Това е хамбургер Макдоналдс след 5 години

Съдържанието на хлороформ и натриев лактат „спомагат” за дълготрайността на продуктите
Това е хамбургер Макдоналдс след 5 години

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Едва ли има някой, който да не е опитвал хамбургерите Макдоналдс. През последните години се говори много за продуктите на марката. Има положителни, както и редица негативни коментари и мнения.

В днешната статия ще ви разкажем за един куриозен случай. А именно как изглежда хамбургер Макдоналдс открит случайно след 5 години.

През юли 2009 г. директорът на американския вестник ЕлкхартТрут  Маршал В. Кинг извършва експеримент: съхранява хамбургер на Макдоналдс в бюрото си, в продължение на 5 години. Предполагал, че когато го извади, ще е развален. Хамбургерът не бил мухлясал, нито показвал някакви признаци на разваляне.

Маршал описал състоянието на продукта по този начин: “Шайба за хокей, с лек мирис на говеждо месо и стар хляб.” Експериментът става известен, след като неговият автор публикувал историята в страницата на профила си в Twitter.

Съдържат ли вредни вещества хамбургерите Макдоналдс?

Макдоналдс публикуват следното изявление: хамбургерите са с високо качество, и ако се съхраняват правилно, издържат дълго време. При влага, те се развалят. Интересно, нали?

Неотдавна, подобна история обиколи социалните медии. Беше пуснато видео, наречено “бионичен бургер“, отнасящо се до експеримент, проведен от Лен Фоли. Той събирал хамбургери на Макдоналдс, в продължение на 19 години. Резултатите са същите като на Маршал: бионичният бургер изглеждал така, сякаш е купен предишния ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 храни, които не бива да съхранявате във фризер

 

И още по темата Макдоналдс

Диетолог проявява интерес към темата и открива, че ако хамбургерите се съхраняват правилно, не се развалят (само изсъхват и добиват неприятна миризма).

Фотографката от Ню Йорк, Сали Дейвис, прави снимки на хамбургер ( на Макдоналдс) в продължение на 145 дни. Снимките не показват признаци на мухъл или разваляне. “Единствената промяна, която виждам е, че е станал твърд като скала.” – споделя тя.

Експерти от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ са установили, че хамбургерите на Макдоналдс съдържат   хлороформ , натриев лактилат   и други химикали, които не се срещат в други продукти. Тази е причината теда траят толкова невероятно дълго време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Radke, Amanda.  “Jamie Oliver Says McDonald’s Burgers Unfit for Human Consumption.”
    Beef Magazine.  11 August 2013.
  • Sanburn, Josh.  “McDonald’s Drops ‘Pink Slime’ From Hamburger Meat.”
    Time.  1 February 2012.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.