пипер. Разбъркайте добре всичко.
- Изсипете сместа върху останалия пълнеж и я покрийте с другото парче от тестото. Намажете го леко с олио и го печете във фурна на 180°C (176°F) за 15 минути.
- Оставете кекса леко да изстине и го сервирайте. Приятен апетит!
Както видяхте тези три начина за приготвяне на печена сьомга са лесни и вкусни. Не се чудете дълго. Съветваме ви да опитате и трите рецепти!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Lara JJ., Economou M., Wallace AM., Rumley A., Lowe G., Slater C., … Lean ME. J. (2007). Benefits of salmon eating on traditional and novel vascular risk factors in young, non-obese healthy subjects. Atherosclerosis.
https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(06)00365-0/fulltext
- Fundación española de la nutrición. Salmón.