9 храни, които не бива да съхранявате във фризер

Съветваме да слагате етикети на продуктите и да следите стриктно изтичането на срока им на годност.
9 храни, които не бива да съхранявате във фризер

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Правилното съхранение на храната е един от основните начини за пестене и намаляване на хранителните отпадъци. То може да се случва по много начини, особено ако заложим на използването на ниската температура, която поддържа един фризер.

Този уред позволява да съхраняваме остатъците от готвена храна и също така да удължаваме срока на годност на храни, които закупуваме ежедневно в магазините и на пазара.

Проблемът е, че не всички храни са подходящи за този тип съхранение. Всъщност малко са онези, които е препоръчително да слагаме във фризер.

Вярно е, че можете да замразите абсолютно всичко. Някои продукти обаче губят своя характерен аромат и текстура, когато биват поставяни в условия на изключително ниска температура.

За да избегнете това, искаме да споделим кои са 9-те храни, които е препоръчително да държите далеч от фризер.

Запознайте се с тях!

 1. Маруля, айсберг, рукола и подобните на тях

листата на зелената салата увяхват, ако се съхраняват във фризер

За да се насладите на прекрасния аромат и вкус на този тип зеленчуци, трябва да запомните едно правило: приготвяйте толкова салата, колкото смятате да изядете на момента.

Ако след храненето има още салата, не е препоръчително да я съхранявате във фризер. Листата ще увехнат, а от вкуса им няма да остане и следа.

Вместо това, измийте зеленчуците, подсушете ги с хавлиена кърпа и ги сложете в найлонова торбичка, преди да ги оставите на последния рафт в хладилника.

Постарайте се да ги консумирате на следващия ден.

 1. Прясно мляко

Дали е добра идея да съхранявате млякото във фризера или не, зависи най-вече от това какво смятате да правите с него.

Ако планирате да го консумирате в обичайния му течен вид, съхраняването му във фризер ще доведе до образуването на бучки, които в последствие трябва да разтопите.

Ако имате намерение да използвате млякото за приготвянето на десерти, кексове и други подобни рецепти, можете да го замразите без никакъв проблем в рамките на до 24 часа.

 1. Яйца с черупките

яйцата могат да експлоадират, ако се съхраняват във фризер

Както вече знаете, течностите се втвърдяват във фризера, а това води до повишаване на обема им.

При яйцата не наблюдаваме изключение от правилото. Когато ги замразявате, правите сериозна грешка.

Течността в тях се втвърдява, подува се и води до счупване на черупката. Най-лошото е, че може да експлодират и да провокират появата на неприятна миризма във фризера.

Най-добрият начин за съхраняване на яйца, е като ги държите на долния рафт на хладилника или на друго хладно място в кухнята.

 1. Сметана

Сметаната губи своя вкус и текстура, когато я съхранявате във фризер. В резултат качествата й се влошават, след което не е за препоръчване да я използвате за подправянето на храни и приготвяне на рецепти.

Съветваме да проверите етикета за срока на годност и да консумирате сметана възможно най-скоро.

 1. Кисело мляко

киселото мляко променя текстурата си, когато се съхранява няколко дни във фризер.

Киселото мляко променя текстурата си, когато се съхранява няколко дни във фризер.

Някои видове мляко може да запазят качествата си, но при повечето се наблюдава обратен ефект.

 1. Сирене

Сиренето е друг млечен продукт, който лесно се разваля, когато се съхранява във фризер. То може да стане твърдо, прекалено ронливо и дори да придобие пeсъчлива текстура, загубвайки мекотата си.

Докато го размразявате, ще установите, че не е годно за използване в рецепти и определено няма да откриете онзи приятен вкус, който познавате.

 1. Яйчени белтъци

не съхранявайте яйца във фризер, ако искате да запазите качествата им

Оставали ли са ви някога яйчени белтъци? Ако да, препоръчваме да ги използвате за направата на натурална маска за лице или коса.

Ако се опитате да ги съхранявате във фризер, ще нарушите тяхната лепката структура и ще влошите качествата им.

В процеса на размразяване ще установите, че вече не са годни за употреба и само ще провалят рецептата, на която сте се спрели.

 1. Картофи

Картофите съдържат много вода, която се кристализира, когато ги държите във фризер. След това размразяването им разкрива следното: станали са меки, а вкусът им е доста по-различен.

Ако решите, че ви се налага да замразите картофи, най-добре е да ги оставите за малко в кипнала вода.

Вярвате или не, най-оптималният начин за съхраняване на картофи е на прохладно, тъмно и изключително сухо място.

 1. Кафе

кафето губи аромата си, ако се съхранява във фризер

Щом го размразите, ще забележите, че кафето е загубило своя прекрасен аромат. В допълнение към това студът е елиминирал полезните му свойства.

Продължавате ли да правите грешки, когато съхранявате храната във фризер?

Ако сте установили, че правите някоя от гореспоменатите най-често срещани грешки, опитайте се да откриете друг начин за съхраняване на хранителните продукти или просто планирайте по-оптимално тяхната употреба в ежедневието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Larder CE., Abergel M., Kubow S., Donnelly DJ., Freeze drying affects the starch digestibility of cooked potato tubers. Food Res Int, 2018. 103: 208-214.
 • Pal P., Shepherd D., Hamid N., Hautus MJ., The use of freeze dried retronasal stimuli to assess olfactory function. Clin Otolaryngol, 2019. 44 (5): 770-777.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.